© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε σημερινή ειδική τελετή στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών κ. Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του σημειώνοντας, ότι «υποστηρίζετε την ενίσχυση των αξιών της ειρήνης και της ελευθερίας και δι' αυτά δίνετε τον αγώνα σας».

Στο Ψήφισμα Ανακήρυξης Επιτίμου Διδάκτορα η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου σημειώνει μεταξύ άλλων για τον Προκαθήμενο του Οικουμενικού Θρόνου, πως πάντα προσπαθεί να συναναστραφεί, όχι μόνο με ομόδοξους, αλλά και αλλόδοξους και αναδεικνύει τα λόγια των Ορθοδόξων Πατέρων με σκοπό την ενότητα και την ειρήνη.
«Με σθεναρό τρόπο αγωνίζεται για τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με σκοπό να βλαστήσουν νέα πνευματικά τέκνα, άξιοι διάδοχοι που θα μεταφέρουν το λόγο του Θεού. Φροντίζει όλη τη νοητή και την αισθητή κτήση του Κυρίου με ενδιαφέρον και αγάπη και έχει κατορθώσει να κερδίσει την καλή φήμη, τιμή και δόξα απ' όλους τους ανθρώπους. Γι' αυτούς τους λόγους και για να τον επαινέσουμε, αναγορεύουμε αυτόν επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην πανεπιστημιακή κοινότητα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής και προς όλους τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την ομόφωνη απόφασή τους να τον ανακηρύξουν σε Επίτιμο Διδάκτορα.
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για μιαν εν εξελίξει ομογενειοποίηση των ανθρώπων και των λαών, ενώ υπογράμμισε ότι η οικολογική απειλή παραπέμπουν σε μία προβληματική ανθρωπολογία.
Μίλησε για οικολογική κρίση και τόνισε, ότι, όταν λεηλατούμε τον πλανήτη, καίμε τα δάση, μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και την ατμόσφαιρα, συμβαίνει επειδή απωλέσαμε την αυθεντική ανθρωπότητά μας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι ο άνθρωπος ποτέ δεν γνώριζε τόσα πολλά και ποτέ δεν ήταν τόσο καταστροφικός για τον συνάνθρωπο και τη φύση.
Τέλος, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εμπιστευθούμε το μέλλον του τόπου σε ακραίους τεχνοκράτες, οι οποίοι βλέπουν τον άνθρωπο ως μηχανή, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη κινητοποίησης της νεολαίας.

[Πηγή: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.
Α΄ φωτό: Νίκος Μαγγίνας, Φως Φαναρίου]

Ολόκληρη τη βαρυσήμαντη Πατριαρχική Ομιλία αναρτήσαμε ήδη στα παραΘέματα λόγου και μπορείτε ν' αναγνώσετε εδώ.

1 σχόλιο:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι απ' τους ελάχιστους κληρικούς που δεν ζει απλά στο σύγχρονο κόσμο αλλά χαράζει και νέους δρόμους προς την "ανθρωπιά"!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails