Φανάρι: Κυριακή μετά την Ύψωση του Σταυρού στον Πατριαρχικό Ναό
-
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή 15
Σεπτεμβρίου 2024 (μετά την Ύψωση), συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος
του Πατριαρχικο...
Πριν από 4 ώρες
9 σχόλια:
Υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν...ακόμα. Το θέμα είναι να αφήσουμε τα παιδιά να μεγαλώσουν ανεμπόδιστα σε έναν κόσμο που θα ανακαλύψουν μόνα τους και που εμείς δεν μπορέσαμε να τους τον προσφέρουμε καλύτερο...
«H ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου» στέκομαι σ΄ αυτό το σύνθημα που είδα στις φώτο και αναρωτιέμαι πόσο ο καθένας μπορεί να είναι ελεύθερος όταν παραβιάζει και καταστρέφει την περιουσία του άλλου; Πόσο ελεύθερος είναι κανείς όταν δεν σέβεσαι τον συνάνθρωπο του και θέλει με τη βία να τον υποχρεώσει να αποδεχτεί τις δικές του θέσεις και απόψεις; Και επιτέλους ποίος πληρώνει όλη αυτή την νοούμενη ελευθερία χρεώνοντας τον κάθε φορολογούμενο για την αποκατάσταση των ζημιών με δυσβάσταχτους φόρους;
@ Λένα, Καλώς μάς ήρθες στην παρέα στου Ίσκιου!
Δεν ξέρω κατά πόσον καταλαβαίνουμε... Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις μέρες εξεγερμένος στους δρόμους, διότι εβίωνε προ πολλού και ακόμα βιώνει τον καιρό και τον τρόπο του εντελώς ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟΥ...
@ Άνιμους,
Σ' αυτή τη λαϊκή εξέγερση, διότι περί τέτοιας πρόκειται στο βάθος της, δεν ξέρουμε τι προέχει. Βιώνουμε ένα κομφούζιο.
Είπε χθες στην τηλεόραση η Χάρις Αλεξίου κάτι εύστοχο: Ότι πιάνει τον εαυτό της να ταυτίζεται, ανάλογα με τις περιστάσεις, με όλες τις πλευρές των συμπλεκομένων... Ο καθείς από το μέρος του έχει το δίκιο του...
Να δούμε όμως, ποιος εντέλει θα πάρει την ευθύνη για να βρούμε μια κάποια δι-έξοδο...
@ ΜΑΝΩΛΗ ΔΗΜΕΛΛΑ,
σ' ευχαριστούμε για τις εύγλωττες σημερινές σου φωτογραφίες.
Με την ευκαιρία πρέπει να αναφέρω κάτι για έναν άλλον φωτογράφο, που διαβάζω μόλις τώρα στην Ιστοσελίδα του Κούλογλου. Το αντιγράφω ως έχει για να μην επαναλαμβάνω:
Ο φωτογράφος του Ελεύθερου Τύπου Κώστας Τσιρώνης που τράβηξε τις φωτογραφίες των αστυνομικών να σημαδεύουν διαδηλωτές απολύθηκε από την εφημερίδα.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Κυριακή το απόγευμα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Κ. Τσιρώνης τις παρέδωσε λιγο αργότερα στον διευθυντή της εφημερίδας Σεραφείμ Κοτρώτσο. Σύμφωνα με όσα είπε ο φωτογράφος στο Tvxs, o κ. Κοτρώτσος του δήλωσε στην αρχή ότι πρόκειται για μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία. Στη συνέχεια, όμως, του είπε ότι ήθελε να βεβαιωθεί ότι επρόκειτο πραγματικά για πυροβόλο όπλο και όχι για πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων. Ο φωτογράφος τον βεβαίωσε ότι πράγματι επρόκειτο για όπλο μάρκας Κλογκ 9 χιλ., από αυτά που δεν έχουν ασφάλεια. Προς επιβεβαίωση, του έδειξε μια ακόμη φωτογραφία στην οποία φαίνεται το κλείστρο του όπλου. Σε επικοινωνία που είχε το Tvxs μαζί του, ο κ. Κοτρώτσος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να τις δημοσιεύσει πριν βεβαιωθεί από ειδικούς, καθώς επρόκειτο για εκρηκτικό πολιτικό θέμα.
Την Δευτέρα ρωτήθηκαν ειδικοί οι οποίοι βεβαίωσαν ότι επρόκειτο περί όπλου. Την ίδια μέρα το απόγευμα, ο Κ. Τσιρώνης ενημερώθηκε από τους γραφίστες που σχεδιάζουν την εφημερίδα ότι οι φωτογραφίες είχαν αποσυρθεί από την πρώτη σελίδα του φύλλου που ετοίμαζαν για τη Τρίτη. Διαμαρτυρήθηκε στον προϊστάμενό του στο τμήμα των φωτορεπόρτερ, ο οποίος του είπε ότι οι φωτογραφίες «ίσως δημοσιεύονταν στις μέσα σελίδες». Η συζήτηση έγινε παρουσία πολλών δημοσιογράφων που επιβεβαίωσαν στο Tvxs τη στιχομυθία. Στην ίδια συζήτηση, ο φωτογράφος είπε ότι η είδηση πως υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες είχε ήδη διαρρεύσει και ότι, αν δεν δημοσιεύονταν στη πρώτη σελίδα, η εφημερίδα θα έχανε μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.
Τελικώς, οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στις μέσα σελίδες της εφημερίδας, ενώ ήδη είχαν διαρρεύσει σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο. Ο φωτογράφος ειδοποιήθηκε να μην καλύψει τη κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και λίγο αργότερα τού ανακοινώθηκε η απόλυσή του. Ο Σ. Κοτρώτσος δήλωσε στο Tvxs ότι είχε πρόθεση να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες και ότι ο φωτορεπόρτερ απολύθηκε γιατί παραβίασε το αποκλειστικό του συμβόλαιο με τον «Ελεύθερο Τύπο» διαρρέοντας τις φωτογραφίες. Ομως ο φωτογράφος υποστηρίζει οτι πρόκειται για απόπειρα πολιτικής λογοκρισίας. Λέει ότι ο ίδιος δεν ειναι υπεύθυνος για τη διαρροή, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στην εφημερίδα είχαν πρόσβαση στις φωτογραφίες μετά τη παράδοση τους. Πρόσθεσε ότι, αν δεν είχαν διαρρεύσει, «δεν θα δημοσιεύονταν ποτέ».
Μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό. Κανείς δεν έχει έρθει σε επαφή με τον φωτογράφο.
... Κι ενώ συμβαίνουν όλ' αυτά, λαμβάνω μόλις τώρα ένα μέιλ μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, το οποίο θέτω στο "τραπέζι":
Μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Για όλους τα παιδιά είναι το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον, όχι μόνο της κοινωνίας της οποίας είμαστε μέλη, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η παιδική ηλικία είναι η πιο σημαντική βαθμίδα για τη διαμόρφωση της ψυχοσωματικής ανάπτυξης του ανθρώπου και αποτελεί τη βάση που καθορίζει την προσαρμογή και την εξέλιξή του στην κοινωνία. Κάθε παιδί έχει τη δική του ιστορία, που περιλαμβάνει μια σειρά από οικογενειακά και κοινωνικά δεδομένα μέσα από τα οποία αναπτύσσεται για να αντιμετωπίσει τον κόσμο που απλώνεται μπροστά του.
Η 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μας κρούει τον κώδωνα της επιβεβλημένης υποχρέωσης που έχουμε στα παιδιά να τους προσφέρουμε αγάπη, θαλπωρή, φροντίδα και προστασία, ένα χέρι που θα τα κρατάει σφιχτά και σταθερά και θα τα καθοδηγεί για να νιώθουν ασφαλή και να προχωρούν στο αύριο.
Όμως, ακόμη και σήμερα που Νόμοι και Συμβάσεις κατοχυρώνουν τα Δικαιώματα του Παιδιού, δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν είναι αυτονόητο για όλα τα παιδιά του πλανήτη. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης καθημερινά τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και μιας απελπιστικής αδιαφορίας προς αυτά. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παραθέτουν στοιχεία, αδιάψευστους μάρτυρες της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν μικρά παιδιά σε όλα τα επίπεδα: στέρηση βασικών βιοτικών αναγκών, βία οικογενειακή και ενδοσχολική, εγκατάλειψη, καταπίεση, εξαναγκασμό σε βαριές εργασίες, είναι κάποιες μόνο από τις μορφές της εξαθλίωσης που υφίστανται οι παιδικές ψυχές. Όταν αδυνατεί ο κόσμος των ενηλίκων να προστατεύσει στην αγκαλιά του τα παιδιά όλης της υφηλίου, τότε χάνουμε την ανθρωπιά μας, χάνουμε την αξιοπρέπειά μας.
Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού οφείλουμε όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι να σκεφτούμε ότι δεν αρκεί μια μόνο ημέρα αφιερωμένη στο παιδί. Κάθε μέρα πρέπει το παιδί να κυριαρχεί στις σκέψεις μας, στις καρδιές μας, στη στάση ζωής μας και στη συμπεριφορά μας απέναντί του.
Ας στρέψουμε λοιπόν την προσοχή μας στα παιδιά που έχουν την ανάγκη όλων μας περισσότερο από όσο γνωρίζουμε, κι ας προσπαθήσουμε με όποιον τρόπο, μικρό ή μεγάλο, δύναται ο καθένας μας, να συνεισφέρουμε με μια μικρή ίσως, αλλά βασική και θεμελιώδη ιδέα ή πράξη, ώστε να τα βλέπουμε να χαμογελούν. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι, που, κατ’ ουσίαν μας χαρακτηρίζει, μας συγκινεί και μας αγγίζει εκτός από ανθρώπους και ως γονείς.
Ευχαριστούμε και πάλι τον Μανώλη Δημελλά για τις ...ομιλούσες φωτογραφίες του.
Ο Δημελλάς φωτογραφίζοντας κάνει τέχνη και ζωή.
Το ερώτημά του είναι αμείλικτο και αναπάντητο, εισέτι, νομίζω:
Ποιος καταλαβαίνει;
Σίγουρα ελάχιστοι. Μα δεν αρκούν...
@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,
Ουδείς πια καταλαβαίνει...
Ή μήπως,
τώρα πια αρχίζουμε δειλά-δειλά να καταλαβαίνουμε;;;;
@ Κουρσάρε,
Ευχαριστώ για την κατάθεση των στίχων σου στην παρέα. Μιλάει πολύ καθαρά, για όσους όμως έχουν ώτα ευήκοα.
Καληνύχτα.
Δημοσίευση σχολίου