© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

«Η Ελλάδα μας Κατά Ξαρχάκον» - Ιστορία και «Έμπνευση» σε μία Παράσταση που συγκλόνισε!



Μία μοναδική Παράσταση δόθηκε στις 26 Νοεμβρίου στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης από το  Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο «ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ» και τη Μαέστρο του Έλενα Καντάρη, αφιερωμένη στο Μεγάλο μας Συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο. Το Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου, με τις 650 θέσεις του, αποδείχτηκε πολύ μικρό, αφού πολύς κόσμος έμεινε όρθιος και στριμώχτηκε τελικά στους διαδρόμους του και, δυστυχώς, εκτός αιθούσης.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, Κος Κούκος Ανδρέας - Νομικός - Καθηγητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης - Ταξχος ε.α., άνοιξε την Εκδήλωση, αφού η Επιστημονική Εταιρεία έθεσε υπό την αιγίδα της την Παράσταση. Στη σύντομη Εισήγησή του ανέφερε ότι η Παράσταση είναι μία αναδρομή στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, ξεκινώντας από την Ελληνική Επανάσταση και τον Ιωάννη Καποδίστρια και φτάνοντας μέχρι και τη Μεταπολίτευση. Η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, έχοντας ως βασικό σκοπό της ύπαρξής της την εκπαίδευση των Νέων Ελλήνων, στάθηκε δίπλα στα 65 παιδιά αυτής της Χορωδίας που «σήκωσαν» για δύο περίπου ώρες το αριστουργηματικό έργο του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου. Οι δύο Άνδρες, συνεχιστές μιας μακραίωνης παράδοσης, εξασφάλισαν μέσα από τα τραγούδια τους τη συνέχεια του Ελληνισμού εις τους αιώνας των αιώνων, είπε ο Κος Κούκος, κλείνοντας την εισήγησή του, καταχειροκροτούμενος!

Στη συνέχεια, την Εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Κος Μανιάτης Κων/νος, ο Δήμαρχος Παλλήνης Κος Ζούτσος Αθ., που μίλησε με θερμά λόγια για τους συντελεστές της Παράστασης και η Λυκειάρχης του Μουσικού Λυκείου, Κα Φλεβοτόμου Ελ. που καλωσόρισε τον κόσμο στο Σχολείο της.

Και η Παράσταση αρχίζει! Τα παιδιά, παιδιά που βιώνουν μια τεράστια κρίση οικονομική, αλλά κυρίως αξιών, καταλαμβάνουν την τεράστια σκηνή του Μουσικού Σχολείου. Τραγουδούν τους «Αστρολόγους» και μας προετοιμάζουν για το τι θα επακολουθήσει! «Άπονη Ζωή - Φτωχολογιά - Κάνε Υπομονή», τρία τραγούδια, ερμηνευμένα ιδανικά από έναν παλαιό Ποιοτικό  Τραγουδιστή, τον Μπάμπη Καντάρη. Και η βραδιά συνεχίζεται! Ένα πρόγραμμα, μαεστρικά στημένο,που εξυμνεί τις νίκες αλλά και τις ήττες, με δυνατές απαγγελίες από τα παιδιά που συγκλονίζουν με τις ερμηνείες τους και τον κόσμο να ζητωκραυγάζει συνεχώς!

Πρώτη Κορύφωση της Βραδιάς! Η μεγάλη Ηθοποιός, Κατερίνα Χέλμη, που συμμετέχει ανιδιοτελώς στην Παράσταση, ερμηνεύει με τη μοναδική φωνή της τη «Χοντρομπαλού». Αφιερώνει το τραγούδι της «στο Σταύρο και τη Δέσπω» (Διαμαντίδου - πρώτη εκτέλεση) και συγκινεί τον κόσμο με την ερμηνεία της. Πολύ δυνατή η Χέλμη μιλά ως άλλη Ελλάδα, για τα δεινά του Ελληνισμού! Ο κόσμος την αποθεώνει!

Η αγωνία κορυφώνεται και στη σκηνή ανεβαίνει ο Τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, για να ερμηνεύσει το «Μαύρο Ήλιο». Μεγάλη Ερμηνεία από έναν Τραγουδιστή που αφήνει άναυδο τον κόσμο! Τα μάτια κόκκινα, όπου κι αν κοιτάξεις! Ο Λέκκας στη μεγαλύτερή του ωριμότητα, συνεχίζει στα βήματα μεγάλων Τραγουδιστών του Παρελθόντος.

Φτάνουμε στα χρόνια του Καποδίστρια και του Όθωνα και το «Μεγάλο Μας Τσίρκο» ανοίγει τις πύλες του! Τα παιδιά δείχνουν μία απίστευτη ωριμότητα, συνεχίζοντας να απαγγέλουν, να τραγουδούν, να μετέχουν, σε ένα πολύπλοκο και βαρύ πρόγραμμα για την ηλικία τους. Νέα έκπληξη όμως περιμένει τους θεατές της Παράστασης! Ένας άγνωστος Τραγουδιστής στη σκηνή! Ο Κρητικός Γιώργος Παντερμάκης! Χάρισμα Θεού η φωνή του! Ερμηνεύει τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη και ο κόσμος μπερδεύεται! Στη σκηνή δε βρίσκεται ο Νίκος που λατρέψαμε όλοι μας, αλλά ένα νέο παιδί, σεμνός και επικός, όσο ο Ξυλούρης! Ο κόσμος για άλλη μια φορά, όρθιος αποθεώνει!

Η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη! Στη σκηνή, άλλος ένας μεγάλος Ηθοποιός, ο Χρήστος Καλαβρούζος που ερμηνεύει το Στρατηγό Μακρυγιάννη. Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και ο Καλαβρούζος καταθέτει την ψυχή του, σε ένα ρόλο που γι’ αυτόν είναι «ρόλος ζωής». Η βροντερή φωνή του Ηθοποιού  ξεσηκώνει τους θεατές!

Φτάνουμε στην τελική κορύφωση της βραδιάς! Μικρό Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή και ο Βασίλης Λέκκας πάλι στη σκηνή. Στη Σαλαμίνα - Δίχτυ - ο Λέκκας γίνεται ένα με τα παιδιά της Χορωδίας που ανεβάζουν στροφές! Η Χέλμη διαβάζει Σεφέρη «Το Σπίτι κοντά στη Θάλασσα» με το δικό της ανεπανάληπτο τρόπο. Ο Λέκκας πάλι  στη σκηνή και «Μάνα μου Ελλάς»! Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την ερμηνεία του Βασίλη! Εκείνες τις στιγμές δε βρίσκεται μαζί μας, είναι στην παραλία της Σμύρνης και αγναντεύει την κατεστραμμένη πόλη. Ο Λέκκας είναι ο Τραγουδιστής της Ιστορίας, είναι αυτός που μπορεί μέσα από αυτά τα τραγούδια να σε ανεβάσει ψηλά, να σε κάνει να σφίξεις τις γροθιές σου από την αγανάχτηση, αλλά και να κλάψεις πικρά για τις Χαμένες Πατρίδες του Ελληνισμού.

Ο κόσμος όρθιος αποθεώνει τα παιδιά και τους συντελεστές της Παράστασης. Στα πρόσωπά τους, τα συναισθήματα εναλλάσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς! Θαυμάζει κανείς στο μεγάλο αμφιθέατρο τη συνένωση τριών γενεών που υπάρχουν εκεί μέσα. Η Χορωδία μετά από το συνεχές χειροκρότημα και την απαίτηση των θεατών, ξανατραγουδάει το «Μεγάλο μας Τσίρκο - Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι» και τα παιδιά υψώνουν δεμένα τα χέρια  τους σφιχτά! Εκείνη τη στιγμή, αυτά τα παιδιά, φτάνουν στον ουρανό! Ναι, υπάρχει ελπίδα! Ο Ελληνισμός του Ξαρχάκου και του Γκάτσου δεν πεθαίνει ποτέ, μονάχα ξαναγεννιέται! Τα παιδιά της Χορωδίας με τη συμμετοχή τους και τις μοναδικές ερμηνείες τους, το απέδειξαν περίτρανα!

Η Εβελίνα Ξαρχάκου, αδελφή του Συνθέτη, ανεβαίνει στη σκηνή και παίρνει από τη Μαέστρο της Χορωδίας Έλενα Καντάρη ένα αναμνηστικό,  σε ένδειξη τιμής για την προσφορά του Μεγάλου Συνθέτη  στον Ελληνικό Πολιτισμό. Η Κα Ξαρχάκου, εμφανώς συγκινημένη, χαϊδεύει ένα-ένα τα παιδιά και ευχαριστεί για το θέαμα που δεν περίμενε ότι θα έβλεπε!

Βασικοί συντελεστές στην Παράσταση, οι καταπληκτικοί Μουσικοί που αποτελούν την Ορχήστρα!  Ταίριαξαν  απόλυτα με τις φωνούλες των παιδιών της Χορωδίας.

Φεύγουμε πλημμυρισμένοι από ευχαρίστηση, αλλά και διψασμένοι από αγωνία για την επόμενη φορά. Τι άλλο θα μας παρουσιάσει αυτή η εμπνευσμένη  Μαέστρος;

Η Έλενα Καντάρη υπηρετεί με πάθος σχεδόν είκοσι χρόνια τη Μουσική Εκπαίδευση σε αυτόν τον τόπο! Απόψε ήταν η Κορυφαία Στιγμή της! Μέχρι την επόμενη! Οι κινήσεις της μαγικές και 65 ζευγάρια μάτια, τα μάτια των παιδιών της, καρφωμένα πάνω της. Βαθιά επηρεασμένη από το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου, το έβαλε βαθιά στις ψυχούλες αυτών των παιδιών και το «κάρφωσε» και στις δικές μας ψυχές! Την  ευχαριστούμε για τη μαγική βραδιά που μας προσέφερε!

Στην Εκδήλωση παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελβετίας, ο Α’ Διπλωμ. Σύμβουλος της Ρωσίας, ο Αρχηγός Στόλου-Αντιναύαρχος Κος Μαζαράκης-Αινιάν, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορ. Τομ. Αθηνών Κος Μανιάτης, ο Δήμαρχος Παλλήνης Κος Ζούτσος Αθ., ο Ακαδημαϊκός Κος Σβολόπουλος, ο Διοικητής Σχολής Εθνικής Αμύνης-Υποστράτηγος Κος Σπυρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παλλήνης Κα Κουνενάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Παλλήνης Κος Λιακόπουλος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κος Μπαρούτας Δημ., ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Κος Βογιατζής η Κα Ναταλία Μελά, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Δημοτικοί Σύμβουλοι από τον Δήμο Παλλήνης  και πλήθος κόσμου.

Πραγματικά μία αξέχαστη Παράσταση που πρέπει να επαναληφθεί!

M.M.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails