© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Λόγος για το ποιητικό βιβλίο "Απάνεμα" του Τάσου Βυζάντιου

Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

Με πολλή χαρά και ικανοποίηση, λάβαμε σήμερα το νέο ποιητικό κατόρθωμα του αγαπητού συν-αδελφού π. Αναστασίου Σαλαπάτα, ο οποίος "κυκλοφορεί" στους τόπους της Ποίησης με το ψευδώνυμο Τάσος Βυζάντιος

Το ανά χείρας καλαίσθητο βιβλίο τιτλοφορείται "Απάνεμα" και κυκλοφορείται από τις εκδόσεις Ακακία (Bristol 2023).

Ο ποιητής -ωσάν τον Καλό Σαμαρείτη της καινοδιαθηκικής παραβολής- μέσω και διά των λέξεών του, επιχέει στις πληγές του αναγνώστη του, έλαιον και οίνον, ανακουφίζοντας καίρια και αποτελεσματικά τα έλκη και τις κακώσεις της καθημερινότητας. Οι τόποι και οι τρόποι της εποχής μας μαστίζονται από εμπόλεμες καταστάσεις εντός και εκτός μας, οπότε ο ποιητής Τάσος Βυζάντιος, όπως και ο κάθε μαΐστορας του ποιητικού εργαστηρίου, επιχειρεί και το καταφέρνει να παρέξει παραμυθία στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη του, δίχως -εννοείται- παραμυθιάσματα ή φρούδες ελπίδες. Ούτως ή άλλως, ο ποιητής, αν και ο ίδιος συμφύρεται -αναγκαστικά- στον θόρυβο των ενθάδε, τα βλέπει εντέλει όλα κριτικά και αφ' υψηλού, δυνάμενος να πει την Αλήθεια, όσο κι αν αυτή συχνά-πυκνά πληγώνει. Άλλωστε, κατά τους Λατίνους, "dura Veritas, sed Veritas"!!!

Κι αν όλα αυτά ισχύουν για τον κάθε ποιητή, που σέβεται τον εαυτό του, πολύ περισσότερο ισχύουν για τον π. Αναστάσιο Σαλαπάτα, ο οποίος, ως Ιερέας των Μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συντελεί στην εγκοσμίωση της αγαπητικής σχέσης του Ουρανού προς τον Άνθρωπο, ως Ποιητής κατόπιν, "μοιράζει το αντίδωρο" της πρότερης ιερουργίας, ως λειτουργία μετά τη θεία Λειτουργία.

Ευχαριστώ για την τιμή της αποστολής, αγαπητότατε π. Αναστάσιε! Σου εύχομαι να βιώνεις πάντα ποιητικές Αναστάσεις, ως απόρροια της συνάφειάς σου με την Ανάσταση Εκείνου!!!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
 
Αξιομνημόνευτο το κόσμημα του εξωφύλλου, που προσελκύει άμεσα την προσοχή του αναγνώστη. Το κόσμημα επιμελήθηκε η Ελισάβετ Λίζα Σουρή, ζωγράφος, αγιογράφος και συντηρήτρια έργων τέχνης. Για το κόσμημα η καλλιτέχνις έγραψε τις εξής σκέψεις:


H γραφίδα για τον χρωστήρα
 
H νοσταλγία,
οι μυρωδιές που φέρνουν αναμνήσεις
στον απόδημο που σαν πουλί πέταξε μακριά,
πατώντας σε γερές πάτριες βάσεις,
με ένα βλέμμα πάντα προς τα πίσω!
Μόνη διέξοδος του μελανιού η γλύκα!
Θεά Ποίηση... υποκλινόμαστε!

Οι σκέψεις του Ποιητή, που παρουσιάζονται στο οπισθόφυλλο, έχουν ως εξής:
 
Είναι αλήθεια πως το πνεύμα του δημιουργού ανοίγει διάπλατα και υποδέχεται την ουράνια έμπνευση σε στιγμές και χωροχρονικό πλαίσιο ησυχίας, γαλήνης, νηνεμίας και σεβάσμιας σιωπής.
 
Σε αυτές τις γλυκύτατες και κυριολεκτικά ιερές στιγμές της απανεμιάς ιστορούνται τα γνήσια έργα της ψυχής.
 
Η ποιότητα της λογοτεχνικής παραγωγής έχει σαφώς γνώμονα τον ήρεμο κυματισμό των φύλλων της καρδιάς, που τροφοδοτεί την πνευματική ύπαρξη και αιμοδοτεί το είναι με σταλαγματιές ουράνιου φωτός.
 
Στο πλαίσιο αυτό γεννιέται, ανατρέφεται και καλλιεργείται η δημιουργική κίνηση της Ποίησης.
 
Έχει απόλυτο δίκιο ο Νομπελίστας Ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, που στον Πρόλογό του στην «Έρημη χώρα» του Θ.Σ. Έλιοτ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
 
«Η ποίηση χρησιμοποιεί τη σιωπή, είναι καμωμένη από λόγο και από σιωπή, σμιλεύει τη σιωπή κατά κάποιον τρόπο. Η πρόζα είναι μια τέχνη σιωπηλή, ξετυλίγεται μέσα στη σιωπή»!

*     *     *

Η Ποιητική Συλλογή «Απάνεμα» απλώνεται σε 74 σελίδες και διαιρείται σε τέσσερα μέρη.
 

Κατ’ αρχήν είναι το μέρος με τον γενικό τίτλο «Δίπλα στο ποτάμι», με 18 Ποιήματα ποικίλης θεματολογίας.
 
Ακολουθεί το μέρος «Μεγαλοβδομαδιάτικα», με 8 Ποιήματα, εμπνευσμένα και γραμμένα στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας 2021.
 

Ύστερα έρχεται το τμήμα «Πανσέληνοι», με 7 Ποιήματα, που αποτελούν μια σπουδή σε κάποια ολόγιομα Φεγγάρια.
 
Το τελευταίο μέρος της Συλλογής, με «Τα Αθωνικά του Bristol», περικλείει 4 Ποιήματα του Richard Devereux, τα οποία είχαν στιχουργηθεί πρωτοτύπως στην αγγλική και μεταφράσθηκαν από τον Τάσο Βυζάντιο στην ελληνική.
 
Μετά τα τμήματα των Ποιημάτων θεωρήθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθεί ένα μέρος με Σημειώσεις, για να εξηγηθούν κάποια ίσως δυσνόητα σημεία της Συλλογής και να προσφερθούν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 
Το πρώτο μέρος της Συλλογής έχει τον γενικό τίτλο «Δίπλα στο ποτάμι». Σε αυτό περιέχονται Ποιήματα με ποικίλη θεματολογία, τα οποία φυσικά έχουν συνταχθεί στην υπέροχη και γραφική πόλη του Bristol, την οποία διασχίζει ο ποταμός Avon.
 
Ένα από αυτά είναι το «Ημέρα αρχαίου υετού». Σε αυτό απεικονίζεται η εμπειρία μιας βροχερής ημέρας, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ψυχή του Ποιητή.
 
Το εν λόγω Ποίημα οικοδομεί μια γέφυρα διαλεκτικής, που φέρνει σε διακοινωνία χρόνους και χώρους. Ένα βλέμμα στα δεξιά και βρισκόμαστε στην άλλη όχθη της Φοίνισσας πριγκίπισσας.
 
Ένα Ποίημα, ένα ταξίδι...
 
Εκείνο που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι η δομή του Ποιήματος, που έρχεται και μας αγγίζει ως βροχή... πέφτει κυριολεκτικά από ψηλά, από τον 7ο ουρανό και ακουμπάει απαλά στην εύφορη γη... Έτσι αποκτά και ύφος μιας ιδιότυπης μυσταγωγίας, λαμβάνοντας αξία από τους ιερούς αριθμούς που το συνθέτουν κι από τους αναβαθμούς που το αγκαλιάζουν...
 
Ένα Ποίημα, μια ανάταση πνευματική...
 

Το δεύτερο μέρος της Συλλογής έχει τον γενικό τίτλο «Μεγαλοβδομαδιάτικα». Τα στιχουργήματα του παρόντος μέρους αποτελούν μια σπουδή στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και στα σημαντικά τεκταινόμενα στη διάρκεια αυτής.
 
Ένα από αυτά είναι το «Μανδύας πορφυρός». Τα συναισθήματα έντονα σε αυτή την ημέρα. Είναι οι ώρες ιερές. Είναι τα βήματα άξια. Ο Κύριος παραδίδει το Μυστήριο της Θεία Ευχαριστίας.
 
Η απόχρωση της ημέρας βαθυκόκκινη. Το πρωΐ ρέει οίνος, το βράδυ αίμα. Το πρωΐ η υπέρτατη χαρά της διακοινωνίας, το βράδυ η έσχατη θλίψη του ακάνθινου στεφανιού.
 
3x4 = 12 στίχοι, 12 σκαλιά, 12 βήματα ζωής, 12 αναστεναγμοί, 12 πορφυρά αποτυπώματα... γνήσια πετράδια λίθων πολύτιμων...
 
12 = η έννοια της πληρότητας!
 
12 = το όλον, μέσα σε μία μονάδα!

Το τρίτο μέρος της Συλλογής έχει τον γενικό τίτλο «Πανσέληνοι». Τα στιχουργήματα του παρόντος μέρους αποτελούν μια σπουδή σε κάποιες από τις Πανσελήνους του έτους. Στις Σημειώσεις του βιβλίου παρέχονται αρκετές σχετικές πληροφορίες.
 
Ένα από αυτά είναι το Ποίημα με τον τίτλο «Συγκομιδή της φωτιάς». Η αναφορά εδώ λαμβάνει αφορμή από την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, που ονομάζεται Φεγγάρι της Συγκομιδής.
 
Είναι ένα φεγγάρι έντονο, φωτεινό, που φλογίζει με τη λάμψη του όλο τον ουρανό. Επηρεάζει δε και την ανθρώπινη ζωή, αφού δημιουργεί γλυκύτατα και πολύχρωμα συναισθήματα στους θεατές του.
 
...θαλπωρή στην ψυχή
στους ουρανούς θάμβος και έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails