© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

1000 ΑΝΑΠΝΟΕΣ

Σχόλιο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια

για τα 1000 φύλλα “Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας”

Έχω πολλές φορές γράψει και υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την επαρχία-τόπο, αλλά εν πρώτοις την επαρχία-τρόπο. Τούτο σκέπτομαι πάλι και πάλι, όταν ο ταχυδρόμος αφήνει στην πόρτα μου κάθε βδομάδα το κάθε νέο φύλλο της ευοίωνης εφημερίδας “Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας”.

Η εφημερίδα τα έχει όλα τα κυρίαρχα που με ενδιαφέρουν προσωπικά: Είναι ποιΟτική και ποιΗτική. Αποτύπωση του καλοπροαίρετου σκαπανέα του λόγου και αγαπημένου φίλου συγγραφέα Αντώνη Παπαβασιλείου. Κι ενώ - εξομολογούμαι - τίποτε σχεδόν δεν διαβάζω πλέον στις αθηναϊκές εφημερίδες (παραξενιές, τι να κάνουμε…), τα “Χρονικά” κατορθώνουν να με κρατούν και να τα κρατώ πολύ κοντά μου, τα δε κείμενά τους να είναι σχεδόν συλλεκτικά, λόγω εξειδίκευσης στο Καίριο και το Ακριβές.

Γνωρίζω ότι η δημοσιογραφία στην ελληνική περιφέρεια δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά στην προκείμενη περίπτωση, το μεράκι και η αγάπη κυριαρχούν τόσο που απορρέουν μέχρι και από τις καλαίσθητες γραμματοσειρές και τη άψογη χρήση της πολύπαθης γλώσσας μας. Θεωρώ ότι στηρίζεται στο Πείσμα και καρπίζει εξαιτίας του. Είναι αυτό που υποστηρίζει ο Ελύτης στο “Εκ του πλησίον”: Το πείσμα είναι υγεία. Είναι μια πρωινή γυμναστική που πρέπει να την κάνουμε κάθε μέρα εάν θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μας με το ζωντανό μέρος των πραγμάτων.”

Φθάνοντας, λοιπόν, πεισματικά στα 1000 φύλλα των “Χρονικών”, θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας 1000 ανοικτά παράθυρα στο φως και στο “ζωντανό μέρος των πραγμάτων”, 1000 δυνατότητες φρέσκιας αναπνοής! Μακάρι να γιορτάσουμε ξανά και σε πολλές-πολλές επόμενες χιλιάδες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails