© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

«Ρεμπέτικο ή η "στοιβαγμένη ζωική δύναμη που ασφυκτιά". Ο Χατζιδάκις στην Hangover Square». Διάλεξη Π. Βλαγκόπουλου

στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

Με θέμα: «Ρεμπέτικο ή η "στοιβαγμένη ζωική δύναμη που ασφυκτιά”. Ο Χατζιδάκις στην Hangover Square», θα μιλήσει την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια) ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμ. Μουσικών Σπουδών, κ. Πάνος Βλαγκόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Γιατί το 1949 ένας νεαρός Έλληνας συνθέτης κλασικής παιδείας αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη του στο δημοτικό τραγούδι και να στραφεί στο ρεμπέτικο ως πηγή έμπνευσης; Η στροφή του Χατζιδάκι υπαγορεύτηκε, όπως αυτή του πρωταγωνιστή της ταινίας «Hangover Square» (1945), από τη διάγνωση μιας πολιτισμικής ασθένειας, από λόγους που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως νιτσεϊκούς-θεραπευτικούς.

Ο κ. Πάνος Βλαγκόπουλος θα επιχειρήσει τη σκιαγράφηση μιας εθνικής γενεαλογίας για τη στροφή του Χατζιδάκι, η οποία από τη μια φτάνει μέχρι το ενδιαφέρον για το δημοτικό τραγούδι και το αυτονόητο της πρακτικής της εναρμόνισης, από την άλλη τη συνδέει με τη λογοτεχνική Γενιά του Τριάντα και την έννοια της διπλής συνέχειας (αρχαία-σύγχρονη Ελλάδα / Λαϊκό-Λόγιο) που αυτή εισηγήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails