© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Παύλος Καρρέρ, ΄"Fior di Maria", Όπερα σε τέσσερις πράξεις (συναυλιακή παρουσίαση)


"ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ" 
Παύλος Καρρέρ, Fior di Maria,  Όπερα σε τέσσερις πράξεις (συναυλιακή παρουσίαση)
(150 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση)

Η ΕΝΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ενημερώνει για τη συναυλιακή παρουσίαση της Όπερας του Π. Καρρέρ "Fior di Maria",  που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018, ώρα έναρξης 20.30,στο "Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης", Πειραιώς 2016, Ταύρος και συγκεκριμένα:

Μια νέα προσέγγιση στην επτανησιακή όπερα του 19ου αιώνα πραγματοποιεί η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στη νέα της συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τη φορά αυτή θα παρουσιάσει ένα ακόμη σημαντικό Ελληνικό έργο, την όπερα του μεγάλου Ζακυνθινού βάρδου, Παύλου Καρρέρ, Fior di Maria.

Η σχεδόν άγνωστη όπερα Fior di Maria γράφτηκε το 1867 και βασίστηκε πάνω στο πολύ γνωστό στην εποχή του κοινωνικό μυθιστόρημα του Εugene Sue «Τα μυστήρια των Παρισίων» (1842/43), γνωστό και στον ελληνικό κόσμο απ’ τη μετάφραση του Ιωάννη Ισιδωρίδου Σκυλίσση (α’ έκδοση με τίτλο: Παρισίων Απόκρυφα, Σμύρνη 1845). Το έργο διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1838.

Ο Παύλος Καρρέρ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες όπερας του 19ου αιώνα. Σταδιοδρόμησε για μία περίπου δεκαετία στο Μιλάνο και άλλες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, είχε όμως την «ατυχία» να συμπέσει χρονικά με την άνοδο του μεγάλου Βέρντι κι έτσι δεν μπόρεσε η μουσική του να έχει τη διεθνή αναγνώριση που θα της άξιζε.

Η όπερα Fior di Maria γράφτηκε το 1867 και παίχτηκε μόνο για μια φορά, το 1868 στην Κέρκυρα. Από τότε δεν εκτελέστηκε ποτέ ξανά και είναι το μοναδικό έργο του συνθέτη του οποίου φαίνεται ότι η παρτιτούρα χάθηκε οριστικά.

Ο Βύρων Φιδετζής ενορχήστρωσε το έργο εξ ολοκλήρου από την αρχή το 2015 και η νέα αυτή ενορχήστρωση παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη Φιλαρμόνια, 150 χρόνια μετά την μοναδική ως τώρα εκτέλεση του έργου.

Σολίστ:
Σoφία Κυανίδου
Άννα Στυλιανάκη
Ειρήνη Αθανασίου
Διονύσης Σούρμπης
Δημήτρης Σιγαλός
Κωνσταντίνος Κατσάρας
Μάριος Σαραντίδης
Άρης Προσπαθόπουλος

Η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
(διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας)

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018. Ώρα έναρξης 20.30
Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 2016, Ταύρος

Εισιτήρια: 15 ευρώ | Μειωµένο: 8 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails