© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius στο 2ο Γενικό Λύκειο Ζακύνθου

Το 2ο Λύκειο Ζακύνθου μαζί με τα Σχολεία Liceo Classico "Rinaldini" της Ιταλίας, Rising Ungdomsskole της Δανίας και Escola Profissional De Gaia της Πορτογαλίας, συμμετέχει στο πρόγραμμα Comenius με θέμα: "Surfing the Seas".

Στο πλαίσιο αυτού του διετούς προγράμματος πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στην Πορτογαλία από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2008.
Το πρόγραμμα Comenius είναι ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει στόχο την απόκτηση ευρωπαϊκής συνείδησης, την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και τη σύσφιγξη των σχέσεων ευρωπαίων πολιτών, μαθητών και εκπαιδευτικών.
Από το 2ο Λύκειο Ζακύνθου οι καθηγητές Διονύσιος Πόθος (κλάδου ΠΕ 06), Ιωάννα Αρβανιτάκη (κλ. ΠΕ 04) και Παύλος Φουρνογεράκης (κλ. ΠΕ 02) ταξίδεψαν στο Πόρτο της Πορτογαλίας κι έλαβαν μέρος στις εργασίες, όπως προγραμματίστηκαν από τους Πορτογάλους.


Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου Escola Profissional De Gaia έγινε παρουσίαση με οπτικοακουστικά μέσα των τεσσάρων Σχολείων, καθώς και των περιοχών όπου εδρεύουν τα Σχολεία. Στη συνέχεια ακολούθησε τελετή υποδοχής από τη Διεύθυνση του Σχολείου κατά την οποία έγινε ανταλλαγή δώρων και τραβήχτηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Κατά την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου εντυπωσίασε το υψηλό επίπεδο των μαθημάτων και κυρίως ο εργαστηριακός εξοπλισμός. Αξίζει να αναφερθεί, ότι προϊόντα, τα οποία κατασκευάζουν οι μαθητές στα εργαστήρια κατά την εξάσκησή τους, πωλούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault, τα δε βιβλία τα οποία τυπώνουν οι μαθητές προμηθεύουν το Υπουργείο Παιδείας της Αγκόλας.


Μετά την ξενάγηση ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του Σχολείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε ξενάγηση σε παραδοσιακό οινοποιείο του Πόρτο, καθώς και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Serralves.
Την επομένη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Coimbra, καθώς και στη Βιβλιοθήκη Baroque, η οποία ιδρύθηκε το έτος 1750 και περιέχει 200 χιλιάδες τόμους βιβλία. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών της Coimbra, όπου υπάρχουν εκθέματα, τα οποία έχουν σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον, τη βιολογία των απειλούμενων ειδών κλπ.


Κατά τη συνάντηση εργασίας αποφασίστηκε, ότι το Σχολείο της Δανίας θ' αναλάβει τη δημιουργία ιστοσελίδας και τη συλλογή πληροφοριών και υλικού σχετικά με την αλιεία, τη θαλάσσια ρύπανση, τη θαλάσσια βιολογία και τους Vikings. Το 2ο Λύκειο Ζακύνθου θα πρέπει να συλλέξει πληροφορίες και υλικό για τ' απειλούμενα είδη του θαλασσίου περιβάλλοντος της Ζακύνθου, τις αμμοθίνες της Ζακύνθου καθώς και καταγραφή εικαστικών έργων τέχνης, μουσικής, ποίησης και λογοτεχνίας που έχουν σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον. Αποφασίστηκε επίσης η αποστολή εκ μέρους των Ιταλών εταίρων καταλόγου ορολογίας, που έχει σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον, προκειμένου οι μαθητές να δημιουργήσουν ένα μικρό λεξικό με θαλάσσιους όρους στην Ελληνική, Ιταλική, Δανέζικη, Πορτογαλική και Αγγλική γλώσσα. Οι Πορτογάλοι εταίροι θα συλλέξουν πληροφορίες και υλικό για τους εξερευνητές και τη λογοτεχνία που έχει σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η επόμενη συνάντηση, κατά την οποία θα συμμετάσχουν και μαθητές, θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία την Άνοιξη του 2009.

Φωτογραφίες. 1η: Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, εξωτερική επένδυση με πλακάκι σε παραστάσεις, 2η: Από το εργαστήριο του Σχολείου, 3η και 4η: Άποψη του Πόρτο και του ποταμού Ντόουρου.
Ευχαριστούμε τον φίλο και συνεργάτη μας Παύλο Φουρνογεράκη για την παροχή των πληροφοριών και τις όμορφες φωτογραφίες.

6 σχόλια:

Alkmini είπε...

Πολυ ομορφες προσπαθειες!!!
με γυρισες 6 χρονια πισω βλεποντας το Πορτο και τον ποταμο Ντουρο.
να εισαι καλα π.Παναγιωτη
καλη μερα.

lemon είπε...

Τι όμορφες ασχολίες, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν όλα λειτουργούσαν έτσι, με οργάνωση, με συνεργασία, με αλληλοσυμπλήρωση...
Ευχαριστούμε κι εμείς τον συνεργάτη σας κι εσάς, που μας γνωρίζετε πως γύρω μας γίνονται και τέτοια!
Καλημέρα :)

Roadartist είπε...

Επιτέλους.. αισιοδοξία από τέτοιες όμορφες κινήσεις..
Καλημέρα όλη μέρα..Καλή Κυριακή!!

Unknown είπε...

συγχαρητήρια!
αυτό σημαίνει 'σεμνά και ταπεινά'!
όχι οι φανφάρες των ανυπάρκτων...
αλλά ο μόχθος των υπαρκτών και εργατών.
βλέπεις, άλλο μόχθος, και άλλο μοχθηρία...
συγχαρητήρια και όλα τα σχέδια καλοτάξιδα!
και χρόνια πολλά!

kiki είπε...

Τυχεροί οι συμμετέχοντες...

panagiotisandriopoulos είπε...

Θαυμάσια πράγματα! Και κυρίως για και από παιδιά!
Μπράβο Π.Κ. που προβάλλετε τέτοιες προσπάθειες!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails