© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

“Θευθ: οι δύο όψεις της γραφής”, εξαμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας και λογοτεχνικής κριτικής



Ιδιοκτήτης-Εκδότης: Γιάννης Κιντάπογλου (Εκδόσεις Ρώμη) 
Ιδρύτρια-Διευθύντρια: Ζωή Σαμαρά
Συντακτική επιτροπή: Δημήτρης Λαμπρέλλης, Μαρία Λιτσαρδάκη, Ζωή Σαμαρά

μνήμης τε και σοφίας φάρμακον ευρέθη

Στο Φαίδρο ο Σωκράτης αφηγείται το μύθο του Θευθ, «κάποιου παλιού θεού», που γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Πολυτάλαντος, όπως ο δικός μας Ερμής, ο Αιγύπτιος θεός επινόησε, μεταξύ άλλων, τους αριθμούς και τα γράμματα (274 c-d). Ενώπιον του βασιλιά Θαμούν, ο Θευθ εκθειάζει τις αρετές της γραφής, φάρμακο της μνήμης, με τη δύναμη να κάνει τους Αιγυπτίους σοφότερους και ικανότερους να θυμούνται (274 e). Ο βασιλιάς, θεός και ο ίδιος, έχει μια απρόσμενη αντίδραση. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, απαντά, τα γράμματα θα προκαλούν λήθη, εφόσον η μνήμη δεν θα ασκείται. Η γραφή δεν είναι φάρμακο μνήμης αλλά υπενθύμισης, ούκουν μνήμης αλλ’ υπομνήσεως φάρμακον εύρες (275 e). Και ο θεϊκός Πλάτων, θιασώτης μιας μοντέρνας θεωρίας της ανάγνωσης, προβάλλει το επιχείρημα, διά στόματος Σωκράτη-Θαμούν, ότι ο δημιουργός δεν είναι ο καλύτερος κριτής του έργου του (274 e), άρα ο Θευθ δεν μπορεί να κρίνει αντικειμενικά την εφεύρεσή του.

Ανάγνωση – λήθη – γραφή. Διαβάζουμε το κείμενο του Άλλου, το καταθέτουμε στη λήθη και το ξαναγράφουμε. Διακειμενικότητα-Δημιουργία. Από τα γράμματα δεν θα αναδυθεί τίποτε το σαφές και το βέβαιο (275 c), επισημαίνει επιπλέον ο Σωκράτης. Θα μπορούσε να προσθέσει ότι ο αναγνώστης θα αναδείξει τα γράμματα, θα τα συμπληρώσει. Κυρίως όταν γίνει με τη σειρά του δημιουργός.

«Θευθ», ένα νέο λογοτεχνικό περιοδικό με θέμα τις δύο όψεις της γραφής – της πρωταρχικής γραφής, που ζει αιώνια, χάρη στην άλλη της όψη, την ανάγνωση. 

Η λογοτεχνία και η κριτική της. Η δημιουργία και η αναδημιουργία της. Η ανάδειξη και η ολοκλήρωση της. Μικρά κείμενα ποίησης, πεζογραφίας, θεάτρου, μικρά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά δοκίμια, λογοτεχνική κριτική. Ένα εξαμηνιαίο περιοδικό, που θα βγαίνει από τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να κυκλοφορεί όπου υπάρχουν γνώστες της ελληνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails