© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Κύπρος: Απόπειρα δολοφονίας δημοσιογράφου

Συντάκτης: Dmitry Khmelnitsky

Στις 17 Μαΐου 2023, τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια αποκαλυπτική είδηση ότι η αστυνομία της Κύπρου κατάφερε να αποτρέψει μια οργανωμένη προσπάθεια εκτέλεσης εντολής δολοφονίας εναντίον ενός Ρώσου δημοσιογράφου που ζει στο νησί.

«Η αστυνομία αποκάλυψε τη σχεδιαζόμενη δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου», ανέφερε η κυπριακή εφημερίδα Alpha Cyprus. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, ο διοργανωτής της συνωμοσίας ήταν ένας 62χρονος Ρώσος πολίτης που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο. Ο εκτελεστής θα ήταν ένας 56χρονος Ρώσος που είχε φτάσει την προηγούμενη μέρα στο νησί και διέμενε σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό. Η αστυνομία τον συνέλαβε την Παρασκευή 12 Μαΐου και το Δικαστήριο διέταξε την κράτηση του για 6 ημέρες.

Το Σάββατο 13 Μαΐου, οι αρχές συνέλαβαν επίσης τον διοργανωτή της συνωμοσίας και τον κράτησαν για 5 ημέρες. Και οι δύο κρατούμενοι είναι ύποπτοι για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πολιτικώς υποκινούμενης δολοφονίας. Στα μέσα ενημέρωσης διαδόθηκαν επίσης πληροφορίες για πολιτικές, προσωπικές και οικονομικές διαφωνίες ανάμεσα στον διοργανωτή της δολοφονίας και το προοριζόμενο θύμα του.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρέλαβαν αυτήν την είδηση και την παρουσίασαν ως ένα εμφανές παράδειγμα δίωξης των Ρώσων δημοσιογράφων στον κόσμο και ως ένδειξη παγκόσμιας ρωσοφοβίας και αβάσιμου μίσους προς τη Ρωσία.

Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν αυτήν την περίπτωση με την αποτραπείσα, όπως υποστήριζε η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας, απόπειρα εναντίον του Vladimir Solovyov και των σχεδίων για τη δολοφονία των τηλεοπτικών παρουσιαστών Dmitry Kiselev, Evgeny Popov, Tigran Keosayan, Margarita Simonyan, Olga Skabeeva. «Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, δήλωσε σε συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου των Νομοθετών ότι οι προσπάθειες εκφόβισης των Ρώσων δημοσιογράφων είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Ο ηγέτης του κράτους υποσχέθηκε επίσης ότι οι ρωσικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων», έγραψαν ρωσικές εκδόσεις.

Στις 19 Μαΐου, η κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ενημέρωσε τους αναγνώστες της: «Να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε δύο Ρώσους, ηλικίας 62 και 56 ετών, αποφάσισε χθες η Νομική Υπηρεσία καθώς τα περί σχεδίου δολοφονίας συμπατριώτη τους, δημοσιογράφου, κάτοικου Πάφου, φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται από τις έρευνες και τις εξετάσεις του ΤΑΕ Λεμεσού. Από τις εξετάσεις και τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν προέκυψε όμως ικανοποιητική μαρτυρία που να συνδέει τους δύο Ρώσους με το αδίκημα της συνομωσίας για φόνο ή άλλης εγκληματικής ενέργειας. Το αίτημα κράτησης τους λήγει σήμερα. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στον «Φ», η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε όπως ο 62χρονος αφεθεί ελεύθερος, ενώ για τον 56χρονο φερόμενο εκτελεστή που αφίχθη πριν λίγες ημέρες στην Κύπρο, οι οδηγίες είναι να απελαθεί άμεσα από το νησί μας».

Στην ίδια δημοσίευση αναφέρεται ότι το πιθανό θύμα είναι γνωστό για τις αιχμηρές και επιτυχημένες του εκδηλώσεις κατά της πολιτικής της Μόσχας και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η πολιτική του θέση είναι απευθείας αντίθετη με τις απόψεις του υποτιθέμενου οργανωτή της συνωμοσίας. Κανένα επίσημο πρόσωπο ή δημοσιογράφος δεν έχει εξηγήσει πώς έγινε δυνατό να ανακοινωθεί με βεβαιότητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αναφορά στην αστυνομία της Κύπρου, ότι η δολοφονία είχε αποτραπεί, ενώ η εισαγγελία δεν βρήκε αρκετά στοιχεία για να ασκήσει ποινική δίωξη και να το παραπέμψει στο δικαστήριο. Το επόμενο ερώτημα είναι αν η έρευνα της αστυνομίας δεν κατάφερε να αποκτήσει «στοιχεία που να συνδέουν τους δύο Ρώσους με εγκληματική συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου ή άλλης εγκληματικής δραστηριότητας», τότε γιατί έγινε η απόφαση να απελαθεί αμέσως ο υποτιθέμενος εκτελεστής από το νησί; Εάν ο υποτιθέμενος οργανωτής απελευθερώθηκε, δεν είναι κατανοητό γιατί δεν επετράπη στον υποτιθέμενο εκτελεστή να απολαύσει τα ιστορικά αξιοθέατα και τις παραλίες της Κύπρου, αλλά απελάθηκε πίσω στη Ρωσία. Στον κυπριακό τύπο δεν αναφέρθηκαν τα ονόματα του εγκεφάλου, του εκτελεστή ή του δημοσιογράφου, πράγμα που οδήγησε στην εμφάνιση πολλών φημών και υποθέσεων.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θύμα της απόπειρας δολοφονίας ήταν ο Κύπριος δημοσιογράφος Boris Demash. Είναι γνωστός για τα δημοσιεύματά του που αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο. Έχει λάβει επανειλημμένα απειλές από Ρώσους πολίτες που διαμένουν στην Κύπρο και έχουν συνδέσεις με ρωσικές κρατικές δομές. Ανακαλύψαμε επίσης ότι ο 62χρονος διοργανωτής της συνωμοσίας που συνελήφθη από την αστυνομία ήταν ο Ρώσος blogger Andrey Shipilov, που διαμένει στην Πέγεια. Ο Shipilov, πρώην ακτιβιστής της Komsomol και πρώην αξιωματικός της KGB, επί πολλά έτη δημιουργούσε την εικόνα του αντιπολιτευόμενου blogger έναντι του καθεστώτος του Πούτιν.

Στα κοινωνικά δίκτυα, αναρτά δημοσιεύσεις υπέρ της Ουκρανίας και χάρη σε αυτό προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Ουκρανών συνδρομητών. Ο Boris Demash αποκάλυψε στα άρθρα του τον Shipilov ως πράκτορα της Μόσχας. Ειδικότερα, ο Demash απέδειξε ότι ο Shipilov εργαζόταν για τον ρωσικό πολιτικό οργανισμό EOP, που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο, για να εισαγάγει πράκτορες επιρροής της Ρωσίας στην κυπριακή Βουλή. Μετά από μερικές δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα του Boris Demash, το Cyprus Daily News, και τον πολιτικό σάλο που προκάλεσαν, ο πολιτικός οργανισμός έπαψε να υφίσταται.

Η αστυνομία έλαβε πληροφορίες για την επικείμενη δολοφονία λίγες ώρες πριν το αεροπλάνο με τον δολοφόνο προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 10 Μαΐου. Την επόμενη μέρα οι αστυνομικοί γνώριζαν ήδη το όνομα του δολοφόνου και διαπίστωσαν ότι διέμενε στο ξενοδοχείο Navarria στη Λεμεσό. Αμέσως έφτασε στο ξενοδοχείο η αντιτρομοκρατική ομάδα, αλλά ο καταζητούμενος δεν ήταν εκεί. Ξεκίνησαν μέτρα επιχειρησιακής έρευνας, η σύλληψή του κατέστη δυνατή μόνο το βράδυ της 12ης Μαΐου, όταν εμφανίστηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου. Αφιέρωσε όλη την προηγούμενη μέρα στην εξερεύνηση της Πάφου και των περιχώρων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές της κυπριακής αστυνομίας, πάνω στον συλληφθέντα βρέθηκε ρωσικό διαβατήριο στο όνομα του γεννηθέντος το 1967 Natan Dragomiretsky. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ύποπτος είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές πολλών χωρών με διαφορετικά ονόματα, επομένως το διαβατήριο που βρέθηκε πάνω του ήταν πιθανότατα πλαστό. Στις 13 Μαΐου ο Dragomiretsky εμφανίστηκε στο δικαστήριο και τέθηκε υπό κράτηση για 6 ημέρες. Αρχικά, ο Dragomiretsky αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της Αστυνομίας. Αλλά μέχρι το βράδυ της 13ης Μαΐου, η αστυνομία μπόρεσε να πάρει στοιχεία από αυτόν και να μάθει το όνομα του πελάτη. Σύμφωνα με τον Dragomiretsky, ένας άνδρας με το όνομα Andrei Shipilov τον προσέλαβε για να σκοτώσει τον Boris Demash. Πλήρωσε τα έξοδα μετακίνησης, τη διαμονή σε ξενοδοχείο και την προκαταβολή. Λίγες ώρες αργότερα ο Shipilov συνελήφθη στο σπίτι του στην Πέγεια και οδηγήθηκε στην αστυνομία Λεμεσού. Στις 14 Μαΐου, το δικαστήριο συνέλαβε τον Shipilov για 5 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας και είπε ότι με τη βοήθεια του Dragomiretsky ήθελε να αποκαλύψουν τον Demash. Το τι ακριβώς ήθελε να αποκαλύψει για τον Κύπριο δημοσιογράφο ο Shipilov δεν μπορούσε πραγματικά να εξηγήσει. Η αστυνομία είχε αμφιβολίες για την ψυχική υγεία του Shipilov και κάλεσε ψυχίατρο για αυτόν, ο οποίος του συνταγογράφησε ηρεμιστικά.

Κατά την ανάκριση του Shipilov, η αστυνομία αντιλήφθηκε ότι ένα άλλο άτομο συμμετείχε στον σχεδιασμό και την οργάνωση της απόπειρας δολοφονίας, μια Ρωσίδα υπήκοος με το όνομα Anzhelina Ter-Oganova, γεννημένη το 1971. Η κόρη του συνταγματάρχη της KGB Arsen Aramovich Ter-Oganov, ζει πολλά χρόνια στην Κύπρο, έχει στενές σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία και, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, συνδέεται με ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Η αστυνομία Λεμεσού προχώρησε σε ένταλμα σύλληψης της Ter-Oganova. Στις 14 Μαΐου συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λεμεσού για ανάκριση. Από αυτή τη στιγμή ξεκινά μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα σε αυτή την ιστορία. Σύμφωνα με το τυπικό πρωτόκολλο της αστυνομίας, η Ter-Oganova έπρεπε να περάσει 24 ώρες υπό κράτηση και να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου την επόμενη μέρα για να καθορίσει τη διάρκεια της κράτησής της εν αναμονή της έρευνας. Αντίθετα, μετά από λίγο περισσότερο από μια ώρα, μετά από μια σύντομη συνομιλία, αφέθηκε ελεύθερη από την κράτηση. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, αυτό κατέστη δυνατό λόγω της παρέμβασης ορισμένων υψηλών προστατών της Ter-Oganova από τη ρωσική διπλωματική αποστολή στη Λευκωσία.

Παρά το αυξημένο δημόσιο ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή, η αστυνομία, μετά την εμφάνιση στην υπόθεση προσώπου κοντινού στη ρωσική πρεσβεία, δεν προέβη σε καμία πρόσθετη δήλωση για την εξέλιξη της έρευνας και δεν έδωσε ούτε μια διαρροή πληροφοριών στον Τύπο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στις 18 Μαΐου, η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε να μην κινήσει ποινική υπόθεση, επικαλούμενη την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τις προθέσεις των υπόπτων να διαπράξουν τη δολοφονία του Boris Demash. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο λόγω της άμεσης επέμβασης της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Λευκωσία.

Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό.

Η Ρωσία, έχοντας την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρασιτεί επιδέξια στο πρόβλημα ενός διαιρεμένου νησιού. Η Ρωσία εκβιάζει την κυβέρνηση της Κύπρου με την αλλαγή της θέσης της στο θέμα αυτό υπέρ της Τουρκίας, σε περίπτωση ανυπακοής στη βούληση της Μόσχας. Προσθέστε σε αυτό τη διείσδυση του ρωσικού εγκληματικού χρήματος σε όλες τις σφαίρες της κυπριακής κοινωνίας, και τότε το επίπεδο επιρροής της Μόσχας στο νησί θα γίνει σαφές. Σκάνδαλα που σχετίζονται με το έργο Κυπρίων αξιωματούχων και πολιτικών προς το συμφέρον της Ρωσίας εμφανίζονται τακτικά. Αρκεί να θυμηθούμε την ιστορία της αντεισαγγελέα της Κύπρου, Ελένης Λοϊζίδου, η οποία εργάστηκε για τον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εις βάρος των συμφερόντων της χώρας της, και το ψήφισμα της Κυπριακής Βουλής που ζητούσε την άρση τον κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που υιοθετήθηκε υπό την επιρροή από λομπίστες του Κρεμλίνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022 στην Κύπρο ζούσαν περίπου 100 χιλιάδες Ρώσοι (πάνω από το 10% του πληθυσμού). Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς είχαν την υπηκοότητα της Κύπρου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που τους επιτρέπει να διεισδύσουν στις κρατικές και επιχειρηματικές δομές αυτών των χωρών.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι υποστηρικτές του καθεστώτος του Πούτιν, μισούν τη Δύση και τις αξίες της και υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το νησί φιλοξενεί πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο και υποστηρίζουν το καθεστώς του Πούτιν. Όλοι τους συμμετέχουν στη δημιουργία σχεδίων για την παράκαμψη των κυρώσεων για την παροχή πόρων για τη ρωσική οικονομία.

Οργανώσεις Ρώσων συμπατριωτών που χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα πραγματοποιούν ελεύθερα μαζικές δράσεις φιλορώσων για την υποστήριξη του πολέμου και των εγκλημάτων πολέμου του ρωσικού στρατού. Σε κατασκοπεία και διάδοση της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας στο νησί.

Το κέντρο της ρωσικής επιρροής στο νησί της Κύπρου, όπως και σε άλλες χώρες, είναι η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία. Το μικρό νησιωτικό κράτος είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Μόσχα λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της ένταξης στην ΕΕ. Για να εξασφαλίσει τον έλεγχο και να προωθήσει τα συμφέροντά της, η Ρωσία διατηρεί στη διπλωματική της αποστολή στο νησί ένα τεράστιο επιτελείο για μια τόσο μικρή χώρα όπως η Κύπρος, 44 υπαλλήλους με διπλωματική ιδιότητα και μερικές εκατοντάδες τεχνικό προσωπικό. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι προφανώς Ρώσοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ οι υπόλοιποι συνδέονται στενά μαζί τους. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η εμφάνιση πρακτόρων του Κρεμλίνου στη λίστα των υπόπτων για την συνωμοσία φόνου ενός δημοσιογράφου με θέση κατά του Πούτιν οδήγησε στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Η κατάσταση γύρω από την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας ενός Κύπριου δημοσιογράφου έχει σημάδια εξωτερικής παρέμβασης στο δικαστικό σύστημα ενός ανεξάρτητου κράτους, και ως εκ τούτου στην κυριαρχία του. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, και ως εκ τούτου μέρος του κοινού συστήματος ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Ο πρόσφατος διορισμός του στρατηγού της FSB Marat Zyazikov ως νέου πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο έχει μετατρέψει τη ρωσική διπλωματική αποστολή σε γραφείο της FSB (ούτε καν των μυστικών υπηρεσιών).

Όπως είναι γνωστό, η FSB για να επιτύχει τους στόχους της, χρησιμοποιεί ευρέως τρομοκρατικές μεθόδους, απαγωγές και δολοφονίες. Ο κατάλογος των εχθρών του Πούτιν και του καθεστώτος του που πέθαναν με βίαιο θάνατο τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλος.

Ευρωπαϊκά νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα θα πρέπει να βοηθήσουν την Κύπρο να απελευθερωθεί από τον ρωσικό εκβιασμό και την πολιτική επιρροή. Τα πρώτα βήματα σε αυτή την πορεία μπορεί να είναι τα εξής:

- υποβάθμιση της ρωσικής διπλωματικής παρουσίας στην Κύπρο σε έναν προσωρινό επιτετραμμένο,

- μείωση του αριθμού του προσωπικού των ρωσικών διπλωματικών αποστολών σε 10 διπλωμάτες-πρόξενους,

- άνοιγμα εκ περιτροπής γραφείου αντιπροσώπευσης των υπηρεσιών αντικατασκοπείας των χωρών της ΕΕ για τη μελέτη της επιχειρησιακής κατάστασης (περίπου 160 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες έχουν έρθει στην Κύπρο από την αρχή του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου) και την εξουδετέρωση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: https://aussiedlerbote.de/2023/06/kipr-pokushenie-na-ubijstvo-zhurnalista/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails