© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η χρυσότρουλη Μονή Αγ. Μιχαήλ Κιέβου / St. Michael's Golden-Domed Monastery / Михайлівський золотоверхий монастир


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

Το σημερινό φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την επίσκεψή μας, λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, στο περικαλλές Μοναστήριο του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου, μαζί με τα όσα κτήρια περικλείονται στη μάντρα του. Η Μονή με τον χρυσότρουλο ναό της, στο άλλο άκρο της μεγάλης πλατείας, όπου βρίσκεται -βορειοανατολικά- ο Ναός της του Θεού Σοφίας, αποτελεί από τα τέλη του 2018 την καθέδρα της νεοϊδρυθείσης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενό της, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Η ιστορία του Καθολικού της Μονής ανάγεται στον Μεσαίωνα, αν και η σύγχρονη μορφή του είναι σε ουκρανικό μπαρόκ του 18ου αιώνα. Το εσωτερικό είναι εντελώς βυζαντινό. Εμείς -ατυχώς- δεν κατορθώσαμε να έχουμε φωτογραφίες έσωθεν, διότι απαγορευόταν κι εδώ κάθε τέτοια απόπειρα. 

Στις 9η και 10η φωτογραφίες (ακολούθως) έχει αποτυπωθεί το κτίριο, όπου λειτουργεί η Θεολογική Ακαδημία (φαίνονται μάλιστα οι φοιτητές ρασοφορούντες να έχουν διάλειμμα) και μεγάλο Μουσείο της εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής των Ουκρανών.

Σε επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσουμε τον -ταπεινότερο του κεντρικού- ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που λειτουργεί ως παρεκκλήσιο της Θεολογικής Ακαδημίας.


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails