© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

"Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής"

Συνέδριο για τα 20 χρόνια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών


Την Τετάρτη που μάς πέρασε, 26 Ιανουαρίου 2011, στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του συνεδρίου «Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής», που οργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών γιορτάζει τα είκοσι πρώτα χρόνια της ζωής του. Στα 20 αυτά σημαντικά χρόνια, θεμελιώθηκαν οι στόχοι του, διαμορφώθηκε η φυσιογνωμία του, διερευνήθηκαν και καθορίστηκαν οι προοπτικές του. Την επέτειο τού εύρωστου αυτού Τμήματος τιμούν γύρω στους 120 ομιλητές: Θεατρολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίων, άνθρωποι που ασχολούνται ούτως ή άλλως με το Θέατρο.

Η θεματική ευρύτητα του συνεδρίου αποκαλύπτει το μελετητικό εύρος του Θεάτρου, ως επιστήμης και τέχνης, ως θεωρίας και πράξης. Φανερώνει τον πολυσχιδή, τον συμπαντικό χώρο του. Διαλέγεται με το παρελθόν και το παρόν του θεάτρου, μελετά τα σύγχρονα φαινόμενα και επιχειρεί να αναδείξει το μέλλον του.

Οι επιμέρους ενότητες του Συνεδρίου (αρχαίο δράμα, νεοελληνικό και παγκόσμιο θέατρο, ιστορία, θεωρία, ιδεολογία, κινηματογράφος, σκηνογραφία, υποκριτική, νέες τεχνολογίες, λογοτεχνία και δράμα, μνήμη και ταυτότητες) που απαρτίζουν τη «Χώρα του κειμένου και το Βασίλειο της σκηνής» αναδεικνύουν τη βαθύτερη ενότητα του θεάτρου ως κειμενικής και σκηνικής οντότητας, τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ θεατρικού κειμένου και σκηνικής πράξης, την αλληλεπίδραση, τη διάδρασή τους.

Στο συνεδριακό – επετειακό τετραήμερο (26-29 Ιανουαρίου) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι αγαπούν το θέατρο, όσοι νοιάζονται για την ανάδειξη και την πρόοδό του, στη χώρα και στην πόλη που το γέννησαν.

Στο μεστότατο Πρόγραμμα του Συνεδρίου, ανάμεσα στους καλούς εισηγητές, διακρίναμε τον Ζακυνθινό Διονύση Μουσμούτη, ερευνητή και συγγραφέα, διευθυντή του περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη και συνεργάτη του Ίσκιου μας, ο οποίος σήμερα το πρωί παρουσίασε το θέμα: "Ο Διονύσιος Ταβουλάρης, ο Κλέων Ραγκαβής και H δούκισσα των Αθηνών. Ανέκδοτη αλληλογραφία".
 
Δυο περιληπτικά λόγια για την ανωτέρω Εισήγηση Μουσμούτη: Από τον Ιούλιο του 1894 έως τον Απρίλιο του 1896 ο Διονύσιος Ταβουλάρης, αντήλλαξε μια σειρά επιστολών με τον Κλέωνα Ραγκαβή, που αφορούν στην προοπτική και τις προσπάθειές του για ανέβασμα της Δούκισσας των Αθηνών, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων∙ κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά. Η σχετική ανέκδοτη  αλληλογραφία τους παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί, εκτός των πολλών πληροφοριών που προσφέρει για το έργο, συμβάλλει στην Ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου από το πλήθος άγνωστων στοιχείων σχετικών με άλλους ηθοποιούς, θιάσους και παραστάσεις της εποχής, που εμπεριέχει.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:
Αμφιθέατρο Δρακόπουλου, Νέο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνεδρίες: Πέμπτη 27, Παρασκευή 28, Σάββατο 29 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails