ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!
-
Κίεβο: Κυριακή Θωμά 2025 στην Καθέδρα της εν Ουκρανία Εκκλησίας [video-photos] - Την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα και ημέρα μνήμης του Αγίου Αποστόλου Θωμά, 27 Απριλίου 2025, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επ...Πριν από 17 ώρες
-
Γεωργίου Λέκκα: ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ (νέo ποίημα) - Δύο χρόνια από την κρίσιμη επέμβαση θυμήθηκα τον γιατρό ένδακρυ να λέει: «Δυστυχώς μάς νίκησε η ασθένεια». Τότε ήμουν ακόμα ανυποψίαστος πως ο θάνατος απασ...Πριν από 5 ημέρες
-
Patriarchal Encyclical for Holy Pascha 2025 - + B A R T H O L O M E W By God’s Mercy Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch To the Plenitude of the Church: May the Grace, Pe...Πριν από 2 εβδομάδες
-
Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης” - Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου...Πριν από 3 μήνες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 5 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 15 χρόνια
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022
Βόλτα στους παραδείσιους χώρους της Μονής Αγ. Αποστόλων Καπερναούμ δίπλα στη Λίμνη Γεννησαρέτ
Lectures Αληθώς: Ο π. Νεκτάριος Πόκκιας παρουσιάζει τα Μοναστήρια της Ρόδου [πρεμιέρα: 7.2.2022, 8 μμ]
Η προγραμματιζόμενη νεότερη τηλε-διάλεξη φιλοξενεί τον Αρχιμανδρίτη ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΠΟΚΚΙΑ, Ιεροκήρυκα Ι. Μητροπόλεως Ρόδου και Ηγούμενο της Μονής Θαρρίου, ο οποίος θα παρουσιάσει το ενδιαφέρον θέμα: ''ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ".
Η πρεμιέρα της παρουσίασης του π. Νεκταρίου θα γίνει την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 8 το βράδυ, μες από το κανάλι τού "Αληθώς" στο YouTube.
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022
Φωτο-ξενάγηση στο περικαλλές Καθολικό της Μονής των Αγίων Αποστόλων Καπερναούμ
Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
Γιατί οι Ουκρανοί θα αντισταθούν σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022
Στάση στον φραγκισκανικό ναό του Αγίου Πέτρου Old Jaffa, Israel
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Νεκρός στα χιόνια του Ζωγράφου [2 χαϊκού]
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
Διαδικτυακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Δυο Ήρωες που έσωσαν τους Εβραίους της Ζακύνθου από το Ολοκαύτωμα [video]
Διαδικτυακή εκδήλωση: «There is Neither Greek Nor Jew": The Heroic Duo Who Saved an Entire Island From the Holocaust», 25.01.2022
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
100 χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη
Λένε πως τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο ενός ποιητή είναι καθοριστικά για τη μάχη του με τον χρόνο: τότε θα κριθεί για το αν και πώς θα περάσει στις νεώτερες γενιές, τότε θα διαπιστωθεί αν έχει ακόμη τη δύναμη να συγκινήσει και να εμπνεύσει, τότε θα αποφασιστεί αν μπορεί να επιβιώσει σε μιαν εποχή που κινείται κάτω από έναν εντελώς διαφορετικό αστερισμό. Από τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη μάς χωρίζει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα ενώ φέτος συμπληρώνεται εκατονταετία από τη γέννησή του. Να θυμίσουμε μερικά από τα πιο συζητημένα ποιητικά του βιβλία; «Μάχη στην άκρη της νύχτας» (1952), «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας» (1952), «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» (1953), «Οι γυναίκες με τ’ αλογίσια μάτια» (1958), «Νυχτερινός επισκέπτης» (1972), «Ο διάβολος με το κηροπήγιο» (1975), «Βιολί για μονόχειρα» (1976), «Εγχειρίδιο ευθανασίας» (1979), «Ο τυφλός με τον λύχνο» (1983), «Βιολέτες για μια εποχή»(1985), «Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα» (1987), «Τα χειρόγραφα του Φθινοπώρου» (1990).
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
Δήλωση Πρέσβη Pyatt για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού
Ambassador Pyatt (facebook): "I join the people of Greece and art lovers worldwide mourning the passing of Alekos Fassianos, one of Greece's most renowned contemporary artists. We're fortunate to have one of his works outside my office, a daily reminder of our countries' work together through the Marshall Plan."
Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος
Πέθανε ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος σε ηλικία 85 ετών ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.
Έκθεση με αδημοσίευτες φωτογραφίες από την τελευταία ανολοκλήρωτη ταινία του Θ. Αγγελόπουλου
Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα» παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2022.
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022
Τελευταίο αντίο στον Αλέκο Φασιανό
Ούτε η πανδημία ούτε το τσουχτερό κρύο του βουνού εμπόδισαν φίλους και συνεργάτες του Αλέκου Φασιανού να παραβρεθούν σήμερα στην κηδεία τού σπουδαίου ζωγράφου, στο νεκροταφείο Παπάγου.
«Αυτή η ανέλπιστη αγάπη του κόσμου για τον Αλέκο Φασιανό είναι απόδειξη ότι παρά τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, διατηρούμε μέσα μας καλά συναισθήματα», είπε συγκινημένη η Μαρίζα Φασιανού στο προαύλιο του κοιμητηρίου, εκφράζοντας δημόσια ευχαριστίες για τους ανθρώπους απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης που εκδήλωσαν αυτές τις μέρες τη συμπαράσταση τους στην ίδια και τα παιδιά τους για την απώλεια.
Ανακοίνωση της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τον θάνατο του Αλέκου Φασιανού
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ –Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος (1935-16/1/2022). Ήταν κερκυραϊκής καταγωγής και επίτιμος δημότης Κέρκυρας, θερμός φίλος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και του Μουσείου Σολωμού της Κέρκυρας.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022
Ο Κώστας Γαβράς αποχαιρετά τον «φωτεινό» του φίλο Αλέκο Φασιανό
Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής σήμερα στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, που πέθανε την Κυριακή στην Αθήνα, Έλληνα ζωγράφο "υποδειγματικό, ζωγράφο φιλόσοφο", με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.
Ποιος ήταν ο Αλέκος Φασιανός - Το έργο του εμβληματικού ζωγράφου
Ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 87 ετών, θα μπορούσε να θεωρηθεί επίγονος της γενιάς του ’30, επισήμαιναν οι επιμελήτριες μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του ζωγράφου, που είχε τιτλοφορηθεί «Μυθολογίες του καθημερινού» και είχε οργανωθεί το 2004 στην Εθνική Πινακοθήκη.
Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022
Στην αιωνιότητα ο εμβληματικός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός
Έφυγε το βράδυ της Κυριακής από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας.
Ο Σολωμός πήγε Σορβόννη: Η Φανί Αρντάν απήγγειλε ποίησή του για τα 200 χρόνια της Επανάστασης
ΠΑΡΙΣΙ. Η διεθνούς φήμης Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν, απήγγειλε ποιήματα για την Ελλάδα στο κατάμεστο αμφιθέατρο Ρισελιέ, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Πρόκειται για την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022
«ΙΠΠΟΣ: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα»: Έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022
Έκθεση «Μετάλλια του Αγώνα» από 18/1 στο Νομισματικό Μουσείο
Xρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια που αποθησαυρίζονται στο Νομισματικό Μουσείο και που είναι εμπνευσμένα από τον Αγώνα του 1821 και τους ήρωές του, παρουσιάζονται στην έκθεση «Μετάλλια του Αγώνα». Δίπλα τους παρουσιάζονται σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες δεκαεπτά διακεκριμένων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τα «Μετάλλια του Αγώνα».
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022
Κεράκι στον Ναό της Υπαπαντής νήσου Πόρου
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022
Στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής νήσου Πόρου
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022
Πρωθυπουργός: Ήρθε ο καιρός το Βρετανικό Μουσείο να καταλάβει ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους σπίτι [video]
«Το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την παράδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου "θραύσματος Fagan" στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022
Ανάβαση στο Σαραντάριο Όρος και το Μοναστήρι των Πειρασμών, ΒΔ της Ιεριχούς
Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022
Τη Δευτέρα τοποθετείται το «θραύσμα Fagan» στη ζωφόρο του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης
Στη «δυναμική που οικοδομείται», βήμα-βήμα, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα "The Telegraph" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με αφορμή την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης το "θραύσμα Fagan" από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρωθυπουργός τονίζει στην "Telegraph" ότι η συμφωνία με το Μουσείο της Ιταλίας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τη συμφωνία με τη Βρετανία.
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022
Μια θεία Λειτουργία στη Βασιλική και το Σπήλαιο της Γεννήσεως Βηθλεέμ, λίγο πριν τον Covid-19
Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022
Στον Ιορδάνη Ποταμό αγιαζόμενοι
Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022
Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης
Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς να κάθομαι στην οθόνη της τηλεόρασης, να βλέπω το σήμα της Eurovision και να περιμένω να ταξιδέψω με την Φιλαρμονική της Βιέννης στους ήχους της κλασικής μουσικής.
Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022
Στη Μονή της Μικρής Γαλιλαίας και τον Ναό των Γαλιλαίων Ανδρών Όρους των Ελαιών
Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022
Δ. Αρβανιτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : «Ο Σπύρος Ασδραχάς μιλούσε για τις ζώνες σιωπής της Ιστορίας»
Με την παραπάνω φράση του εμβληματικού ιστορικού που σφράγισε την ελληνική ιστοριογραφία και τους θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας της Ιστορίας ξεκινά ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκης το βιβλίο του «Σπύρος Ι. Ασδραχάς. 1933-2017. Εργογραφία & Δοκιμή βιογραφίας». Ο τόμος κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Θεμέλιο εγκαινιάζοντας τη νέα σειρά «Βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ», του εκδοτικού οίκου.
Το βιβλίο δείχνει ταυτόχρονα και τη σχέση του Δημήτρη Αρβανιτάκη με τον Σπύρο Ασδραχά, ο οποίος το 2012 του είχε εμπιστευτεί έναν πρώτο πυρήνα χειρόγραφων βιβλιογραφικών καταγραφών σε φύλλα μπλοκ, επιτραπέζιων ημερολογίων, σχολικών τετραδίων κλπ., με την προοπτική μιας έκδοσης. Ο πυρήνας αυτός στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και η εργασία για την ολοκλήρωση της Εργογραφίας ξεκίνησε μετά τον θάνατο του Σπύρου Ασδραχά, τον Δεκέμβριο του 2017. Ένα «διπλό βιβλίο» που κατ' ουσίαν είναι μία αλληλοτροφοδοτούμενη ανάγνωση του έργου και του διανοητικού βίου του μεγάλου ιστορικού.
Aκολουθεί η συνέντευξη του ιστορικού Δημήτρη Αρβανιτάκη, υπεύθυνου του τμήματος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Νατάσσα Δομνάκη