© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Σύδνεϋ: Ειδικό αφιέρωμα-ντοκιμαντέρ για τον ελληνικής καταγωγής δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα

Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, που υποστηρίζεται περήφανα από την Bank of Sydney, και σε συνεργασία με την ένωση Ελληνοαυστραλών Δικηγόρων της Νέας Νότιας Ουαλίας, παρουσιάζουν ένα ειδικό ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα για τον επιφανή Δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, Τζορτζ Μπίζος.

Η συγκινητική ιστορία ενός εφήβου πρόσφυγα από την Ελλάδα (1927-2020), του Γιώργου Μπίζου, ο οποίος έγινε ένας αμείλικτος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χωνευτήρι ενός βίαιου ρατσιστικού καθεστώτος στη Νότια Αφρική, θα προβληθεί στο Palace Cinema Norton την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, στις 4.00 μ.μ. Στην προβολή θα παρευρεθούν ο γιος του Γιώργου Μπίζου, Αλέξης Μπίζος, και η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ, Τζέιν Λίπμαν, ενώ θα ακολουθήσουν ερωταπαντήσεις.

Ο Τζορτζ Μπίζος εκπροσωπούσε για δεκαετίες επαναστάτες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Στιβ Μπίκο, ο Κρις Χάνι και πολλοί άλλοι, αναζητώντας την αλήθεια μέσα σε ένα δραματικό πολιτικό παιχνίδι σκακιού και κατά τη διάρκεια σκληρών διαπραγματεύσεων για το τέλος του Απαρτχάιντ. Θερμός υποστηρικτής του Συνταγματισμού στη Νότια Αφρική, ο Τζορτζ Μπίζος ήταν από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του. Με τον λαϊκισμό σε άνοδο, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τη ζωή του προβάλλοντας το πώς υπερασπιζόταν την αλήθεια έναντι της εξουσίας, υποστηρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα για τους φτωχούς και διώκοντας τους δράστες βίας και διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των υπαιτίων της σφαγής τριάντα τεσσάρων ανθρακωρύχων στη Μαρικάνα (2012) με την πρόσφατη επανέναρξη ανακρίσεων για τους ακτιβιστές που δολοφονήθηκαν. Υπήρξε βασικό μέλος στη σύνταξη του νόμου που δημιούργησε την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης (TRC) που εκπροσωπούσε οικογένειες και θύματα. Το ντοκιμαντέρ αντιπαραθέτει τις προσωπικές και πολιτικές πλευρές της ζωής του Τζορτζ, συνθέτοντας το ψηφιδωτό της προσωπικότητάς του μέσα από τα βιώματά του και τα κίνητρά του στη δουλειά του.

Ταυτόχρονα, ο Μπίζος δεν ξέχασε τις ρίζες του και εκτός από τον ισόβιο αγώνα του να αλλάξει τη Νότια Αφρική, ήταν βασικό στέλεχος στην πρωτοποριακή σχολή SAHETI στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 1200 μαθητές και ασπάζεται έναν ευρύτερο ορισμό του Ελληνισμού, ανοίγοντας τις πόρτες της σε όλους και σε «όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη μάθησή μας».

Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί το δημόσιο αρχείο του Τζορτζ Μπίζου που δεν είχε ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, το αρχείο της οικογένειάς του και επιπλέον συνεντεύξεις με αξιωματούχους, συναδέλφους και μέλη της οικογένειας. Το φιλμ κυλά με ημι-χρονολογικό τρόπο, καθηλώνοντας τον θεατή ως το τέλος.

Την προβολή του αφιερώματος υποστηρίζει ο Αυστραλιανός σύλογος του αποφοίτων του πανεπιστημίου Witwatersrand του Γιοχάνεσμπουργκ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ:                   George Bizos Icon  –  Ντοκιμαντέρ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:           22 Οκτωβρίου 2023 στις 4:00μμ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:                  Κινηματογράφος Palace Norton Steet, Leichhardt

                                           99 Norton Street, Leichhardt, NSW 2040

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:                    https://tinyurl.com/ynnj3faj

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ντοκιμαντέρ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:  https://greekfilmfestival.com.au/sydney .
Facebook:       www.facebook.com/greekfestivalofsydney
Instagram:       www.instagram.com/greekfestivalofsydney

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails