© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Δεκτή με ομοφωνία έγινε σήμερα η παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β΄ τού Συνετού

Σημείωμα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια

Ανεγνώσθη η από 1ης Σεπτεμβρίου 2011 επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, εις την οποία αναφέρει ότι «για λόγους υγείας και καταπονήσεως σωματικής, μη δυναμένου να συνεχίσει εν πλήρει δυνάμει την διακονίαν του» επιθυμεί να παραιτηθεί από τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σεβομένη την προσωπική επιλογή του Σεβασμιωτάτου, έκανε ομοφώνως αποδεκτή την υποβληθείσα παραίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιερατική διακονία και προσφορά του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, στο συντελεσθέν έργο του, τόσο στις διάφορες θέσεις που η Εκκλησία τον τοποθέτησε, όσο και ως ποιμενάρχης στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και αποφάσισε να εκφράσει την ευαρέσκειά Της.

Με τα ανωτέρω μετρημένα λόγια, στο επίσημο Ανακοινωθέν τής σημερινής Συνεδρίας της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έριξε βαριά την αυλαία του τέλους στην αρχιερατεία τού Σεβ. Χρυσοστόμου Β΄ ως Μητροπολίτου τής κοινής γενέτειράς μας Ζακύνθου, καθώς ο ίδιος, άλλωστε, από αρκετών ετών εξήγγειλε και προ ολίγων μόλις ημερών αιτήθηκε.

Σε άλλη περίπτωση έχουμε γράψει και υποστηρίξει ότι το πολύπλευρο και αναστατικό έργο του Μητροπολίτη Συνετού στη Ζάκυνθο θα εκτιμηθεί (και μάλλον θα νοσταλγηθεί) πολύ μετά από την βιολογική ύπαρξη αυτού του ίδιου. Το πιστεύουμε ακράδαντα και το επαναλαμβάνουμε!...

Μόλις πέσουν οι μεγάφωνες μικρομεμψιμοιρίες των καθημερινών εντάσεων και ο επαρχιώτικος "θόρυβος του ενθάδε", μόλις καταλαγιάσουν οι ζακυνθινοειδείς γκρίνιες εαυτών και αλλήλων, μόλις κατανοήσουμε κι εμπεδώσουμε οι Ζακυνθινοί πόσο βαθιά, ειλικρινά και ζακυνθινά αγάπησε ο Χρυσόστομος το γενέθλιο νησί μας, υποστηρίζοντάς το μάλιστα όχι με έπεα πτερόεντα, αλλά έμπρακτα ανά πάσα ημέρα και ώρα του, τότε θα βιώσουμε την έλλειψή του. Ας ελπίσουμε, τότε να μην είναι πολύ αργά για όλους.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει αμφιβολία (όσο και αν μερικοί εκκλησιαστικοί δεν μπορούν να προσλάβουν τον ιστορικό συμβολισμό) ότι η απόφαση Χρυσοστόμου να αποχωρήσει εν πλήρει ακμή από την περιωπή του Θρόνου του, αποτελεί πέρα για πέρα γενναία στάση έναντι της νεότερης Εκκλησιαστικής Ιστορίας, παρακαταθήκη και αυτή, η οποία είναι ανάγκη να βρει μιμητές μεταξύ των πνευματικών ταγών του τόπου μας.

Ο Μητροπολίτης Συνετός μάς διδάσκει "πάλιν και πολλάκις" Σύνεση!!!

3 σχόλια:

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είπε...

π. Παναγιώτη η ουσία της ύπαρξης του Σεβασμιωτάτου πρώην Ζακύνθου (πλέον) είναι ότι υπήρξε, και ελπίζουμε 'οτι θα συνεχίσει να είναι, και ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΟΣ. Και όπως άλλωστε πολύ σωστά λέει ο Ζακυνθινός Κάλβος "θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία", εν προκειμένω η ελεύθερη βούληση της οικειοθελούς παραίτησης του Σεβασμιωτάτου έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνάμεων και των πράξεών του. Εύχομαι να είναι συνεχίσει το πολύπλευρο έργο απ ότι πόστο του ορίσει η Εκκλησία.

π. Κωνσταντίνος Καλλιανός είπε...

Οσα ἐγραψες στον "Ισκιο" πρέπει ν᾿ αναγνωστούν με τήν ίδια σύνεση, μέ την οποία ὁ Μητροπολίτης σας Χρυσόστομος Συνετ(ό)ως και αυτοβούλως έπραξε. Εχω την εντύπωση πως δεν θά ειναι μακρυα σας. Ὅταν αγαπας εναν τόπο, δύσκολα τον απαρνιέσαι. Ὁ Χριστός νά του χαρίζει υγεία και φωτισμό.

Σπυρίδων Βελιώτης είπε...

σκέψεις αγάπης και νοσταλγίας για τον στύλο της εκκλησίας που καλείται πλεόν "πρώην Ζακύνθου"...

http://veliotis.wordpress.com/2011/08/28/%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF/

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails