© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Αποδίδεται στο κοινό το στέγαστρο της βορειοανατολικής Στοάς του Γυμνασίου στην Αρχαία Μεσσήνη

Με μια έκθεση σύγχρονης γλυπτικής και μια συναυλία το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αποδίδει στο κοινό το στέγαστρο της Βορειοανατολικής Στοάς του Γυμνασίου στην Αρχαία Μεσσήνη.

Το μεταλλικό στέγαστρο καλύπτει τμήμα των αναστηλωμένων στοών στη ΒΑ γωνία του Γυμνασίου-Σταδίου, με συνολικό εμβαδό κάλυψης 390 τ.μ. Στη θέση των ελλειπόντων αρχαίων τοίχων έχουν τοποθετηθεί κατακόρυφες, κατάλληλα χρωματισμένες τσιμεντοσανίδες, ενώ το έργο συμπληρώνουν δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων, ηλεκτροφωτισμός και ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης. Το νέο στέγαστρο υποδεικνύει στους επισκέπτες τον τρόπο της αρχαίας στέγασης της ΒΑ γωνίας του Γυμνασίου και παράλληλα διαμορφώνει έναν χώρο ανάπαυσης των επισκεπτών αλλά και χώρο φιλοξενίας προσωρινών εκθέσεων.

Τα εγκαίνια γιορτάζουν από κοινού το υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

- Τα εγκαίνια του στεγάστρου της Βορειοανατολικής Στοάς του Γυμνασίου, στο πλαίσιο του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας «Προστασία & Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης», στις 6:00 μ.μ.

- Τα εγκαίνια της έκθεσης "ΑΓΟΡΑ, Ένδεκα Γλύπτες στην αρχαία Μεσσήνη", σε συνδιοργάνωση του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του Καθηγητή Γιώργου Χουλιαρά και της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού, στις 7:00μ.μ.

- Τη συναυλία της Κλαούντια Ντελμέρ «Τραγούδι στις Σειρήνες» (Ηλίας Κατελάνος, Βασίλης Καρράς Billka, Γιώργος Δελλής), σε συνδιοργάνωση της Εταιρείας Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στις 7:30 μ.μ..

Σημειώνεται ότι η έκθεση «ΑΓΟΡΑ» αποτελεί έναν καλλιτεχνικό οργανικό διάλογο ένδεκα γλυπτών με την αρχαία Αγορά.

Η επιλογή των καλλιτεχνών και των προς έκθεση έργων, που στο σύνολό τους είναι μεταλλικά και μεγάλης κλίμακας, επιλεγμένα με ιδιαίτερο σεβασμό για τον συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιήθηκε με κριτήρια ποιότητας και συμβατότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο και αφορά στη νέα γενιά γλυπτών.

Πέρα από τα σύγχρονα έργα τέχνης νεοελλήνων καλλιτεχνών και το μνημειακό σύνολο της αρχαιότητας που τα εγκολπώνεται, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως μέσω αυτών νέες πτυχές του, είναι και οι επισκέπτες - θεατές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας.

Στην εικαστική εγκατάσταση «ΑΓΟΡΑ» συμμετέχουν οι γλύπτες:

Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ανδρέας Αραπάκης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπύρος Λισγάρας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Λήδα Παυλή, Στέφανος Σουβατζόγλου, Δημήτρης Φόρτσας, Αντώνης Χαλυβίδης και Γιώργος Χουλιαράς.

Το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση στεγάστρου της Β.Α. Στοάς του Γυμνασίου αρχαίας Μεσσήνης», συνολικής δαπάνης 325.500 ευρώ, υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Μεσσηνίας κατά την περίοδο 2018-2021, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία & Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης».

Το πρόγραμμα, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η δε μελέτη για την κατασκευή του στεγάστρου εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (με χορηγία των Αθανασίου Μαρτίνου και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails