© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

Τα πορτόνια του Αμπελοράβδη στον Καληπάδο








Το Αρχοντικό του Αμπελοράβδη, μαζί με τις αγροτικές εκτάσεις που το περιβάλλουν, βρίσκεται σε μιαν ευήλια περιοχή στην αρχή του χωριού Καληπάδο και σήμερα ανήκει ιδιοκτησιακά στην οικογένεια Κάρδαρη.
Σύμφωνα με τον Λ. Χ. Ζώη (Λεξικόν..., τ. 1, 41), η οικογένεια Αμπελοράβδη ή Απηλοράβδη καταγόταν από την Πελοπόννησο και κατά τον 18ο αιώνα εγκαταστάθηκε εκεί που κείται σήμερα η έπαυλη και η περιουσία (περιοχή Καλέντζη και Χουρχουλίδι). Στη Ζάκυνθο υπήρξε εμπορικός και τραπεζιτικός οίκος των Αδελφών Αντωνίου και Δημητρίου Αμπελοράβδη.
Την όλη έκταση και το γοτθικίζουσας αρχιτεκτονικής κεντρικό κτίριο, περικλείνει μαντρότοιχος με τρία χαρακτηριστικά πορτόνια, τα οποία επιμένουν ακόμη στα κάθε λογής χτυπήματα των καιρών.
Αξίζει να τα προσέξετε, φίλοι μου! Αν προσπαθήσετε, θ' ακούσετε τις μύχιες μιλιές τους, θα ξεδιακρίνετε πλούσιους, σέμπρους και πένητες να πηγαινοέρχονται, άλογα και λοιπά ζωντανά να ξαγρυπνούν, ενώ ο Χρόνος περίφροντις (ακριβοδίκαιος ωστόσο και ανενόχλητος ολοένα) εφ' ω ετάχθη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails