© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Βραδιά μελοποιημένης ποίησης



Η Ανδριάνα Λυκούρεση στο τραγούδι και ο Διονύσης Μπουκουβάλας στο πιάνο παρουσιάζουν τραγούδια σε μουσική του Διονύση Μπουκουβάλα καθώς και άλλων Ζακυνθινών συνθετών, τόσο παλαιότερων (Διονύσιος Βισβάρδης, Αλέκος Ξένος) όσο και νεότερων (Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Ιάκωβος Κονιτόπουλος). Περιλαμβάνονται μελοποιήσεις ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου, Βασίλη Ρώτα, Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Κουτσοχέρα, Μήτσου Παπανικολάου, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη κ.α. αλλά και Ζακυνθινών ποιητών, όπως ο Διονύσης Σέρρας, η Λούλα Βάλβη-Μυλωνά, η Αθηνά Βλαχιώτη και η Ελένη Δημάκου. Θα ακουστούν επίσης έργα σε πρώτη εκτέλεση, μεταξύ των οποίων η μελοποίηση του Διονύση Μπουκουβάλα στο σονέτο To Zante (Στη Ζάκυνθο) του αμερικανού ποιητή και λογοτέχνη Edgar Allan Poe.

Λόφος Στράνη
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012, 9.30 μ.μ
Οργάνωση: Δήμος Ζακύνθου – Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου «Ο Ερωτόκριτος»
γενική είσοδος 5 ευρώ
Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο



Π  Ρ  Ο  Γ  Ρ  Α  Μ  Μ  Α

Διονύσης Μπουκουβάλας
·        To Zante (Edgar Allan Poe) [πρώτη εκτέλεση]
·        Σιγή της θάλασσας (Γιάννη Κουτσοχέρα)

Αλέκος Ξένος
·        Θάλασσα (Κώστα Βάρναλη)

Σπύρος Δεληγιαννόπουλος
·        Δεν είν’ εδώ (Μήτσου Παπανικολάου)
·        Λυπήσου (Ναπολέοντα Λαπαθιώτη)

Διονύσης Μπουκουβάλας
3 τραγούδια σε ποίηση σύγχρονων Ζακυνθινών ποιητών:
·        Αέρινο (Αθηνάς Βλαχιώτη)
·        Έρωτας (Λούλας Βάλβη-Μυλωνά) [πρώτη εκτέλεση]
·        Ο άνεμος (Ελένης Δημάκου)

Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Έρωτος Λυρικά (4 τραγούδια σε ποίηση Διονύση Σέρρα) [πρώτη εκτέλεση]
1.      «Οιωνός»
2.      «Επιβίωση»
3.      «Αναστάσιμο»
4.      «Γαϊτανάκι»

Διονύσιος Βισβάρδης
·        Στο μώλο του χωριού (Κων/νου Μπράτσου)
·        Αν ήξερα (Μπιάνκας Ρωμαίου)

Διονύσης Μπουκουβάλας
·        Μικρή παραφωνία (Γιάννη Ρίτσου) [πρώτη εκτέλεση]
·        Μοναξιά δεν υπάρχει (Νικηφόρου Βρεττάκου)
·        Μόνη μου κοιμάμαι (Βασίλη Ρώτα)
·        Φεγγάρι λαμπροφέγγαρο (Βασίλη Ρώτα)
·        Αγάπη, φέγγος αγλαο (Βασίλη Ρώτα)
·        Τα λόγια (Βασίλη Ρώτα)

Ανδριάνα Λυκούρεση

            Η Ανδριάνα Λυκούρεση γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1985 και από μικρή ηλικία ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές. Πλάι στο συνθέτη Λουκά Αδαμόπουλο απέκτησε τα πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στη σύνθεση. Παράλληλα μυήθηκε στο χώρο του κλασικού τραγουδιού δίπλα στον Παναγιώτη Τρούσα (σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και την Ελένη Τρούσα (καλλιτεχνική διευθύντρια του ωδείου Δημήτρης Μητρόπουλος), αποκτώντας το πτυχίου ελαφρού τραγουδιού και το δίπλωμα μονωδίας και μελοδραμματικής, με βαθμό «άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο».
            Το 2007 έδωσε ατομικό ρεσιτάλ με τραγούδια από την κλασική έως τη σύγχρονη εποχή, πλαισιωμένη από σπουδαίους καλλιτέχνες της ελληνικής και παγκόσμιας σκηνής. Το 2010 κέρδισε το 2ο βραβείο και αργυρό μετάλιο στον 16ο πανελλήνιο διαγωνισμό της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων.
            Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές σε πληθώρα εκδηλώσεων, πλαισιώνοντας σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Κύπρο, την Παβία, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κ.α. Έχει συμμετάσχει σε αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς, όπως οι Δημήτρης Μητρόπουλος, Φραντς Λιστ, Οδυσσέας Ελύτης, Μίμης Πλέσσας κ.α. Έχει επίσης πολλές συνεργασίες στον καλλιτεχνικό χώρο του νησιού, όπως με τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη, τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, την Ορχήστρα νυκτών εγχόρδων Ζακύνθου και το Ιόνιο Θέατρο.


Διονύσης Μπουκουβάλας

            Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα. Έχει ασχοληθεί με τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του, με πλήθος δημοσιεύσεων. Σημαντικότερη εργασία του είναι ο «Κατάλογος έργων Αλέκου Ξένου» που δημοσιεύθηκε το 2003 στο έγκριτο περιοδικό Μουσικολογία.
            Έχει δίπλωμα πιάνου με βαθμό «άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο». Ως σολίστας, έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων  πρώτων παγκοσμίων εκτελέσεων. Επίσης έχει δώσει αρκετές συναυλίες με αυτοσχεδιασμούς, είτε ως σολίστας είτε με διάφορα σύνολα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου. Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με αυτοσχεδιασμούς για πιάνο σόλο, με τίτλο Αγγλικοί κήποι.
            Έχει πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, όλα με βαθμό άριστα παμψηφεί, καθώς και μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο “Paris 8” του Παρισιού. Έχει γράψει μουσική για οκτώ θεατρικά έργα και για μία ταινία μικρού μήκους. Το έργο του Chemins fermés (για έξι έγχορδα) κέρδισε βραβείο στον κύκλο «Εργαστήρια νέων Ελλήνων συνθετών» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2004. Το πιανιστικό του έργο Εις εαυτόν συμπεριλήφθηκε στο DVD PostCage που κυκλοφόρησε φέτος από την αμερικάνικη εταιρία OgreOgress. Παγκόσμιες πρεμιέρες έργων του μέσα στο 2012 περιλαμβάνουν το Winter concords, για σύνολο δωματίου (στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών), τη Φαντασία σε ένα θέμα του Στηβ Ράις, για πιάνο 6 χέρια (στο Bristol της Αγγλίας) και τις Ηλιαχτίδες, για βιόλα, κλαρινέτο και πιάνο (στη Λιθουανία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails