© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Το αποχαιρετιστήριο ταξίδι του "Queen Elizabeth II"

Πριν λίγες μέρες, το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, οδηγώντας προς την δουλειά μου, διάβηκα ως συνήθως από τη Στράτα Μαρίνα του Τζάντε μας, προσπαθώντας να εισπράξω τις ομορφιές του ομιχλώδους πρωινού. Εκεί έξω από το λιμάνι στεκόταν περήφανο, μα και μελαγχολικό το Queen Elizabeth II, το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο συχνά πυκνά καταπλέει στο νησί μας, κάνοντας ενέσεις ζωής στα οικονομικά του, μια και αποβιβάζει πολλές εκατοντάδες περιηγητές κάθε φορά.
Μού έκαμε εντύπωση! Το ένιωσα ιδιαίτερα θλιμμένο μες στην προσπάθεια ενός ήλιου δειλού να ισχύσει επί της μπόλικης ομίχλης... Στάθηκα παράμερα, ετοίμασα τη φωτομηχανή (αναγκαίο πλέον αξεσουάρ) και στόχευσα τ' όμορφο καράβι.

Την άλλη μέρα πληροφορήθηκα, από σχετικό άρθρο του φίλου δημοσιογράφου Τάσου Θεοδόση στην Ημέρα τση Ζάκυθος, ότι επρόκειτο για το τελευταίο του ταξίδι, μια και στις 11 Νοεμβρίου, έχοντας φτάσει στο Ντουμπάι, παροπλίζεται, μετά από μια μακρά ζωή τεσσάρων δεκαετιών στις θάλασσες. Στο ύστατο ταξίδι του ακολουθεί τον εξής θαλάσσιο δρόμο: Σαουθάμπτον, Λισαβόνα, Σαρδηνία, Μεσίνα, Ντουμπρόβνικ, Ζάκυνθος, Πειραιάς. Από εκεί κατευθείαν για Σαουθάμπτον, όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες. Και γραμμή για Ντουμπάι for ever...
Τι θ' απογίνει όμως εκεί τ' όμορφο αυτό, πλην γερασμένο, κρουαζιερόπλοιο;
Ας αφήσουμε τον ίδιο τον Τάσο Θεοδόση να μάς πληροφορήσει σχετικά, μες από το παραπάνω άρθρο του, δίνοντάς μας και κάποια ιστορικά στοιχεία του πλοίου:



Εκεί, μεγάλη εταιρία που το έχει ήδη αγοράσει, θα το μετατρέψει σε ένα πολυτελέστατο πλωτό ξενοδοχείο και μουσείο. (...)
Οι αναμνήσεις που το συντροφεύουν πολλές. Το "παρθενικό" του ταξίδι το έκανε στις αρχές του 1969. Στις 25 Απριλίου του 2004 ήταν μία ακόμη ιστορική στιγμή… αφού έπλευσαν μαζί με το "αδελφάκι" του "Queen Mary" τον Ατλαντικό και φωτογραφήθηκαν δίπλα – δίπλα με φόντο το άγαλμα της ελευθερίας. Αξέχαστη φυσικά και η επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ στις 4 Ιουνίου 2008. Για όλους όσοι δε γνωρίζουν, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το “Queen Elizabeth II” διαθέτει πέντε εστιατόρια και δύο καφέ, τρεις πισίνες (είχε 4 πριν κάποιες επιδιορθώσεις του 1994), μία παμπ, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και πολλά μπαρ. Διαθέτει ακόμη 481 καθίσματα κινηματογράφου, Καζίνο, εμπορικό κέντρο και υποκατάστημα Harrod, κέντρο αισθητικής, κέντρο υγείας, κομμωτήριο, βιβλιοθήκη, νοσοκομείο, κέντρο εκμάθησης υπολογιστών και ένας Θεός… ξέρει τι άλλο. Έχει μήκος 294 μέτρα και πλάτος 32 μ. Μία παγκόσμια κρουαζιέρα διαρκεί περίπου 80 ημέρες. Η κίνησή του γίνεται από δύο έλικες διαμέτρου 22 ποδών και βάρους 42 τόνων, ενώ το πηδάλιό του είναι 75 τόνων. Η χωρητικότητά του είναι 1.900 επιβάτες και 1.015 μέλη πληρώματος. (...)"
Σημείωση της τελευταίας στιγμής [10.50 π.μ. της 8ης Νοεμβρίου 2008]:
Ψάχνοντας στο MarineTraffic.com (όλα δηλαδή τα πλοία του κόσμου live σε δορυφορική λήψη, σπουδαίο λινκ και το συνιστώ), βρίσκω ότι το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Γιβραλτάρ!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

νοσταλγική, γλυκειά και μελαγχολική η σημερινή ανάρτηση σαν τον Οδυσσέα λίγο προτού φθάσει στην Ιθάκη

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Μ αρέσει να φαντάζομαι ζευγάρια να στροβιλίζονται στις αίθουσες χορού με βάλς του Στράους... Πολύ ονειρικό όλο αυτό, και πολύ γλυκό.. Και τί δεν είδε και τί δεν άκουσε η Βασίλισσα της θάλασσας όλα αυτά τα χρόνια στα ταξίδια της..
Περνάω και εγώ μιά θάλασσα κάθε πρωί, και παρκάρω πάντα στο ίδιο περίπου σημείο (γιατί για να παρκάρω εγώ χρειάζομαι μιά πλατεία μόνη μου!!!)και έχω φωτογραφήσει από εκεί την ίδια εικόνα με όλους τους καιρούς. Κουβεντιάζω εκεί ενίοτε μ ένα συγγενή σας που μένει πιο πάνω.. Νομίζω οτι του αρέσει αυτή η θέα όσο κι εμένα..Μάλιστα μπορεί να καθήσω εκεί να ρεμβάζω μέχρι να αιστανθώ οτι είναι ..επείγον να πάω στη δουλειά μου!
Υ.Γ.
1)Άρα τί θέλει εδώ να μας πει ο Ποιητής? Μία Βασίλισσα όταν συνταξιοδοτηθεί, πιθανόν να γίνει και..μουσείο..

Hellenic College είπε...

Tα στατιστικά του πλοίου είναι όντως εντυπωσιακά. Συγκίνηση επίσης προκαλεί ο παροπλισμός του. Οι αναγωγές στο ανθρώπινο είδος αυτόματες.

Τελικά εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ δεμένοι με τη θάλασσα και τα πλοία. Καλοτάξιδα να είναι όλα!

ΔΑΝΑΗ είπε...

Καλοτάξιδα να είναι, ανθρώπους μεταφέρουν. Αλλά τα συναισθήματα όπως και για τους ανθρώπους, είναι ανάλογα του βίου και των πράξεων. Έτσι και για Queen Elizabeth 2.

Μας απασχόλησε κι εμάς ο παροπλισμός του, πριν αρκετούς μήνες, στο blog ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ, αλλά κάτω από άλλο πρίσμα. Ναυτικοί όντας, δεν μπορούμε να μη δούμε και άλλες διαστάσεις στο ζήτημα. Αλλά και το ρόλο του συγκεκριμένου πλοίου στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ανάρτησή μας είναι εδώ:

http://kapetanisses.blogspot.com/2008/05/queen-elizabeth-2.html

P. Kapodistrias είπε...

@ Δανάη, Καπετάνισσά μου,

Ο Ιανός είχε δύο πρόσωπα. Έτσι και το βασιλομητορικό πλοίο!

Μπήκα και διάβασα την παρουσίασή σου. Εκπληκτική!!!
Για τους φίλους του Ιστολογίου μας αντιγράφω από εκεί τα της θέσης του Πλοίου στον πόλεμο των Φόκλαντ:


(...)
Κατά τα άλλα η ιστορία του πλοίου σημαδεύτηκε αρνητικά από τη συμμετοχή του στον πόλεμο των Φόκλαντς κατά τον οποίο μετέφερε τρεις χιλιάδες στρατιώτες και πλήρωμα. Και για να τα καταφέρει, λέει, χρειάστηκαν μερικές χιλιάδες χαρτόνια για να καλύψουν τα βαρύτιμα χαλιά του... Μην τα μαγαρίσουν τα πόδια των στρατιωτών. Διότι ένας στρατιώτης επιτρέπεται να πεθάνει αλλά είναι αδιανόητο να πατήσει στο ίδιο χαλί με τους επιβάτες ενός Queen Elizabeth 2.

Τι τα θες όμως και τι γυρεύεις, μπορεί να γλίτωσαν τα χαλιά αλλά ήταν τόσα τα χάλια του πλοίου μετά την πολεμική επιχείρηση που χρειάστηκε ανακαίνιση για να συνεχίσει τις κρουαζιέρες του.

(...)


Ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Χαθήκαμε. Παρακολουθώ τα υμέτερα. Ελπίζω όλα καλά!
Να τα πούμ εκάποια στιγμή!!!

Έρρωσο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Όλα τούτα έχουν μια νοσταλγία... Ωραία παραπέμπεις στον Οδυσσέα και στην Ιθάκη του.

Ας δούμε όμως και τα σχόλια της φίλης Δανάης παραπάνω, η οποία ως πάλαι ποτέ ναυτικός, τα ξέρει από πρώτο χέρι!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Πολύ ρομαντικά μάς τα περιγράφεις. Και είναι!!! Κάτι από "Τιτανικό", δηλαδή!

Τυχερή που βλέπεις κάθε πρωί τη θάλασσα! Ξανοίγουν οι σκέψεις και οι σχέσεις με τους ανθρώπους και τα πράγματα!

υ.γ. Για τον "συγγενή που μένει πιο πάνω", παρακαλώ για επεξήγηση σε μέιλ, διότι δεν ΄πάει το μυαλό μου...

P. Kapodistrias είπε...

@ Φίλε του Ελληνικού Κολεγίου,

Όλα κάποτε ολοκληρώνουν τον κύκλο τους.
Αν και θα μπορούσαμε να θυμηθούμε την παροιμία "εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν"!...

Alkmini είπε...

..Κατι που πολυ μου αρεσε οταν ζουσα Πορτογαλια, ήταν να βλεπω τις φορτηγιδες να περιδιαβαινουν τον Ταγο.
φορτηγιδες ηταν ολα για μενα. την νυχτα με τα φωτακια τους και ενα πραγμα στη μεση σαν εξωστης.
μου αρεσαν
μου αρεσε και η σημερινη σου αναρτηση και σ ευχαριστω για το site που εχει satellite. θα καθησω να το χαζεψω με την ησυχια μου
καλο σου βραδυ πατερ παναγιωτη μου και να εισαι παντα καλα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αλίκη,

Στην Πορτογαλία;;;;;;; Θα ήταν πολύ ωραία, εεε;; Πες μας μερικά πράγματα συνοπτικά, πληζ.

Ναι, το λινκ με τα πλοία που σάς πρότεινα, αξίζει τον κόπο να το παρακολουθείτε!

Ευχαριστώ για τα ευγενή λόγια. Ανταποδίδω θερμά!

Unknown είπε...

Είμαστε τυχεροί που το είδαμε στο τελευταίο του ταξίδι.

Υπάρχει μια κρυφή μελαγχολία για κάθε κύκλο που τελειώνει.

Είναι όμορφο όμως αυτός ο κύκλος, να είναι πλήρης!

Να είστε καλά!

panagiotisandriopoulos είπε...

Aνάρτηση με τα όλα της!
Τυχερός Π.Κ. που είδες και αποτύπωσες φωτογραφικά το θρυλικό πλοίο λίγο πριν το τέλος...
Τυχεροί κι εμείς που καθιστάμεθα κοινωνοί τέτοιων αναρτήσεων.

P. Kapodistrias είπε...

@ Φίλη Ντάνα,

Ναι, είχε μια μελαγχολία το όλο σκηνικό! Και αυτό ήθελα να καταδείξω...

Αν και με στεναχώρησε η χρήση του στον πόλεμο των Φόκλαντ, όπως μάς πληροφόρησε παραπάνω η Καπετάνισσα Δανάη... Μήπως όμως έπρεπε να το περιμένουμε;

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Δεν διέσωσα το "ομοούσιον", αλλά κι αυτό το μικρό είναι Κατιτίς!

Πάντα σου μ' ένα λόγο καλό! Ευχαριστώ σε, αγαπητέ!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails