© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Μνημονεύοντας ΑΝΘΙΜΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟ - ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ - ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ. Επετειακά Τρισάγια 200ετηρίδας 1821 (24.3.2021)


"Ας μη μου δώσει η μοίρα μου

εις ξένην γην τον τάφον·

είναι γλυκύς ο θάνατος

μόνον όταν κοιμώμεθα

εις την πατρίδα."

[Ανδρέας Κάλβος]

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", πραγματοποιεί την ερχόμενη, Τετάρτη 24η Μαρτίου 2021 (παραμονή της εθνικής επετείου), τρία Αρχιερατικά Τρισάγια στους Τάφους ισάριθμων μεγάλων πνευματικών Ανθρώπων, οι οποίοι -με τον τρόπο του ο καθείς- προσέφεραν σημαντικά στο μεγαλεπήβολο έργο της Εξέγερσης των υπόδουλων Ελλήνων, δύο αιώνες πριν.

Έτσι, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ τελεί Επιμνημόσυνες Δεήσεις, ως ακολούθως:

α) Στον τάφο του Ιερομόναχου ΑΝΘΙΜΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (1768-1847), ο οποίος βρίσκεται εντός του Ναού του Εσταυρωμένου περιοχής Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου. Ο ηρωικός αυτός ηπειρώτης κληρικός, καταδιωγμένος από τον Αλή Πασά, βρέθηκε να εφημερεύει στον Άι Γιώργη του Λατίνου όπου όρκιζε Φιλικούς (λ.χ. Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Πετιμεζά κ.ά.)

Το Τρισάγιο θα μεταδοθεί διαδικτυακά την 24η Μαρτίου τρ. έ., ώρα 10 το πρωί, με τιμητικό προσφώνημα του Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄

β) Στον τάφο του βάρδου της Ελευθερίας και εθνικού Ποιητή του Ελληνισμού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, που βρίσκεται στο Μαυσωλείο της ιστορικής Πλατείας του Αγίου Μάρκου πόλεως Ζακύνθου. 

Το Τρισάγιο θα μεταδοθεί διαδικτυακά την 24η Μαρτίου τρ. έ., ώρα 10.30 το πρωί, με μικρή τιμητική αποφώνηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

γ) Στον τάφο του "Φιλόπατρι" ποιητή των "Ωδών" ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΔΗ, που βρίσκεται στο Μαυσωλείο της ιστορικής Πλατείας του Αγίου Μάρκου πόλεως Ζακύνθου. 

Το Τρισάγιο θα μεταδοθεί διαδικτυακά την 24η Μαρτίου τρ. έ., ώρα 10.45 το πρωί, με μικρή τιμητική αποφώνηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

*     *     *

Προσκαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο και τιμώντα Εκείνους, που με το ηρωικό παράστημά τους συνεισέφεραν το κατά δύναμιν στο έργο της παλιγγενεσίας της πατρίδας μας, να παρακολουθήσουν τις σχετικές τηλε-μεταδόσεις, συμμετέχοντας έτσι, έστω κι εκ του μακρόθεν, εξαιτίας της Πανδημίας.

Οι διαδικτυακές μεταδόσεις θα γίνουν μέσω των ακολούθων συνδέσμων του καναλιού του "Αληθώς" στο YouTube:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails