© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Βασιλεύοντος του ιού

 Παναγιώτη Καποδίστρια, ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ, Ποιήματα

Εκδ. «Αληθώς» Κέντρο Λόγου, Ζάκυνθος 2022, σσ. 56
 

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που σημαίνει «δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό». 

Ένα από τα χειρότερα «κακά» της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας ήταν η έκρηξη και η διάδοση στα πέρατα της οικουμένης του «βασιλικού ιού», του κορωνοϊού.
 

Σε αντίσταση απέναντι στη θανατηφόρα πανδημία, οι καλλιτέχνες και οι πνευματικοί δημιουργοί, εποίησαν έργα σημαντικά, για να δείξουν και να αποδείξουν πως ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο η ελπιδοφόρα ορμή της ζωής αναδεικνύεται νικήτρια.
 
Μια τέτοια πνευματική παραγωγή, υψηλότατου επιπέδου και λυρικότατης στιχουργίας, που διεισδύει έως το μεδούλι των οστών της θεάς Ποίησης, είναι η νέα Ποιητική Συλλογή του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, με τον γενικό τίτλο «ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ»!
 

1 + 40 αυθεντικές ποιητικές δημιουργίες, εμπνευσμένες από την καθημερινή ανταριασμένη ανάσα και τη βασανιστική αγωνία του πρώτου εγκλεισμού της πανδημίας του 2020, απλώνονται στο στερέωμα του έμπτερου λόγου και καταγράφουν με πόνο, αλλά και με τέχνη περισσή, τις ψυχικές δονήσεις και τους καρδιακούς κυματισμούς εκείνης της πρωτόγνωρης εμπειρίας.
 
Το βλέμμα του δημιουργού φτάνει μακριά, σε τόπους και σε πόλεις, σε χρόνους διάφορους και σε εποχές ιστορικές, ενώ η κίνηση της σκέψης και των χεριών είναι οριζόντια αλλά και κάθετη, μεταφέροντας «ουρανό στις ψυχές των ανθρώπων» (Νικηφόρος Βρεττάκος).
 

Γενναία η στάση, ευγενική η ματιά, χειρουργική λογοτεχνικά η προσέγγιση, ατόφια χρυσαφένια η ποιητική ύλη και ακραιφνής δημιουργία το αποτέλεσμα.
 
Μέγα εύγε στον άξιο Ποιητή!
 

Η δημιουργία του ανέρχεται με σταθερό και τολμηρό βηματισμό στα υψηλότερα επίπεδα της σύχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας και του αξίζει ο δίκαιος έπαινος για τη συγκεκριμένη Ποιητική Συλλογή αλλά και γενικώτερα για όλη του την πνευματική παραγωγή!
 
Καλή να είναι η συνέχεια, στην σαφέστατα καρποφόρα πορεία του, στο ευλογημένο μονοπάτι της Ποίησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails