© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η ποιητική βραδιά του Σταύρου Αμπελά στον Αυριακό

Ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας παρευρέθηκε, φωτογράφισε, βιντεοσκόπησε και παρουσιάζει 


Χθες το βράδυ και παρά την κακοκαιρία, στον πολυχώρο του Θεάτρου της Ζάκυθος, εδώ στο Μπανάτο, επικρατούσε νηνεμία ευφρόσυνη και ποιητική. Παρουσιαζόταν η ποίηση ενός από τους νεότερους ποιητές της Ζακύνθου, του αγαπητού σε όλους μας φίλου Σταύρου Αμπελά.







Την παρουσίαση έκαμε η καλή φιλόλογος και ποιήτρια της Ζακύνθου Αθηνά Βλαχιώτη, η οποία, με δύναμη ανα-γνωστικής προσέγγισης του ποιητικού corpus του Αμπελά, μάς χάρισε κλειδιά (ή "βίδες", όπως είπε) για την είσοδό μας στον κόσμο του. Έναν κόσμο φαινομενικά ήρεμο, αλλά -στο βάθος του- εξόχως εκρηκτικό και ανατρεπτικό, σαρκαστικό και αυτοσαρκαστικό. 
Παρακολουθήστε ένα μικρότατο απόσπασμα από την ομιλία της Βλαχιώτη:




Τέσσερις ηθοποιοί του Θεάτρου της Ζάκυθος (βλ. φωτό, από αριστερά) ο Κώστας Καποδίστριας, η Διονυσία Ξένου, ο Γιώργος Βούτος και ο Διονύσης Ποταμίτης απέδωσαν, εν είδει θεατρικού αναλογίου, αξιάκουστα κι ενδηκτικά ποιήματα του Αμπελά, τα οποία προκάλεσαν ιδιαίτατα συναισθήματα και έντονα χειροκροτήματα, με την διαύγεια και την οξυδέρκεια, που διαπιστώθηκε ότι τα διέκρινε. 


Αποτυπώσαμε βιντεϊκώς ορισμένα αποσπάσματα από την ανά-γνωση αυτήν. Παρακολουθήστε τα δύο βιντεάκια, που ακολουθούν: 





Εν τω μεταξύ, παρουσιάστηκαν δύο ταινιάκια με μελοποιημένα ποιήματα του Αμπελά από τον συνθέτη Μιχάλη Τσαούση, ο οποίος δεν ήταν παρών στην εκδήλωση, διότι μόλις απέκτησε το τρίτο παιδί του. Ο λόγος και η μουσική των δύο δημιουργών ήταν επενδυμένη με ομιλητικές σκηνές από διάσημες και γνωστές ταινίες. Πρόκειται για τα ποιήματα "Επίσκεψη" και "Κρύπτη"

Αξίζει να παρακολουθήσουμε παρακάτω τις δύο αυτές στιγμές της συν-δημιουργίας. 



Σημειωτέον ότι σε όλους διανεμήθηκε ένα χειροποίητο από τον Σταύρο Αμπελά ανθολόγιο της ποίησής του, ειδικά καμωμένο για την εκδήλωση και αριθμημένο σε 70 αντίτυπα, με τίτλο: "Μικρή Ανθολογία 1993-2011", Ζάκυνθος 2012, με 40 σελίδες. 

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε σε όλους τους συντελεστές και συμμέτοχους της υποδειγματικής και νυκτικής αυτής ποιητικής βραδιάς, να έχουν υγεία να αντιστέκονται με τον δικό τους δημιουργικό και αναστατικό τρόπο στην περιρρέουσα σήψη των πραγμάτων και των αισθημάτων της σύγχρονης εν Κρίσει κοινωνίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails