© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Στιγμές από τα Λάερμα, χωριό της Ρόδου


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Τα Λάερμα είναι ένας ημιορεινός οικισμός της Ρόδου στα Δωδεκάνησα, με 365 κατοίκους. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού, στις πλαγιές ενός λόφου, σε υψόμετρο 289 μέτρων. Στα βόρεια δεσπόζει το όρος Αττάβυρος, ενώ το ίδιο το χωριό περιτριγυρίζεται από δάσος. Απέχει οδικώς 60 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, της οποίας βρίσκεται νότια και περίπου 20 χλμ από τη Λίνδο, της οποίας βρίσκεται δυτικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει το φράγμα Γαδουρά, που κατασκευάστηκε στα 5,8 χλμ ανατολικά των Λαέρμων για να καλύψει της ανάγκες υδροδότησης του μεγαλύτερου μέρους του νησιού και έχει μετατραπεί σε τοπικό αξιοθέατο.

Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια ελαιόδεντρων και η κτηνοτροφία.

Το χωριό είναι πόλος έλξης τόσο για τους εκδρομείς που επιζητούν επαφή με τη φύση, καθώς διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όσο και με τους θρησκευτικούς επισκέπτες, οι οποίοι καταφθάνουν για να προσκυνήσουν στο βυζαντινό μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Θαρρινού και να θαυμάσουν τον τοιχογραφικό του διάκοσμο που ανάγεται στον 12ο αιώνα έως τον 18ο αιώνα.

Επιγραφικά ευρήματα, αλλά και φιλολογικές πηγές μαρτυρούν την ύπαρξη του δάμου (δηλαδή δήμου) Λαδαρμίων που υπαγόταν στο κράτος της αρχαίας Λίνδου και, μετά τον συνοικισμό του 412/411 π.Χ, στο ενιαίο ροδιακό κράτος. Πολλούς αιώνες αργότερα, στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας, σε ένα διάταγμα των Ιπποτών σχετικά με την εκκένωση και τη μετάβαση των χωρικών σε ασφαλή κάστρα, αναφέρεται το όνομα του οικισμού Laderma (ελλ. Λάδερμα).

Γενικά, θεωρείται πως από το όνομα του δήμου Λαδαρμίων, δόθηκε το όνομα Λάδαρμα  για τον οικισμό, που με διαδοχικές παραφθορές έγινε αρχικά Λάδερμα και τελικά Λάερμα. Άλλες λαϊκές παραδόσεις θέλουν το όνομα του οικισμού να οφείλεται σε κάποιον τοπικό άρχοντα Λαέρμιο ή Λαδέρμιο ή να συσχετίζεται με τη λατρεία του Ερμή (Λάερμα < Λαός του Ερμή).

Πηγή στοιχείων: Βικιπαίδεια








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails