© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Σεισμοί 1953: Από το βίωμα στην καλλιτεχνική δημιουργία [Istorima | podcast]

Ένα podcast στο προφορικό αρχείο Istorima | Stavros Niarchos Foundation για την φετινή επέτειο των 70 χρόνων από την σεισμοπυρκαγιά της Ζακύνθου (1953-2023). Ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης μιλά στον ερευνητή του Ιστορήματος, Ιωάννη Πορφύριο Καποδίστρια, για τον Αύγουστο του 1953, όπως τον βίωσε ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις ώρες που ακολούθησαν την ισοπέδωση της πόλης του νησιού και στη μετέπειτα καταστροφή της από τη φωτιά, που κατέκαψε ό,τι είχε απομείνει. Μνημονεύει τις παραγωγές που αφορούν τους σεισμούς του 1953, σκιαγραφεί το πορτραίτο του Μανόλη Χατζηδάκη, που έσωσε βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς θησαυρούς από τα χαλάσματα και αναφέρεται στο έργο της μακέτας της προσεισμικής πόλης από τον Γιάννη Μάνεση. Μιλάει ακόμα για την αποτύπωση του έργου της συντήρησης του κατεστραμμένου από τους σεισμούς ανδριάντα του Σολωμού από τον Στέλιο Τριάντη, αλλά και για την υπαίθρια παράσταση που σκηνοθέτησε, με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από τους σεισμούς του ’53 στο Ενετικό Υδραγωγείο, στο Κρυονέρι, το 2003.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails