© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Για λίγο στο χωριό Μηλιά των Γρεβενών {1}

Ταξίδεψε και φωτογράφισε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 



  16 χλμ ΒΑ των Γρεβενών, κοντά στο δρόμο Γρεβενών - Κοζάνης βρίσκεται το χωριό Μηλέα (Μηλιά), χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ. Οι 210 κάτοικοί του, που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται σε 240, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (καλλιέργεια σιταριού, καπνού και καλαμποκιού) και την κτηνοτροφία. Είναι ντόπιοι, αλλά και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
  Διηγούνται πως το χωριό ιδρύθηκε το 1963-4, ύστερα από υποχρεωτική μετακίνηση από την «Παλιά Μηλιά» 1.5 χλμ Ν από τη σημερινή θέση, εξαιτίας των κατολισθήσεων. Το παλιό χωριό το χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για τα ζώα τους.
  100 μ. Β του χωριού υπάρχει η κορυφή Τσούμα, μια αναδασωμένη περιοχή με ιδιαίτερη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις (Πίνδο, Βούρινο, Χάσια).
  Στην Παλιά Μηλιά, το νερό στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγ. Κων/νου που έπεσε λόγω κατολίσθησης, θεωρείται από τους κατοίκους αγιασμένο και θαυματουργό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του πολιούχου Αγ. Δημητρίου (1900).



















συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails