© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Εγκαινιάστηκε από τη Λ. Μενδώνη η έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες-Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές» στη Μελβούρνη

Η έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες-Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές», αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Μελβούρνης, εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού της Πολιτείας της Βικτώριας, Daniel Andrews, του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Μακάριου, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, των υπουργών Danny Pearson και Ros Spence, ομογενών βουλευτών και πλήθους κόσμου, όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Από την πρώιμη αρχαιότητα, οι Έλληνες έστρεψαν το βλέμμα τους προς τους ανοιχτούς ορίζοντες της θάλασσας και έγιναν θαλασσοπόροι, ταξιδιώτες, άποικοι και έμποροι ακολουθώντας τους ναυτικούς δρόμους της Μεσογείου, και όχι μόνο, ανταλλάσσοντας αγαθά, αλλά και ιδέες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της η κ. Μενδώνη.

«Η έκθεση "Ανοιχτοί Ορίζοντες" αποτελεί έκφραση αναγνώρισης και απότιση φόρου τιμής στους Έλληνες που κατοικούν εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα αυτή, στην Αυστραλία -ακολουθώντας τους ανοιχτούς ορίζοντες της θάλασσας- οι οποίοι δημιούργησαν στο πέρασμα των αιώνων μία εκτενή Διασπορά, σχεδόν ισάριθμη με την κοινότητα των Ελλήνων της πατρίδας. Οι Έλληνες της Διασποράς, όσο μακριά από την πατρίδα τους κι αν βρέθηκαν, κουβαλούσαν μέσα τους το γόνιμο ελληνικό πνεύμα και το μετέδωσαν σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Σήμερα η Αυστραλία φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στον κόσμο. Η Βικτώρια και η Μελβούρνη αποτελούν την καρδιά τής ακμάζουσας ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη αυστραλιανή κοινωνία. Μια κοινωνία ανοιχτή και φιλόξενη, που καλωσόρισε και δέχτηκε απλόχερα τους Έλληνες και τους επέτρεψε να κάνουν αυτήν τη γη μια νέα πατρίδα», σημείωσε η υπουργός. Ευχαρίστησε, δε, τον πρωθυπουργό Daniel Andrews και την Πολιτειακή Κυβέρνηση της Βικτώριας, τους ομογενείς βουλευτές, τον πρόεδρο και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας για την καθοριστική συνεισφορά και τη γενναιόδωρη στήριξή τους, καθώς και το προσωπικό και τις υπεύθυνες ομάδες των Μουσείων της Βικτώριας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και αντίστοιχα τις διευθύντριες, Linda Sproul και Άννα Καραπαναγιώτου.

Στον ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό του, ο κ. Andrews αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο που διαδραμάτισαν η ελληνική κοινότητα στην ανάπτυξη της Μελβούρνης και ολόκληρης της Αυστραλίας, αλλά και ο πολιτισμός της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. «Έχουμε όλοι έναν κοινό δεσμό, την Αρχαία Ελλάδα, τα υπέροχα δώρα που έχει χαρίσει στον καθένα μας και σε όλον τον κόσμο. Συχνά λέμε ότι υπάρχουν τρεις σπουδαίες ελληνικές μεγαλουπόλεις στον πλανήτη, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Μελβούρνη. Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς την Πολιτεία της Βικτώριας χωρίς τους Ελληνες», τόνισε ο κ. Andrews, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του στα ελληνικά λέγοντας: «Δεν μπορείς να μιλήσεις για Ιστορία, για Φιλοσοφία, για Δημοκρατία, χωρίς να αναφέρεις τους Έλληνες».

Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες-Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» αποτελεί προϊόν δημιουργικής συνέργειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του υουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Μουσείων της Βικτώριας Αυστραλίας. Περιλαμβάνει 44 εμβληματικά έργα από τη συλλογή του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, πολλά από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας. Τα εκθέματα εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου 2022.

Ε.Μ.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails