© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Διαδικτυακή ξενάγηση στην Έκθεση για τα Στροφάδια του Μουσείου Μπενάκη


Ως γνωστόν, το Μουσείο Μπενάκη μετέφερε στον ψηφιακό κόσμο την έκθεση  «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων», που φιλοξενούνταν κανονικά στο Μουσείο έως και τις 29 Σεπτεμβρίου.  

Ψηφιακά η έκθεση αποτελεί μια εικονική περιήγηση στα δυο μικρά νησιά πλησίον της Ζακύνθου και στο καστρομονάστηρο, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου.

Το έργο είναι της δημοσιογράφου Κατερίνας Λυμπεροπούλου και το επιμελήθηκε φωτογραφικά ο Robert A. McCabe. 

Το αγέρωχο Καστρομονάστηρο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκεται στις Στροφάδες, χτίστηκε από τη βυζαντινή πριγκίπισσα Ειρήνη Λασκαρίνα, το πρώτο μισό του ΙΓ΄ αιώνα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία της από ναυάγιο.

Τα νησιά και το μοναστήρι, στο οποίο βρίσκεται και ο τάφος του Aγίου Διονυσίου, ακολούθησαν έκτοτε τη μοίρα των Επτανήσων, από τη βενετική κυριαρχία μέχρι την ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

Ένας ισχυρός σεισμός ερήμωσε τη Μονή το 1952που μετά τη στερέωσή της, τα τελευταία χρόνια, την κρατούσε ζωντανή ένας μοναχός, ο παπα-Γρηγόρης.

Το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση, παρουσιάζοντας μια εξαιρετική εικονική επίσκεψη ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails