© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Α. Παπαδιαμάντης – Κ. Π. Καβάφης στο 22ο "Διήμερο Λόγου". Ο χώρος και το έργο

Η είδηση έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Ίσκιου μας κι ευχαρίστως δημοσιεύουμε τα του 22ου Διημέρου Λόγου της Κέρκυρας, ενός θεσμού με βαθιές ρίζες πλέον στην Ιστορία των Ιόνιων Γραμμάτων και όχι μόνον:

Ταινίες μικρού μήκους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου θα προβληθούν στα πλαίσια του 22ου Διήμερου Λόγου, που διοργανώνεται την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009 στην Κέρκυρα, στις 9 το βράδυ κάθε μέρα, στον Κήπο του Λαού, από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, την Ένωση Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας» και το περιοδικό Πόρφυρας, υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων.

Την πρώτη μέρα (7 Ιουλίου 2009), με τον γενικό τίτλο «Ο τόπος της ταπεινότητας», θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους α) «Το σπίτι του Παπαδιαμάντη» και β) «"Η σεληνοφεγγής νυξ" στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» και θα συζητήσουν για το έργο του Παπαδιαμάντη οι: Νίκος Ορφανίδης, Γιώργος Κούμουρος, Πάνος Θεοδωρίδης και Νάσος Μαρτίνος, με συντονιστή τον Περικλή Παγκράτη.

Τη δεύτερη μέρα (8 Ιουλίου 2009), με τον γενικό τίτλο «Ο κλειστός τόπος της μοναχικότητας», θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους α) «Το σπίτι του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη» και β) «Κ. Π. Καβάφης: εγκλεισμός και παγίδευση» και θα συζητήσουν για τα έργο του Καβάφη οι: Σπύρος Τζουβέλης, Αριστείδης Κάντας, Νίκος Ορφανίδης και Γιώργος Κούμουρος, με συντονιστή τον Θεοτόκη Ζερβό.

Τις ταινίες έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Κούμουρος και τα κείμενα στις ταινίες είναι του Νίκου Ορφανίδη.

***

Ο Γιώργος Κούμουρος γεννήθηκε στη Γιαλούσα της Κύπρου, και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1980, καθώς και ζωγραφική στην Πυθαγόρειο Ακαδημία Καλών Τεχνών Σάμου. Το 1993 επανεγκαταστάθηκε στην Κύπρο και διορίστηκε καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1995 είναι αποσπασμένος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Υλικού. Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ διατηρεί και εργαστήρι ζωγραφικής από το 1982. Έχει εκθέσει στο Ναύπλιο, Λευκωσία, Λεμεσό, Αθήνα, Πάφο, Αργοστόλι, Ληξούρι κ.α.

Ο Νίκος Ορφανίδης γεννήθηκε στην Κυθρέα της Κύπρου το 1949. Ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, εκδότης του περιοδικού λογοτεχνίας και κριτικής Ακτή, είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Κύπρου κ.α., και τώρα είναι επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

2 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ευχαριστώ που μου το είπατε!
Δεν το είχα πάρει είδηση.

panagiotisandriopoulos είπε...

Πολύ ωραία είδηση!
Μια διοργάνωση που καλό θα ήταν να παρακολουθήσουμε όλοι.
Ο Αλεξανδρινός και ο Σκιαθίτης μας καθοδηγούν και στον 21ο αιώνα!
Ή καλύτερα μας εμπνέουν! Κι έτσι δημιουργούμε εξαιτίας τους

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails