© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Stefano Boeri, αρχιτεκτονική για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού


Ο διεθνώς γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι (Stefano Boeri) σχεδίασε προκάτ περίπτερα από ξύλο και ύφασμα, τα οποία, σε πλατείες σε όλη την Ιταλία από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα φιλοξενήσουν τους σταθμούς για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Τους επόμενους μήνες, θα τοποθετηθούν περίπου 1.500 τέτοιες δομές, υπό την εποπτεία του ειδικού επιτρόπου για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στη χώρα, Ντομένικο Αρκούρι.

Την οροφή και εξωτερικά τοιχώματα της δομής θα κοσμεί μια μεγάλη ροζ πρίμουλα, επιτρέποντας στις ιστορικές πλατείες της Ιταλίας «να ανθίσουν, οπτικά» για μία ακόμη φορά. «Θελήσαμε, με την εικόνα ενός ανοιξιάτικου λουλουδιού, να δημιουργήσουμε ένα αρχιτεκτόνημα που θα μεταφέρει ένα σύμβολο γαλήνης και αναζωογόνησης» εξήγησε, μιλώντας στο έγκριτο περιοδικό Dezeen, ο Μποέρι.

Για να διευκολύνει την ταχεία ροή όσων πρόκειται να εμβολιαστούν, ο Μποέρι σχεδίασε την κυκλική βάση και σκελετό να είναι προκάτ, από ξύλο. Ο σκελετός «ντύνεται» με αδιάβροχο ύφασμα, πλήρως ανακυκλώσιμο, σύμφωνα με τον Ιταλό αρχιτέκτονα. Στο εσωτερικό της δομής, οι χώροι ορίζονται από ένα ευέλικτο σύστημα υφασμάτινων «τοίχων» (προκάτ και αυτοί, και σχεδιασμένοι κατά τρόπο που εξασφαλίζει διαφάνεια και απορρόφηση ήχων).

«Η Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνου θα αρχίσει να δουλεύει σε πρωτότυπο της δομής για να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία προκάτ, έτσι ώστε τα περίπτερα να τοποθετηθούν γρήγορα και εύκολα σε όλη την Ιταλία» πληροφόρησε ο Μποέρι. «Ο βασικός λόγος είναι να αυξήσουμε τη χωρητικότητα, να επιταχύνουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού και να φτάσουμε σε όλον τον πληθυσμό της Ιταλίας. Βεβαίως, η παρουσία ενός προσωρινού περίπτερου σε δημόσιους χώρους μπορεί να συντελέσει στη διάδοση του μηνύματος “ ας εμβολιαστούμε”» υπογράμμισε. Και συνέχισε, τονίζοντας: «Στην Ιταλία, η δημόσια ζωή είναι στις πλατείες μας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το ότι αυτά τα περίπτερα θα είναι προσβάσιμα, άνετα και μέρη που τα μέλη της κάθε κοινότητας θα θεωρήσουν ότι, για ένα διάστημα, είναι κομμάτι της ζωής τους για να κατανικήσουμε την COVID-19.

Βασίλης Τσεκούρας | ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails