© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Στιγμές από τα Εγκαίνια του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", στο Μπανάτο της Ζακύνθου και τη Γιορτή Περιβάλλοντος



Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας, για το Νυχθημερόν 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα, το δειλινό της χθεσινής ημέρας, 31 Αυγούστου 2011, πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς στο Μπανάτο της Ζακύνθου τα Εγκαίνια τού νεοϊδρυθέντος Μορφωτικού Κέντρου Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ», με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων ανθρώπων, τόσο από την Ενορία, όσο και τη γύρω περιοχή, αλλά και την πόλη! Αίσθηση έκανε η προσέλευση πολλών άξιων εκπροσώπων των τοπικών Γραμμάτων, των Τεχνών, της Διανόησης, οι οποίοι όλοι θεώρησαν ευτυχές το γεγονός της ίδρυσης ενός τέτοιου ελπιδοφόρου και πολλά υποσχόμενου για την τοπική κοινωνία Κέντρου!


Στον Αγιασμό και την Παράκληση προς την Παναγία (λόγω της εορτής της Αγίας Ζώνης, κατά την οποία εορτάζει ο Ευκτήριος Οίκος της Θεοτόκου, στον προαύλιο χώρο του οποίου έγινε η εκδήλωση), αλλά και στην Ακολουθία υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος, εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος -ως γνωστόν- ταξίδεψε στην Αθήνα, για να υποβάλει την από ετών εξαγγελθείσα παραίτησή του από τον μητροπολιτικό θώκο της Ζακύνθου, στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.



Στην εορτή παραστάθηκαν ευγενώς, εκ μέρους του Κλήρου της Ζακύνθου -παρά τού ότι δεν εστάλησαν ατομικές προσκλήσεις, ει μόνον οι ανακοινώσεις στον Τύπο και το Διαδίκτυο-, ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης (νέος Ιεροκήρυκας του νησιού), ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης (Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Ζακύνθου), ο Πρεσβύτερος Αντώνιος Καλόφωνος (Εφημέριος Μουζακίου) και ο Πρωτοδιάκονος της Μητροπόλεως Νικόδημος Κεφαλληνός.

Ιδιαίτερη ευλογία αποτέλεσε για όλους η έκθεση σε προσκύνηση τής τιμίας Χειρός του Προστάτη και Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου, του θαυματουργού! Και ο αέρας ακόμη, που αγγίζει τα λείψανα είναι αγιασμένος (κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο), οπότε ήταν απολύτως δικαιολογημένη η διάχυτη μεγάλη συγκίνηση όλων γι' αυτή την έκτακτη παρουσία! Το «Άγιο Κορμάκι» (κατά την έκφραση των Ζακυνθινών) αγίασε το φυσικό περιβάλλον και τις ψυχές όσων παρευρέθηκαν!!!


Ο Θεοφιλέστατος κ. Διονύσιος, με γλυκύτητα και αγάπη, μεταφέροντας μάλιστα εγκάρδιο χαιρετισμό τού απουσιάζοντας Μητροπολίτου Ζακύνθου, συνεχάρη τον Εφημέριό μας και τους συνεργάτες του για τους κόπους τους, ιδιαιτέρως δε για την ίδρυση του Μορφωτικού Κέντρου, ευχόμενος συνάμα πρόοδο στη νέα προσπάθεια και διαρκείς επιτυχίες!


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς όσους τον βοήθησαν στη νέα διακονία της Ενορίας, ανέπτυξε το θεολογικο-οικολογικό θέμα: «Η συνέργεια της Θεοτόκου στην χριστοποίηση της υλικότητας της Κτίσης».

Τέλος, όλοι προσκύνησαν, με καταφάνερη ευλάβεια και κατάνυξη, το Χέρι του Αγίου Διονυσίου!!!


Η βραδιά έληξε με κέρασμα, το οποίο προσέφερε η Οικογένεια Αναστασίου και Στέλλας Στραβοπόδη - υπεύθυνη για την ευπρέπεια του ενοριακού Ευκτηρίου Οίκου τής Βλαχέραινας!!!

Σημειωτέον ότι, ενόψει της παραίτησης του Μητροπολίτη μας, διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους η εργασία του π. Παναγιώτη Καποδίστρια: «Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Β΄ Συνετός. Μισός αιώνας Εκκλησιαστικής Διακονίας», ανάτυπο από τον Χαριστήριο Τόμο Φιόρα Τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ Συνετό, Ζάκυνθος 2009.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails