Όπως είναι ήδη γνωστό, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς" της Ενορίας Βανάτου εν Ζακύνθω, πολιτισμικός θεσμός της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου, καθιερωμένος και καταξιωμένος ήδη στην τοπική κοινωνία της νήσου μας, προβαίνει πλέον σε απονομές τιμητικών διακρίσεων σε επιφανή πρόσωπα, τα οποία διαπρέπουν στον τομέα ενασχόλησής τους και συνδέονται -με κάποιο τρόπο- με το Βανάτο και τις ενοριακές εκφάνσεις του.
Έτσι, στο πλαίσιο μάλιστα της συμπλήρωσης 50 ετών από την βάρβαρη και φρικαλέα εισβολή των Τούρκων στην μεγαλόνησο Κύπρο, το "Αληθώς" θα τιμήσει, με Τιμητικό Δίπλωμα μετά Χρυσού Σταυρού, τον Υποπτέραρχο (ε.α.) ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, εξέχοντα γόνο του Βανάτου, ο οποίος, στις 21 Ιουλίου 1974, δηλαδή μια μέρα μετά την εισβολή του Αττίλα, προσγείωσε ως Κυβερνήτης, με κίνδυνο της ζωής του και των συνεργατών του, ένα από τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας (το υπ' αριθμόν 9), με ελληνική στρατιωτική βοήθεια (καταδρομείς ετοιμοπόλεμους), στην φλεγόμενη Λευκωσία κατά την ιστορική και ριψοκίνδυνη αποστολή ΝΙΚΗ.
Κατά την Βικιπαίδεια, Επιχείρηση '"Νίκη" είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδος την 21η προς 22η Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Η αποστολή ήταν μερικώς επιτυχής και χαρακτηρίσθηκε από τον διεθνή τύπο ως "αποστολή αυτοκτονίας". Περισσότερα και αναλυτικά στοιχεία περί αυτής, διαβάστε ΕΔΩ!.
Η απονομή του Βραβείου "Αληθώς" στον κ. Στραβοπόδη προγραμματίζεται, στο τέλος του πανηγυρικού Εσπερινού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Επιταφίου Της, στον Ναό της Παναγούλας, 14 Αυγούστου 2024, περί ώρα 9 το βράδυ.
Παρακολουθήστε μια παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή, στην οποίαν ο ίδιος ο κ. Στραβοπόδης εξηγεί τα ιστορικά εκείνα γεγονότα:
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο υποπτέραρχος (Ι) εα. Ανδρέας Στραβοπόδης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1938, στο χωριό Βανάτο της Ζακύνθου. Τον Απρίλιο του 1958, μετά από διαγωνισμό, μπήκε στη Σχολή Ικάρων με την 32η σειρά. Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1961 αποφοίτησε με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπταμένου Γενικών Υπηρεσιών (Ι.Γ.Υ). Πέταξε με εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6 και Τ-33, με μαχητικά αεριωθούμενα πρώτης γενιάς F-84F, δεύτερης γενιάς F-5A, με μεταφορικά NORATLAS και με πυροσβεστικά CL-215 ΚΑΝΑΝΤΕΡ. Συμπλήρωσε περίπου 4.700 ώρες πτήσης σε διάφορες εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές αποστολές, αλλά και σε αποστολές για την υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου (έρευνα - διάσωση, μεταφορές ασθενών, αεροπυροσβέσεις, ρίψεις εφοδίων κλπ.). Υπηρέτησε σε μάχιμες Μοίρες και Μονάδες, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, στο Α.Τ.Α και στο ΓΕΕΘΑ (ως διευθυντής ενημέρωσης και εκπρόσωπος τύπου Ε.Δ.). Διοίκησε την 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και την 129 Π.Υ. (Α/Δ Ελληνικού). Αποστρατεύτηκε το 1985 σε έκτακτη κρίση με τον βαθμό του ταξίαρχου. Αργότερα δικαιώθηκε και του απονεμήθηκε ο βαθμός του Υποπτέραρχου. Κατά την εποχή των γεγονότων της Κύπρου ήταν Επισμηναγός (Ι) και έλαβε μέρος στην "Αποστολή ΝΙΚΗ" ως κυβερνήτης του "ΝΙΚΗ 9".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου