© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Το corpus της Ποίησης του Σαράντη Αντίοχου / "Ciclo avanzado". Antología poética de Sarantis Antíocos

Επιμέλεια: π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Νεοέλληνες Ποιητές μας είναι ο Σαράντης Αντίοχος, αν και όχι όσο θα έπρεπε γνωστός στην πατρίδα μας. Βλέπετε, ζώντας στην Διασπορά επί τρεις συναπτές δεκαετίες, δεν συμφύρεται (ευτυχώς!) με τα ελλαδικά πράγματα και τις εντός των τειχών καταστάσεις, οπότε... 

Ο Αντίοχος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο του 1938. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Πολεοδομία στο Λονδίνο, όπου έζησε αναγκαστικά αυτοεξόριστος στην διάρκεια της δικτατορίας, εργαζόμενος στο αγγλόφωνο αντιστασιακό περιοδικό Greek Report. Αρχικά ασχολήθηκε με τη λαογραφική έρευνα κι έλαβε δύο φορές (1961 και 1964) το Α΄ Βραβείο της εν Αθήναις Γλωσσικής Εταιρείας για αντίστοιχες εργασίες του με θέμα τη γλώσσα και τη λαογραφία της Ζακύνθου. Στο διάστημα 1962-1965 εξέδιδε την Εφημερίδα Ζάκυνθος, με έμφαση στα πολιτιστικά. Συνεργάστηκε δραστήρια στην Διεθνή Συνάντηση Μεσαιωνικού και Λαϊκού Θεάτρου, από το ξεκίνημά της, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό της διοργάνωσης των εκδηλώσεών της το 1965 και το 1966. Το 1975, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μεθόδευσε  την αναβίωση της Συνάντησης και διετέλεσε επί διετίαν Πρόεδρος του ομώνυμου φορέα. Το 1977 έφυγε για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό (Μαδρίτη, Λουξεμβούργο και ξανά Μαδρίτη) όπου μόνιμα ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στην Ισπανία και συνέβαλε στην ίδρυση του Ισπανο-Ελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου, φορέα με σοβαρή και μεγάλη προσφορά στις βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές. Τιμήθηκε από την Ισπανική Κυβέρνηση με το παράσημο του Τάγματος της Isabel la Católica. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια και συνδιασκέψεις για λογοτεχνικά και πολιτισμικά θέματα. 

Εσχάτως (το 2008) το μέχρι τώρα εκδεδομένο έργο του κυκλοφορήθηκε σε έναν τόμο με τίτλο "Προηγμένος Κύκλος. Ποιητική ανθολογία 1965-2000", από τις εκδόσεις Μπάστα, με 256 σελίδες. Μια πρώτη παρουσίαση έχουμε ήδη κάμει εδώ στον Ίσκιο μας, την οποία μπορείτε να ξαναδιαβάσετε εδώ: Απόπειρα να λυθεί ο "Προηγμένος Κύκλος" του Σαράντη Αντίοχου.

Όμως κατά τη γνώμη μας αυτό δεν ήταν αρκετό. Θεωρήσαμε υποχρέωση να γνωστοποιήσουμε την Ποίηση Αντίοχου στο παγκόσμιο κοινό, δεδομένου ότι το διαδίκτυο ελάχιστα τον "ήξερε". Προς τούτο, στη Βιβλιοθήκη ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ, αναρτήσαμε σταδιακά όλες τις ποιητικές συλλογές του, όπως αυτές έχουν τροποποιηθεί και εκδοθεί οριστικά στη συγκεντρωτική έκδοση "Προηγμένος Κύκλος". Έτσι, το παγκόσμιο κοινό δύναται πλέον να προσλάβει τον λόγο του (ανα)δημιουργικά κι ευφρόσυνα, κάνοντας κλικ στους ακόλουθους συνδέσμους:


Αλλά όλα τα ανωτέρω και πάλι δεν μάς αρκούσαν. Μπορεί να υπάρχει μια συγκεντρωτική έκδοση, αλλά ο Αντίοχος, όπως και ο κάθε εν ζωή δημιουργός, δεν έπαψε ποτέ να παράγει Λόγο! Τού ζητήσαμε λοιπόν να μάς εμπιστευθεί για πρώτη δημοσίευση ανέκδοτη ποίησή του, ώστε να φανεί η κινητική / δημιουργική πορεία του πρόσω. Ο αγαπητός Σαράντης αποδέχτηκε με χαρά και μάς απέστειλε μια επιλογή από το ανέκδοτο ποιητικό corpus του και ήδη αναρτήθηκε στα ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ. Τιτλοφορείται Περιθωριακά Γ΄. Μάλιστα με ένα κλικ στον τίτλο θα έχετε πρόσβαση εκεί. Πρόκειται πράγματι για καθαρόαιμο έλληνα λόγο, ο οποίος ισορροπεί, κατασταλαγμένος και οξύνους,  σε ξένα περιβάλλοντα, δοκιμαζόμενος ξανά και ξανά "ως χρυσός εν χωνευτηρίω"!!! Θεωρούμε ότι σύντομα θα βρει πολλούς φιλικούς αναγνώστες και θα συζητηθεί στους λογοτεχνικούς κύκλους!

Ευχαριστούμε πολύ τον αγαπητό μας Σαράντη Αντίοχο για τη μεγάλη τιμή και τού ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο του!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails