© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Έργα τέχνης στο διάστημα με τον πύραυλο του Elon Musk


Δεν μετέφερε μόνον τους αστροναύτες Bob Behnken και Doug Hurley στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πύραυλος Falcon 9 του Elon Musk που εκτοξεύθηκε το Σάββατο το βράδυ από το Kennedy Space Center της NASA στη Φλόριντα. Μετέφερε και τη σειρά έργων «Human Kind (Ανθρώπινο Είδος)» του Tristan Eaton.

Ο καλλιτέχνης δρόμου και ντιζάινερ από το Λος Άντζελες δημιούργησε μια σειρά άφθαρτων έργων, δύο όψεων, από χρυσό και ορείχαλκο για την ιστορική πτήση. Ιστορική, καθώς ήταν η πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία που η άκατος -με την επωνυμία Crew Dragon- μετέφερε στο διάστημα Αμερικανούς αστροναύτες και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος που ένας ιδιωτικός πύραυλος τους πήγε εκεί.

«Ως καλλιτέχνης προσπαθώ να έχω μια μεγαλύτερη θέαση του κόσμου» είχε γράψει, στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Tristan Eaton. «Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη θέαση του κόσμου μας από ό,τι οι γενναίοι αστροναύτες μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». Κάθε πλάκα έχει δύο όψεις, επιλογή που θέλει να «αντιπροσωπεύσει τη διττότητα του Ανθρώπινου Είδους, το παρελθόν μας και το μέλλον μας» όπως τονίζει ο δημιουργός. Κάθε πλάκα φέρει επάνω της μια ποικιλία συμβόλων: ένα τεντωμένο χέρι και έναν θηλυκό χιμπατζή με το παιδί της, παρουσιάζοντας την πυρηνική σχάση. Μια σειρά λουλουδιών που ξεδιπλώνεται, ένα σύμβολο της ειρήνης και τα αστέρια και τις λωρίδες της Αστερόεσσας, της σημαίας των ΗΠΑ.
  
«Όταν μου ζητήθηκε από το SpaceX (σ.σ. το διαστημικό πρόγραμμα του Elon Musk) να κάνω τέχνη που θα συναντήσει τους αστροναύτες στο διάστημα, θέλησα να κάνω κάτι εμπνευσμένο» εξήγησε ο Eaton. «Κοιτάζοντας από το διάστημα κάτω για να δούμε όλο το Ανθρώπινο Είδος μαζί πάνω σε αυτόν τον μικροσκοπικό πλανήτη, μπορεί να μας θυμίσει πόση ιστορία και πόσες δυνατότητες έχουμε. Παρ' όλα αυτά, έχουμε να διανύσουμε τόσο δρόμο ακόμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails