© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Τα 6,8 ρίχτερ ξανατραυμάτισαν, αλλά δε γονάτισαν τον παλαιολόγειο Πύργο των Στροφάδων [30 φωτογραφίες]


Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Αποστολή - φωτογραφίες: π. Σεραφείμ Κονίδης

Άντεξε όρθιο στη σφοδρότητα του σημερινού σεισμού (μεγέθους 6,8 βαθμών Ρίχτερ, κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο), τραυματισμένο αλλά αγέρωχο, το μνημειώδες Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, το οποίο οικοδομήθηκε προ πολλών αιώνων, κατά την παλαιολόγεια εποχή, προσπαθώντας να ισχύσει και στον δικό μας αιώνα, τον απατεώνα. 

Οι σεισμοί του 1997, με επίκεντρο εκεί ακριβώς, καταπλήγωσαν τον περήφανο Πύργο. Έκτοτε οι αναστηλωτικές υπερπροσπάθειες της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου ουδέποτε ευδοκίμησαν, διότι ο "πλωτός παράδεισος" των Στροφάδων δεν φέρνει ψήφους για τους εκάστοτε πολιτικούς.  Το μόνο και σπουδαίο που κατορθώθηκε ήταν να σιδηροδεθεί το όλο κτίριο, ώστε να συγκρατηθεί σε περίπτωση νεότερου μεγάλου σεισμού.

Ο ενδεχόμενος σεισμός ήρθε απόψε, με επίκεντρο και πάλι την περιοχή του νοτίου Ιονίου, δηλαδή ξανά στα Στροφάδια. Τα 6,8 Ρίχτερ, μαζί με τα εκατοντάδες παρεπόμενα κουνήματα του Εγκέλαδου, ξανατραυμάτισαν το Καστρομονάστηρο, αλλά τελικά εκείνο άνθεξε την επίθεση. Χτυπήθηκαν επίσης και τα πέριξ μοναστικά κτίρια. 

Το δημοσιευόμενο εδώ αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό έφερε ο πάντα πρόθυμος π. Σεραφείμ Κονίδης, αδελφός της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, από πτήση που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί με το ελικόπτερο της Αερολέσχης Ζακύνθου, ούτως ώστε να κατορθώσει η ιδιοκτήτρια Αδελφότητα της Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Στροφάδων να έχει εκ του σύνεγγυς εποπτεία της μετασεισμικής κατάστασης της ιστορικής παλαιάς έδρας της!

Βαστάτε, καημένα Στροφαδάκια, βαστάτε!!!...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails