© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ένα διήμερο στο Parys [2. Tumahole, η μαύρικη περιοχή της πόλης]

Ταξιδεύει, φωτογραφίζει και γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας





























Είναι απομεσήμερο της 7ης Φεβρουαρίου 2012, που σημαίνει νοτιοαφρικάνικο κατακαλόκαιρο σε όλη την δόξα του, με ζεστό και  βροχερό καιρό, όπως συνηθίζει εδώ το κλίμα! Παραμένουμε στο Parys των 41.807 κατοίκων και μάλιστα στη μαύρικη περιοχή, που ονομάζεται Tumahole. Αξίζει να επισημανθεί ότι -όπως πληροφορούμαστε από τα στοιχεία τής απογραφής τού 2001, που αντλούμε απ' το διαδίκτυο- οι κατεξοχήν Μαύροι της ευρύτερης περιοχής (και των δύο δηλαδή περιοχών) είναι 35.030, την ώρα που οι Λευκοί είναι 7.465, οι Έγχρωμοι 1.277 και οι Ασιάτες 18. Κατανοείτε ότι η σύγκριση είναι συντριπτική!... 

Στην προηγούμενη ανάρτησή μας εξηγήσαμε στους αναγνώστες μας ότι στη Νότια Αφρική, σε όλα τα χωριά, τις κωμοπόλεις, τις πόλεις κλπ. υπάρχει -πλησίστια στο κέντρο, όπου συνήθως αναπτύσσεται η "επίσημη" ζωή του τόπου- μια ευρύτερη περιοχή για τους ορίτζιναλ Μαύρους, τους φτωχούς δηλαδή εντοπίους. Μια μεγαλύτερη πόλη, δίπλα στην πόλη, με τα όλα της, κυρίως τη φτώχεια της!... Εάν, λοιπόν, αναλογισθούμε ότι στο κυρίως Parys οι Μαύροι είναι 2.218, ενώ στο Tumahole ανέρχονται στους 32.822 κατοίκους, μπορείτε αμέσως να φαντασθείτε την έκσταση και την πυκνότητα της περιοχής τους! Εδώ, σε 23,21 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ζουν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- 8.854 νοικοκυριά, ήτοι 33.084 κάτοικοι, εκ των οποίων 78 Λευκοί, 178 Έγχρωμοι και 6 Ασιάτες. 

Ο Έλληνας φίλος (ο οποίος με την ευγενέστατη Νοτιοαφρικάνα σύζυγό του μάς ξενίζουν στο σπίτι τους), προτείνει να κάνουμε μια σύντομη αναγνωριστική περιδιάβαση στο έμπα μόνον της μαύρικης συνοικίας. Είναι, λέει, ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους όποιους Λευκούς να βρεθούν εντός της ευαίσθητης αυτής περιοχής , διότι τα πάθη μεταξύ των Μαύρων και των Λευκών, μετά την επάρατη εποχή τού Απαρτχάιντ, έχουν απλώς επουλωθεί, όχι και θεραπευθεί...

Οι φωτογραφίες, που αποτυπώνουμε επιτόπου και δημοσιεύονται ανωτέρω, είναι ενδεικτικές της καθημερινότητας των Μαύρων στην δική τους περιοχή, στο "γήπεδό" τους και τραβήχτηκαν σε απόσταση ενός μόνον χιλιομέτρου από την είσοδό μας (που σημαίνει ότι δεν είδαμε την καρδιά του τόπου), μες από το αυτοκίνητο και με προσοχή, ώστε να μην προκαλούμε. Επειδή όμως τα βλέμματα αρχίζουν να γίνονται ελεγκτικά, όπου φύγει - φύγει!... Είναι -σκέφτομαι- το Ενοχικό μας, που δεν μάς επιτρέπει να προσεγγίσουμε περισσότερο... Είναι, εξάλλου, ο καταπιεσμένος Πόνος, που δεν αφήνει και τους Μαύρους να συμβιώσουν -ως κύριος όγκος πληθυσμού- μ' εμάς, τούς φερόμενους ως Λευκούς... Τέτοια λευκότη πια!!!... Αν και -όπως σημειώθηκε στο α΄ μέρος της ξενάγησής μας στο Parys- κάποιοι ολίγοι ηπιότεροι και... εξευγενισμένοι Μαύροι συμφύρονται με τους Λευκούς, αναπτύσσοντας την καθημερινότητά τους σε κοινωνία με αυτούς. 

Κάντε κι εσείς μια βόλτα μες από την δυνατότητα που παρέχει το Google Map


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
[συνεχίζεται...]

1 σχόλιο:

Μαρία Σ είπε...

Και πως φαίνονται οι δύο πόλεις στο Google Earth συνδέονται μόνο με ένα δρόμο.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails