© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το Φελλόδεντρο της Ζακύνθου (Querqus Suber / Φελλοφόρος Βαλανιδιά)

  Εξερευνά και παρουσιάζει η Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή 
Πριν από λίγες ημέρες, έλαβα από τον γείτονά μου κ. Δημήτρη Λευκαδίτη ένα μήνυμα και αρκετές φωτογραφίες ενός δέντρου, που φύεται στο κτήμα Καρρέρ στη θέση Παλιοκάντουνο (δρόμος Ζακύνθου Ρωμυρίου), με την επισήμανση ότι πρόκειται για Φελλόδεντρο, ύψους 10 μέτρων και διαμέτρου κόμης φυλλώματος 5 μέτρων.

Το είχα δει πολλές φορές και όλο έλεγα να ρωτήσω τί δέντρο είναι και όλο το αμελούσα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον ειδικό επί θεμάτων χλωρίδας κ. Λορέντζο (Λόρη) Μερκάτη, έμαθα ότι το επιστημονικό του όνομα είναι Querqus Suber και στα ελληνικά Φελλοφόρος Βαλανιδιά και είναι γηγενές δέντρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, από τον φλοιό του οποίου εξάγεται ο γνωστός μας φελλός.

Το συγκεκριμένο Φελλόδενδρο πρέπει να είναι 100 χρόνων τουλάχιστον, σύμφωνα με αυτά που έλεγε στον ίδιο τον αγπαητό κ. Λόρη, ο Λουκάς Καρρέρ και είχε φυτευθεί από την οικογένειά του. Επίσης ότι είναι το μοναδικό δέντρο του είδους του, που έχει ευδοκιμήσει στην Ζάκυνθο και υπάρχει ακόμη ένα στην Κέρκυρα.

Σε σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκα ότι στην Ικαρία "φύεται το μοναδικό Φελλόδεντρο της Ελλάδας", αλλά τελικά, φίλοι Ικαριώτες, δεν είναι μοναδικό!... Υπάρχουν άλλα δύο τουλάχιστον! Στην Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα!!

Πολύ εύστοχη η φωτογράφηση του Φελλόδενδρου Δημήτρη! Μπορούμε από αυτή την ιστοσελίδα να καταγράψουμε και αλλά δέντρα που φύονται στο νησί μας και είναι μνημεία της φύσης! Ευχαριστούμε πολύ και από αυτή την θέση τον κ. Λορέντζο Μερκάτη για τις πολύτιμες πληροφορίες του.

Διαδικτυογραφία: www.Nikaria.gr και www.samartziswines.gr, για οποιον θέλει να μάθει για τις φυσικές ιδιότητες του δέντρου, τον τρόπο συγκομιδής του φελλού κλπ.

Ακρωτήρι του Zante, 14/10/2011

1 σχόλιο:

kiki είπε...

Γι' αυτα τα δέντρα είχαμε κάνει πέρυσι αναφορά στο πρόγραμμα που κάναμε με τα παιδιά (είχαμε θέμα το κρασί κλπ) αλλά δεν ξέραμε ότι υπάρχει κι εδώ! Ωραιο ποστ!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails