© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Νέα δράση "Αληθώς": Έκθεση Χαρακτικής Άριας Κομιανού (Μπανάτο Ζακύνθου, 15.6-15.8.2020)


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», διευρύνοντας, ήδη από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, το φάσμα των δράσεών του και σε εικαστικό επίπεδο, Σας προσκαλεί στην Έκθεση Χαρακτικής της αείμνηστης καλλιτέχνιδος Άριας Κομιανού (1938-2015), στην αίθουσα όπου θα στεγαστεί εν καιρώ η Βιβλιοθήκη της Ενορίας Μπανάτου, ακριβώς δίπλα από τον Ι. Ν. Παναγούλας, στο Μπανάτο Ζακύνθου. Η αφιερωματική αυτή έκθεση θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι, αρχίζοντας από την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 έως το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πέντε χρόνων από τον θάνατό της (+30.7.2015) και περιλαμβάνει 25 ξυλογραφίες (υπογεγραμμένες και αριθμημένες από την δημιουργό τους), με συνθέσεις, πορτραίτα, εικονογραφήσεις βιβλίων και ex libris, συνοδευόμενα από καταλόγους προηγούμενων εκθέσεών της, λευκώματα και επιστημονικά συγγράμματα για το έργο της όπως επίσης και εκδόσεις στις οποίες συμμετείχε ως εικονογράφος. Ταυτόχρονα σε διπλανή ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό για την καλλιτέχνιδα. 

Παρακαλούνται, τα άτομα και τα σωματεία που τυχόν ενδιαφέρονται να δουν από κοντά την έκθεση, να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές, ώστε να οριστεί ο χρόνος της επίσκεψης κατόπιν συνεννοήσεως, για την αποφυγή συνωστισμού, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την μη εξάπλωση της πανδημίας Covid-19. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Αληθώς στο Facebook (www.facebook.com/alithoszante) και στο www.nyxthimeron.com
Η παρουσία των φίλων του «Αληθώς» θα είναι τιμή για το Κέντρο Λόγου!

WHO IS WHO
Η χαράκτρια Άρια Κομιανού, με καταγωγή από την Κέρκυρα, γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δίπλωμα Χαρακτικής, με επαίνους στην Ξυλογραφία, Λιθογραφία, Χαλκογραφία. Επίσης είχε δίπλωμα Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών καθώς και Τέχνης Βιβλίου και Τυπογραφίας της ΑΣΚΤ (1960-1969). Δάσκαλός της ήταν ο χαράκτης Κ. Γραμματόπουλος.
Παρουσίασε το έργο της σε πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και συμμετέχοντας σε πάνω από 100 παγκόσμιες εκθέσεις, όπως και σε σημαντικά αφιερώματα στην τέχνη της χαρακτικής. Είχε διακριθεί και είχε βραβευθεί επανειλημμένως σε πάνω από 20 διεθνείς παρουσιάσεις. Δίδαξε χαρακτική σε σχολεία και τεχνικές σχολές και ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων.
Τον Απρίλιο του 2013 δώρισε το πατρικό της σπίτι στην Κέρκυρα για να γίνει Ίδρυμα Χαρακτικής στον τόπο καταγωγής της. Σκοπός του Ιδρύματος Χαρακτικής «Άρια Κομιανού» είναι η μελέτη και η προαγωγή της χαρακτικής, αλλά και η διαφύλαξη και ανάδειξη του πλούσιου και πολυβραβευμένου έργου της, που περιλαμβάνει χαρακτικά, πορτρέτα και ex-libris.
Επίσης ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Συλλόγου Αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Χαρακτών Ελλάδας, μέλος του Συλλόγου Ελληνίδων Καλλιτεχνών και της ομάδας Χαρακτών Kiwa – Κyoto, Ιαπωνία.
Πέθανε στις 30 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 77 ετών, στην Αθήνα.
Χαρακτικά της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε πινακοθήκες και Μουσεία της Ελλάδας, καθώς και σε Μουσεία άλλων χώρων. Στη Ζάκυνθο, εκτός από την συλλογή που θα εκτεθεί στην Βιβλιοθήκη της Ενορίας Μπανάτου (15/6-15/8/2020), έργα της υπάρχουν στο Μουσείο Δ. Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και στην Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails