© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Διαπρεπείς Κερκυραίοι


 Στη σειρά «Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών»

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου διαπρεπών Κερκυραίων από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Λουκιανού Ζαμίτ, «Διεπρεπείς Κερκυραίοι 16ου-19ου αιώνα (Η ζωή και το έργο τους)», Κέρκυρα 2012, σελ. 148, που θα κυκλοφορήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στη σειρά «Δημοσιεύματα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών» (Μουσείο Σολωμού – Κέρκυρα).
Περισσότερα από 150 ονόματα περιλαμβάνει η εργασία, όχι κατ’ ανάγκη εξαντλητική, η οποία αποτελεί μια επίπονη προσπάθεια να αναδειχτεί το εύρος και το βάθος της κερκυραϊκής συμμετοχής σε ποικίλους τομείς του δημόσιου βίου.
Η διάταξη της ύλης είναι χωρισμένη στις εξής ενότητες: Γράμματα, Εικαστικοί Καλλιτέχνες, Επιστήμονες και Πανεπιστημιακοί, Επιχειρηματίες και Βιομήχανοι, Ευεργέτες, Θέατρο, Μητροπολίτες – Αρχιεπίσκοποι, Μουσικοί και Συνθέτες, Πολιτικοί, Στρατιωτικοί, τα δε πρόσωπα σε κάθε ενότητα περιλαμβάνονται κατά χρονολογική τάξη γέννησης. Επειδή πολλά πρόσωπα είχαν αρκετές ιδιότητες, τοποθετούνται στην ενότητα όπου κατεξοχήν διακρίθηκαν, αντικειμενικά ή κατά την εκτίμηση του ερευνητή. Κατ’ εξαίρεση, οι Μητροπολίτες Κερκύρας (και όχι αποκλειστικά οι Κερκυραίοι) περιλαμβάνονται κατά την τάξη της ανάδειξής τους στον μητροπολιτικό θρόνο. Στις τελευταίες σελίδες του τόμου περιλαμβάνεται αλφαβητικός πίνακας των βιογραφουμένων. Επίσης, περιλαμβάνονται κερκυραϊκές προσωπικότητες έστω κι αν δεν γεννήθηκαν στο νησί, καθώς και προσωπικότητες που παρότι δεν γεννήθηκαν στην Κέρκυρα εντούτοις η Κέρκυρα είναι έντονα συνυφασμένη με τη ζωή και το έργο τους (π.χ. ο Διον. Σολωμός).
Την έκδοση, με σχεδιασμό εξωφύλλου του Νίκου ΒουργίδηStudio R,  επιμελήθηκαν η Νέλλα Πανταζή και ο Δημήτρης Κονιδάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails