© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ομιλία στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών: «Γιορτές γέλιου στις απαρχές του μυθιστορήματος. Οι Μεταμορφώσεις του Απουλήιου στα 125 μ.Χ.»



Ομιλία του κ. Κώστα Αντ. Πετράκη, Λέκτορα Εφαρμογών του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 και ώρα 20.00 στο Μουσείο Σολωμού, Μουράγια, με θέμα: «Γιορτές γέλιου στις απαρχές του μυθιστορήματος. Οι Μεταμορφώσεις του Απουλήιου στα 125 μ.Χ.». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμ. Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας της Σχολής της Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Απουλήιος γεννήθηκε στα Μάδαυρα της Αφρικής, ρωμαϊκή επαρχία σε περιοχή της σημερινής Αλγερίας. Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, σπούδασε στη Καρχηδόνα ρητορική, επιστήμη σημαντική την εποχή εκείνη, αφού από μόνη της κάλυπτε έναν μεγάλο χώρο της ανθρώπινης γνώσης: φιλολογία, φιλοσοφία, τέχνη της ορθής σκέψης και ομιλίας, και επιπλέον τέχνη που εξασφάλιζε το δρόμο προς τη διοίκηση και την πολιτική ή έστω προς μια λαμπρή καριέρα δικηγόρου. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε την ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, στις οποίες διακρίθηκε. Παράλληλα, φιλοπερίεργος όπως ήταν, εντρύφησε στον μυστικισμό και τη μαγεία.

Στο ταξίδι της επιστροφής για την Καρχηδόνα, σταμάτησε στην Οία της Λιβύης -τη σημερινή Τρίπολη- όπου το ειδύλλιό του και στη συνέχεια ο γάμος του με μια πλούσια χήρα τον οδήγησαν στα δικαστήρια, γιατί οι φυσικοί κληρονόμοι της ισχυρίστηκαν ότι την αποπλάνησε με μάγια. Ο Απουλήιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του μόνος του και αθωώθηκε. Μετά από τη δυσάρεστη αυτή περιπέτεια, συναντάμε τον Απουλήιο στην Καρχηδόνα με μεγάλο αξίωμα. Έγινε τόσο διάσημος σαν ρήτορας και δικηγόρος αλλά και υπηρέτης των μουσών, που ενόσω ζούσε ακόμη του φιλοτέχνησαν άγαλμα.

Οι Μεταμορφώσεις», ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της δυτικής λογοτεχνίας, υπολογίζεται ότι γράφτηκε όταν ήταν τριάντα πέντε ετών. Υπήρξε ωραίος· μια εικόνα του που σώζεται σε μετάλλιο, τον παρουσιάζει με πρόσωπο όμορφο και γελαστό, όχι δίχως κάποιαν ελαφρά ειρωνεία, και μοιάζει να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την προσεγμένη εμφάνιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails