© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

«Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών ΖακυνθίωνΤο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της πανελλήνιας εκστρατείας με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός», του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις στους χώρους του. 

Kεντρικό θέμα της εκστρατείας για το 2008 και 2009 υπήρξε «Το Δέντρο της Ζωής σε τέσσερις εποχές», με τους συμβολισμούς που απορρέουν από τη μορφή του δέντρου, αλλά και την απεικόνισή του στην τέχνη διαχρονικά. 

Ως επόμενος στόχος της δράσης τέθηκε η εξερεύνηση των τεσσάρων στοιχείων της φύσης στον πολύπλευρο και γόνιμο διάλογό τους με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία. Κατά τη διετία 2010 και 2011 η εκστρατεία με τον τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες» αφιερώθηκε στον υδάτινο κόσμο.

Για την διετία 2012-2013, θέμα της εκστρατείας θα είναι η φωτιά. Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Οι δράσεις θα αφορούν επομένως στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το διττό της χαρακτήρα: αιτία καταστροφής αφενός, αλλά αφετέρου διαχρονικό σύμβολο δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.


Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας και φέτος στη δράση, θέλει να αναδείξει την δημιουργική αναγέννηση του παρελθόντος της Ζακύνθου, μετά τον Αύγουστο του 1953, με την τρομερή καταστροφή, που ξεκίνησε αρχικά με το σεισμό των 7,3 ρίχτερ και στη συνέχεια με τη φωτιά, που κατέκαψε την πόλη και διέσωσε το «Φιόρο του Λεβάντε» μόνο σαν ανάμνηση μέσα στα έργα του Γρ. Ξενόπουλου.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012. Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 το Μουσείο θα υποδέχεται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, ενώ  στην διάρκεια του Σαββάτου 13 και της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2012, θα υποδέχεται άλλες ομάδες κοινού (οικογένειες, συλλόγους, σωματεία, ΑμεΑ, ΚΑΠΗ καθώς και μεμονωμένους επισκέπτες Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, προσκόπων κ. λπ.) Παρακαλούμε για την δήλωση συμμετοχής των ενδιαφερόμενων επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2695048982 (υπεύθυνη κ. Κατερίνα Δεμέτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails