© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Η Αγία Μαρίνα στους Ανεμοκούλουμους ή στη Λίμνο και ο Βράχος της Αγίας Μαρίνας στο Μαραθονήσι

Εξερευνά και παρουσιάζει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ-ΚΟΝΤΟΝΗ

  ανακοίνωση - α΄ δημοσίευση  

Επιπεδογραφία γαιών του Φέουδου Μακρή στη Ζάκυνθο

Μια βόλτα στο διαδίκτυο μπορεί να μας φέρει κοινωνούς με σημαντικά έγγραφα και ανακοινώσεις, όπως μια άγνωστη επιπεδογραφία γαιών του Φέουδου Μακρή στη Ζάκυνθο, που είχε ανακοινωθεί από τον Ν. Κ. Κουρκουμέλη στο περιοδικό Ekklesiastikos Pharos, το 2007.

Η επιπεδογραφία γαιών του φέουδου είχε συνταχτεί  το 1780 και, εκτός των άλλων λεπτομερειών, αναφέρεται και η S. Marina (Αγία Μαρίνα).

Πριν ξεκινήσει η επί τόπου έρευνα για την ανεύρεσή της συμβουλευτήκαμε την τοπική βιβλιογραφία. Ο Λουδοβίκος Σαλβατόρ το περιγράφει ως μικρό άσημο εκκλησάκι, που έστεκε όμως το 1900 όταν το επισκέφτηκε. Ο Λ. Χ. Ζώης στο λήμμα Αγία Μαρίνα του ιστορικού και λαογραφικού λεξικού του δεν αναφέρει τη συγκεκριμένη εκκλησία, αλλά ούτε και ο Ντίνος Κονόμος στο έργο του Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Ζάκυνθο.

Τελικά, δίπλα σε έναν αγροτικό δρόμο της Λίμνου, μετά από σχετικές οδηγίες, ευρέθη ό,τι είχε απομείνει! Δυστυχώς, μόνο ένας σωρός από λίθους!











Ευτυχώς που τα βάτα που φύονται τους προφυλάσσουν από βέβηλα χέρια και δεν θα καταλήξουν σε κάποιο τοίχο περίφραξης, μαζί με τους γωνιόλιθους που λείπουν και που η απομάκρυνσή τους ήταν η αιτία της ολικής κατάρρευσης.

Το περίγραμμα του Ναού υπάρχει σε καλή κατάσταση, και μπορούμε να παρατηρήσουμε την κόγχη του Ιερού βήματος που δεν είναι κυκλική, αλλά τραπεζοειδής, στοιχείο της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.

Η παραπάνω έρευνα, έφερε στο νου, παλαιότερες συζητήσεις με τον αείμνηστο π. Παύλο Μποζίκη για τον βράχο της Αγίας Μαρίνας στο Μαραθονήσι!

Εκτός από την Παναγία τη Μαραθονησιώτισσα, στο νησί υπήρχε, σε άγνωστη θέση και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, σωζόμενη το 1514,  αναφέρει ο Ντίνος Κονόμος.


Βράχος της Αγίας Μαρίνας στο Mαραθονήσι. Φωτογραφία: Νιόνιος Βλαχιώτης
Ο μεγαλύτερος βράχος από τους δύο που υπάρχουν μεταξύ Μαραθονησιού και Λίμνης Κεριού (ποντικονήσια, κατά τον Λ. Χ. Ζώη), είναι γνωστός ως Βράχος της Αγίας Μαρίναςσύμφωνα με τα λεγόμενα του αείμνηστου π. Παύλου Μποζίκη, του Γιάννη Σούλη ή Σκαντάλη  και του ιερέα Διονυσίου Κοργιανίτη από την Λιθακιά  που ρωτήθηκαν σχετικά..

Μάλιστα ο Γιάννης Σούλης ανέφερε πως υπήρχε εκεί νεκροταφείο. Πιθανά, όταν το Μαραθονήσι λειτουργούσε ως λοιμοκαθαρτήριο να έθαβαν εκεί τους νεκρούς για λόγους υγιεινής, χρειάζεται όμως έρευνα για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.
   
Τώρα τι σχέση έχουν η Αγία Μαρίνα του Μαραθονησιού με την Αγία Μαρίνα της Λίμνου, εκτός από το γεγονός πως και οι δυο ανήκαν στην οικογένεια Μακρή, κάποια χρονική περίοδο, μόνον εικασίες μπορούν να γίνουν.


Το μοναδικό που  έχει διασωθεί από αυτές, είναι η εικόνα της Αγίας Μαρίνας, που φυλάσσεται στο οικογενειακό παρεκκλήσι  της οικογένειας Μακρή στο Μουζάκι.

Βιβλιογραφία:

1. Ν. Κ. Κουρκουμέλης, "Μια άγνωστη επιπεδογραφία γαιών του φέουδου Μακρή στη Ζάκυνθο", Ekklesiastikos Pharos, vol. 89 s.n. 18 Alexandria-Johannesburg 2007, σσ. 352-363.
2. Λουδοβίκος Σαλβατόρ ZANTE 1900, τόμος ΙΙ, Ζάκυνθος 2008.
3. Λ. Ζώης, Λεξικόν Ιστορικόν και Λαογραφικόν Ζακύνθου, Αθήναι 1963.
4. Ν. Κονόμος, Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Ζάκυνθο, Αθήναι 1967. 
5. Λ. Ζώης, Ιστορία της Ζακύνθου, Ζάκυνθος επανέκδοση 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails