© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

The Voortrekker Monument / Το Μνημείο των Πρωτοπόρων στην Pretoria, South Africa [φωτογραφίες + video]

 Ταξιδεύει, φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας  






















































Το Μνημείο Voortrekker, σ' έναν καλοφροντισμένο κι ευφρόσυνο λόφο της Πρετόρια, πρωτεύουσας της Νοτίου Αφρικής, χτίστηκε προς τιμήν των Voortrekkers (Αφρικάανς και Ολλανδών Πρωτοπόρων), οι οποίοι έφυγαν πεζοπορώντας από το Cape Colony κατά χιλιάδες, μεταξύ των ετών 1835 και 1854. Αρχιτέκτονας ήταν ο Gerard Moerdijk (1890-1958) και είχε ως σκέψη του να σχεδιάσει ένα μνημείο που θα μπορούσε να σταθεί χιλιάδες χρόνια όρθιο, περιγράφοντας την ιστορία των προγόνων στους απογόνους του. 

Το Μνημείο Voortrekker δεν είναι σίγουρα το μεγαλύτερο μνημείο στον κόσμο, ωστόσο ο αρχιτέκτονας σκόπιμα προσπάθησε να οικοδομήσει ένα τεράστιο, εντυπωσιακό μνημείο από γρανίτη, ύψους 40 μέτρων. Στο Μνημείο αξιομνημόνευτα είναι:  

α) Μια μαρμάρινη ζωφόρος, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού. Είκοσι επτά (27) ανάγλυφοι πίνακες απεικονίζουν την ιστορία της μεγάλης μετακίνησης 1835-1852. Στη ζωφόρο δεν απεικονίζεται μόνο η μεγάλη αυτή στιγμή, αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή, τις μεθόδους εργασίας, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής των Voortrekkers. 

β) Το κεντρικό σημείο εστίασης του Μνημείου είναι το κενοτάφιο. Στην κορυφή της Αίθουσας των Ηρώων είναι μια αψίδα από όπου μπορεί κανείς να δει το εσωτερικό του Μνημείου. Είναι μέσα από ένα άνοιγμα στην αψίδα που ο ήλιος περνάει δέσμη των ακτίνων του, στις 12 το μεσημέρι ακριβώς της 16ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, πάνω στη μέση του κενοτάφιου, όπου υπάρχει γραμμένη η φράση «Εμείς για σένα, τη Νότια Αφρική». Η ηλιαχτίδα συμβολίζει την ευλογία του Θεού για τη ζωή και τις προσπάθειες των Voortrekkers.

β) Μια κατασκευή από 64 γρανιτένια βαγόνια συν τα βόδια που τα σέρνουν περιβάλλουν το κύριο μπλοκ του Μνημείου και στην είσοδο βρίσκεται ένα χάλκινο γλυπτό μιας μητέρας Voortrekker με τα παιδιά της, που δημιουργήθηκε από τον Anton van Wouw. Αυτή ήταν και η τελευταία σημαντική εργασία του γλύπτη. 

Οι κήποι γύρω από το Μνημείο περιλαμβάνει πολλά ενδημικά φυτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 8 Ιουλίου 2011 ανακηρύχτηκε Εθνικό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Διεύθυνση: Eeufees Road, Groenkloof, Pretoria. Επίσημη σελίδα του Μνημείου, μ΄ένα κλικ εδώ!

Προσωπικά ευχαριστώ τον π. Μιχαήλ Βισβίνη, εφημέριο των Ελληνορθόδοξων της Πρετόρια, ο οποίος με ξενάγησε στο Μνημείο υποδειγματικά! π. Π. Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails