© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Δωρεά Παύλου Δ. Καρβελά μιας ελαιογραφίας Νικολάου Καντούνη στη Μητρόπολη Ζακύνθου [video-photos]

Παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2022, στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, η κ. Δέσποινα Καρβελά, θυγατέρα του προ έτους κοιμηθέντος πατέρα της, Παύλου Καρβελά υιού Διονυσίου, πραγματοποίησε μιαν επιθυμία του, εκπεφρασμένη στην διαθήκη του: 

Παρέδωσε ως δωρεά του μιαν ελαιογραφία του Πρωτοπαπά (ή Αρχιπρεσβυτέρου) Ζακύνθου Παρθενίου Νεράντζη (1804-1809), η οποία θεωρείται ότι ιστορήθηκε από τον διαπρεπή αγιογράφο της Ζακύνθου, Νικόλαο ιερέα Καντούνη (1768-1834), μαθητή Νικολάου ιερέως Κουτούζη (1741-1813), διαστάσεων 0,80Χ1,05 μέτρου. Η προσωπογραφία Νεράντζη ήταν κτήμα της Οικογενείας Καρβελά από παλιά, μετακομισθείς στην εν Αθήναις κατοικία της πριν από την Σεισμοπυρκαγιά του 1953, που αφάνισε πάμπολλους πολιτιστικούς θησαυρούς του νησιού. 

Το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής υπέγραψαν εκατέρωθεν η ίδια η κ. Καρβελά και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Παρών ήταν και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε εκ μέρους της Μητροπόλεως για την τιμή της δωρεάς.

Σημειωτέον ότι στην Πινακοθήκη του Μητροπολιτικού μεγάρου Ζακύνθου, μεταξύ των άλλων προσωπογραφιών των Πρωτοπαπάδων της Ζακύνθου, σώζεται και άλλη μια ελαιογραφία Παρθενίου Νεράντζη, στα πλείστα σημεία της όμοια με την δωρηθείσα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails