© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Στίχοι κάτω απ' τη σκάλα ή Πώς ο αγαθός άγγελος όλο πειράζει τη γάτα της Αγκύρας


Της Glory

[ Τελικά η Ποίηση εκδικείται!!!… Κι αν ετούτο ακούγεται υπερβολικό, ας το εκφράσω κοσμιότερα: Μπορεί ν’ αργεί, αλλ’ αποδίδει τα χρωστούμενα κι -ευτυχώς- επαληθεύεται από την Ιστορία.
Από το (ξεχασμένο εν πολλοίς) αρχείο των ταπεινών μου ποιητικών δοκιμών και ασκήσεων ανασύρω σήμερα ένα σατιρικό στιχούργημα τής 23ης Ιανουαρίου 1992, το οποίο έχει στις μέρες μας –αλίμονο- τραγική επικαιρότητα. Οι πρωταγωνιστές του ξαναπαίζουν το ίδιο έργο στις μέρες μας… Το ποίημα που ακολουθεί γράφτηκε, θυμάμαι, ως προσωπική αντί-δραση σε πρακτικές της εποχής εκείνης, με πολύ μεγάλο πόνο ψυχής και κρατήθηκε μακριά από την δημοσιότητα επί δεκατρία πλήρη χρόνια. Ορισμένες περίεργες καταστάσεις σήψης, μόνον η Ποίηση μπορεί να τις καυτηριάσει και αθανατίσει. Διότι, καθώς λέει και ο λαός μας, «ο λόγος εις τη χρεία ευφραίνει την καρδία»!… Πόσο μάλλον ο σατιρικός ποιητικός λόγος!!! Ευνόητο είναι, ότι η σουρεαλιστική έκφραση υπήρξε το αναγκαίο προκάλυμμά μου. Εδώ μεταφέρω το ποίημα δίχως διορθωτικές παρεμβάσεις, από το νέο μου βιβλίο "Ο αρχαίος Αγροφύλαξ", εκδ. Γαβριηλίδης 2007, σ. 65. Και ο νοών, νοείτω…
π. Π.Κ. ]

Το αλάτι και το μάτι
αβασκάνανε το άτι
και το αφήσανε σακάτη.

Η φθορά και η σπορά
έχουν ίδι’ αποφορά.
Ποια κυράτσα την φορά;

Να φορέσουμε γραβάτα
στην Γκλορίτσα μας τη γάτα
για να βγει πραγματικό
το που είδες με φακό
το παλιό σατιρικό.

Είναι η μέρα του Ιανού
μα ο άγγελος ποιανού;
Και το φως του διπλανού;

Ποιος πειράζει τη γατούλα
τα που κάνει στη σακούλα;

Βάλε αλάτι, βγάλε μάτι
μα σου λείπει το ένα ΚΑΤΙ.
Βγάλε μάτι, βάλε αλάτι
κάτω απ’ το μονό κρεβάτι
κι αν αβάσκανα τη γάτα
που ωμοφορεί γραβάτα
βγάλε αλάτι, στήσε μάτι
μα σου λείπει το ένα ΚΑΤΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails