© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Για τα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος"

Βιβλιοπαρουσίαση από την κ. Λίτσα Ι. Χατζηφώτη
[Περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ 56 (Ιανουάριος 2007) 29]

Πολυγραφότατος ο π. Παν. Καποδίστριας ασχολήθηκε στο παρελθόν τόσο με ιστορικά, λογοτεχνικά και φιλολογικά θέματα που έχουν κυρίως σχέση με την πολυτραγουδισμένη πατρίδα του, όσο και με κεφάλαια της εκκλησιαστικής ζωής και πρακτικής που πολλά παρέχει στον αναγνώστη με τα ελεγμένα στοιχεία που προσφέρει αλλά και με τον αδρό, σαφή, απλό και εκφραστικό του λόγο, που ελκύει τον αναγνώστη να προσέξει τα γραφόμενά του.
Πρόσφατα εξέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, συμβολή στην Εκκλησιαστική Ιστορία, όπου καταγράφονται όλοι οι επίσκοποι που κατάγονται από την Ζάκυνθο και διακόνησαν από παλαιοτάτων χρόνων στην πατρίδα τους ή σε Εκκλησίες εκτός της Ελλαδικής.
Στο νέο βιβλίο του επιχειρεί να κηρύξει συστράτευση όλων των φορέων χωρίς παρωπίδες και αποκλεισμούς για τη σωτηρία του Περιβάλλοντος ενώπιον του «κοινού παρονομαστή στον οποίο συναντάται η ανθρωπότητα, που λέγεται Νέμεση». Αφού αναφερθεί στην αμφίδρομη σχέση θρησκείας και περιβάλλοντος και στον 103ο Ψαλμό, τον οποίο παραθέτει και σε νεοελληνική απόδοση, αναλύει την θέση και την αξία του σώματος με βάση την πατερική διδασκαλία, ασχολείται με τα Θεοφάνια σε σχέση με τον αφθαρτισμό του Περιβάλλοντος και επιχειρεί μία, από θεολογική άποψη, οικολογική προσέγγιση στην «Αποκάλυψη» του Ιωάννη. Κάνει επίσης λόγο για την ορθόδοξη ασκητική και το φυσικό περιβάλλον, τις πρωτοβουλίες του Οικουμ. Πατριάρχη και παραθέτει σχετικά με το θέμα κείμενα και επιλογή θεολογικής βιβλιογραφίας για το περιβάλλον και την ορθοδοξία.
Μια πολύ γλαφυρή και πλούσια σε πτυχές ανάλυση ενός φλέγοντος παγκοσμίου θέματος, αναδεικνύοντας αποδεικτικά το σχετικό διαχρονικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για την «πολύπαθη» Δημιουργία.

8 σχόλια:

Hellenic College είπε...

Ένα πόνημα πραγματικό "Κεφάλαιο" για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και για το ζωηρό και πάντα ανύστακτο ενδιαφέρον της για το Περιβάλλον.

Θερμά συγχαρητήρια!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ευχαριστώ πολύ!

Εάν δεν το έχετε, ευχαρίστως να το στείλω!

Anastasios είπε...

Θα είναι μεγάλη χαρά μας να υπο-δεχθούμε τέτοιο πόνημα και θα το θεωρήσουμε ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη "ευλογία".

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Είναι πολύ σημαντικό βιβλίο, και όταν πριν λίγες μέρες είχαν συζήτηση στη Βουλή για το περιβάλλον καλό θα ήταν να το είχαν υπόψη τους ώστε να μιλήσουν για την ουσία του θέματος. Εγώ ξεχώρισα ανάμέσα σ όλα, τα όσα γράφει για το ανθρώπινο σώμα και το πως ο Λόγος έγινε σώμα! Τί Θαύμα είναι αυτό και όλη η Φύση γύρω μας! Αν είχαμε νοιώσει Ευγνωμοσύνη δεν θα καταστρέφαμε τα Δώρα..

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Μετά πολλής της χαράς. Αν και δεν είναι τόσο σπουδαίο όσο νομίζεις...

Καλημέρα και Καλή Κυριακή μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Ευχαριστώ για όλα τα καλά λόγια.

Όχι, δεν θα κοκκινήσω σήμερα!!! Βοηθούν προς τούτο και οι 9,2 βαθμοί Κελσίου του πρωινού!

panagiotisandriopoulos είπε...

To βιβλίο σου αγαπητέ Π.Κ. σημείο αναφοράς, χωρίς υπερβολή.
Σ' ευχαριστούμε ειλικρινά.
Υπάρχει πια αρκετή βιβλιογραφία για το θέμα, αλλά σε θεωρώ πρωτοπόρο, μιας και ασχολήθηκες από νωρίς.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Θερμά ευχαριστώ για τους καρδιακούς σου λόγους. Ξέρεις, ότι η γνώμη σου μετράει!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails