© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Εντός του Ενυδρείου - Ερπεταρίου της Έδεσσας


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κείμενο: edessacity.gr

Στην Έδεσσα την πόλη των νερών δίπλα στους Καταρράκτες και μέσα στο Μουσείο Νερού της πόλης λειτουργεί από τον Μάιο του 2001  το πρώτο ενυδρείο και με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού στην Ελλάδα.

Στο Ενυδρείο υπάρχουν τμήματα Ενδημικών Ψαριών Αμφιβίων, Ερπετών, Αμφιβίων Ερπετών και Καρκινοειδών. Μπορεί κανείς να δει από κοντά Τρίτωνες, Χελώνες, Καβούρια, Καραβίδες αλλά και διάφορα είδη φιδιών.

Στο Ενυδρείο λειτουργεί μία μεγάλη εγκατάσταση 3000lit νερού και 14 μικρότερες με ψάρια Λιμνών (Γριβάδι, Γουλιανός, Πεταλούδα, Χέλι κα), ψάρια ποταμών, ρεμάτων και στάσιμων νερών (Πέρκα, Χρυσοβελονίτσα, Τούρνα, Κορίγονος, Πλατίκα, Τσίμα, Τσιρόνι, Γλυνάρι, Κουνουποφάγος, Ηλιόψαρο, Μπρένα, Γουβιός κα).

Πολύ σημαντικός είναι και αριθμός των ερπετών και των αμφιβίων που αποτελούν το ιδιαίτερο τμήμα του Ερπεταρίου.

Επίσης εντός του ενυδρείου/ερπεταρίου λειτουργεί επιστημονικό εργαστήριο με όλα τα απαραίτητα τμήματα (αναρρωτήριο - εκκολαπτήριο) και τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό (μικροσκόπια, ελεγκτές νερού κλπ).

Άμεσος στόχος του ενυδρείου είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία έτσι ώστε οι μικροί μαθητές να έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, την φύση και το περιβάλλον (στοιχεία που καταδεικνύουν την περιοχή), ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η έρευνα και ο εμπλουτισμός του με νέα είδη από τα 35 (και 80 υποείδη) που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails