© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Για τη "γενέθλια θάλασσα" του Θανάση Πανουτσόπουλου

 
Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα


Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί την εγκατάσταση του Θανάση Πανουτσόπουλου με τίτλο “γενέθλια θάλασσα”.

Οι χίλιες σκαλισμένες πέτρες, που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης, έχουν τη δική τους ζωή. Κουβαλάνε την δύναμη του νερού και του φωτός, έχουν σώμα, σχήμα και χρώματα που συγκρατούν τα μυστικά τους. Δεν τους αρκεί ο θαυμασμός και το χάδι. Η χαρά τους είναι να βρεθεί αυτός που θα μεταφράσει το σχήμα και το χρώμα τους. Μιλάνε με έναν κώδικα ξεχωριστό, που αποκαλύπτεται μέσα από γραμμές όταν χαράζονται - διαβάζονται από επιδέξιο χέρι.

Προκαλούν μέσα από τις ευθείες ή καμπύλες, τις παράλληλες ή τεμνόμενες γραμμές τους να συνομιλήσεις μαζί τους. Πού οδηγούν όλες αυτές οι γραμμές; Είναι δρόμοι θαλασσινοί, είναι συναντήσεις ή παράλληλες πλεύσεις; Είναι σημάδια αρχαίας γραφής που αποτυπώνουν τα βιώματα του τεχνίτη και τις επιθυμίες της πέτρας;

Πάνω στις πέτρες, καταγράφονται σκέψεις και συναισθήματα τόσο δικά τους όσο και του ίδιου. Μεταφέροντας τις εμπειρίες του σε αυτές, προβάλλει πάνω τους τις δικές του γραμμές, που δείχνουν αγάπη, σύμπλευση, παρουσία, σύγκρουση. Η διάτρηση πάνω σε κάθε πέτρα, αναγνωριστικό σημάδι της συνάντησης του καλλιτέχνη με αυτήν, γίνεται δίαυλος επικοινωνίας με την πραγματικότητα, όχι τη φυσική αλλά την εσωτερική της: του τόπου της και του χρόνου της. Μετατρέπεται σε αυτί, σε στόμα, σε μάτι του όντος πια που έχει γίνει η πέτρα.

Ως ζωντανές οντότητες, τα γλυπτά - πέτρες που θα εκτεθούν στη γκαλερί Cube συνομιλούν με τον άνθρωπο, δημιουργούν ομάδες, παρέες, οικογένειες - ενότητες συμβόλων και αποκαλύπτουν το αμετάβλητο νόημα της γενέθλιας θάλασσας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011, 20.00 - Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2011 - Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα Τετάρτη Σάββατο 10.00–15.00, Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00–15.00 και 18.00–21.00, Κυριακή κλειστά.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Θανάσης Πανουτσόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957 και σπούδασε Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Πληροφορική. Μεγάλωσε με επιρροές από τις τέχνες και ένοιωσε την ανάγκη να εκφραστεί μέσα από αυτές από πολύ μικρή ηλικία.  Η αγάπη του για την ποίηση και τη γλυπτική τον τροφοδοτεί μέχρι σήμερα και συνεχίζει βυθισμένος στις σκέψεις και στον δικό του όμορφο κόσμο να δημιουργεί με πέτρες και μάρμαρο.

2 σχόλια:

οι φίλοι απο την Κυπαρισσία είπε...

υπέροχες δημιουργίες...πράγματι μας μεταφέρουν τη δύναμη του νερού και του φωτός...να δούμε και άλλα δείγματα δουλειάς του κυρίου Πανουτσόπουλου

Nassos είπε...

φίλοι απο την Κυπαρισσία,

σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Θανάσης Πανουτσόπουλος

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails