© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ο «Πόρφυρας» Νο 156-157, με σελίδες για τον Ανδρέα Φραγκιά

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 156-157, Ιούλιος – Δκέμβριος 2015), που κυκλοφορεί, τον τόνο δίνουν σελίδες για τον πεζογράφο Αντρέα Φραγκιά.
Ειδικότερα, τα κείμενα για τον Αντρέα Φραγκιά υπογράφουν οι: Δημλητρης Κόκορης, Γιώτα Τεμπρίδου, Περικλής Παγκράτης, Γιάννης Παρίσης, Δήμητρα Μήττα, Κώστας Σουέρεφ, Ελένη Κατσαβέλη και Νίκος Κοσκινάς.
Στις άλλες σελίδες, δοκίμια με τις υπογραφές της Θάλειας Ιερωνυμάκη, της Μαρίας Ιατρού και του Γιώργου Κεχαγιόγλου.
Πεζογραφία, της Έλσας Κορνέτη και της Κριστίνα Πέρι Ρόσσι (Ουρουγουάη, μετάφραση του Σωτήρη Λίβα).
Ποίηση, Σαρλ Μπωντλέρ (μετάφραση Γιώργος Κεντρωτής), Αντριάν Γκονζάλεζ ντα Κόστα (μετάφραση Βιργινία Χορμοβίτη), Πάνος Καπώνης, Πηνελόπη Γιώσα, Δημήτρης Καπετανάκης και Αγγελική Πεχλιβάνη.
Τις σελίδες του «περίπλου» (επισημάνσεις, μικρές επιστροφές, κριτική) υπογράφουν οι: Διονύσης Καρατζάς, Γιάννης Ατζακάς, Θεοδόσης Πυλαρινός, Φίλιππος Φιλίππου και Δημήτρης Κονιδάρης.
Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του «Πόρφυρα» είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011), ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, με χαρακτικό έργο της Άριας Κομιανού (εις μνήμη) είχε ο Νίκος Βουργίδης – Studio R. Έργα της Άριας Κομιανού έχουν καταχωρηθεί και στις εσωτερικές σελίδες.
Στο πρωτοσέλιδο σημείωμα γίνεται αναφορά στον ποιητή Ορέστη Αλεξάκη, που έφυγε στις 16 Μαΐου 2015:
«Ο ποιητής Ορέστης Αλεξάκης υπήρξε ο από ετών αγαπημένος φίλος, ο οποίος στάθηκε κοντά μας και μοιράστηκε την αγωνία μας – τριών αρχικά ανθρώπων (Π.Π., Δ.Κ., Σ.Τ., που μετά διευρύνθηκε), όταν τον Φλεβάρη του 1980 επιδιώκαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα έκδοσης ενός λογοτεχνικού περιοδικού στην Κέρκυρα. Κι όταν αυτό κατέστη εφικτό, τον Ιούλιο του 1980, συνεργάστηκε στο πρώτο τεύχος του νεογέννητου Πόρφυρα με το ποίημα «Κατάθεση μάρτυρος» - ωσάν να κατέθετε τη μαρτυρία του και για τη δική μας αγωνία…
»Η αγάπη μας προς το πρόσωπό του ουδέποτε εξέπεσε. Τουναντίον! Με χαρά βλέπαμε ότι ο σπουδαίος αυτός ποιητής ανέβαινε σταθερά τα σκαλιά της πνευματικής καταξίωσης, ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για έναν ποιητή που αναμφίβολα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της γενιάς του…
»[…] Για λογαριασμό του Πόρφυρα, αλλά και της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, τον αποχαιρέτησε ο άλλος καλός μας φίλος και παιδιόθεν φίλος του – Σπύρος Κατσίμης: […]»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails