© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Το Μουσείο Μπενάκη για την δωρεά του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης της οικογένειας Κομούτου


Το Κοινωφελές Ίδρυμα Μουσείο Μπενάκη, το οποίο, ως γνωστόν, έχει δωρηθεί το 1930 από τους κληρονόμους του Εμμανουήλ Μπενάκη στο Ελληνικό Δημόσιο, έχει αποδεχθεί την εκ μέρους της κας Μαρίας Κομούτου δωρεά της ψιλής κυριότητας του 1/4 εξ αδιαιρέτου του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης της οικογένειας Κομούτου, που απόκειται στο Κτήμα της οικογένειας, στην περιοχή Αγρία Ζακύνθου.

Διαπιστώνοντας την εξαιρετικά κακή κατάσταση του εν λόγω υλικού (συνθήκες πολύ υψηλής υγρασίας, μούχλα, ποντίκια, σκουλήκια και άλλοι βλαπτικοί για το υλικό παράγοντες), και με εκπεφρασμένη την έντονη επιθυμία της δωρήτριας-επικαρπώτριας κας Μαρίας Κομούτου να αναλάβει το Μουσείο Μπενάκη τη συντήρηση και τη διάσωσή του, προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που έκρινε ότι ήταν καθήκον του, για αυτό τον σκοπό.

Ως εκ τούτου, κατέθεσε ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου Ζακύνθου αιτήσεις καταρχάς σφράγισης του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης και κατόπιν αποσφράγισης, απογραφής και παράδοσης του συνόλου του υλικού στο Μουσείο Μπενάκη, προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο και να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες για τη διάσωσή του ενέργειες. Πράγματι, το αρμόδιο Δικαστήριο, αντιλαμβανόμενο τον σαφώς επαπειλούμενο κίνδυνο της πλήρους καταστροφής του υλικού, έκανε δεκτές τις ως άνω αιτήσεις, εκδίδοντας τις σχετικές αποφάσεις που διέτασσαν τα παραπάνω. Στη συνέχεια, και όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, η ορισθείσα από το Δικαστήριο Συμβολαιογράφος Ζακύνθου, κα Μαρία Τερτσέτη-Παπαδάτου, με την παρουσία πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου και τη συνδρομή και τη συνεχή παρουσία της Αστυνομίας, προέβη στην αποσφράγιση των χώρων που εφυλάσσετο το Αρχείο και η Βιβλιοθήκη των Κομούτων. Κατόπιν, στη διάρκεια της εκεί παρουσίας μας, απεγράφη (με αρίθμηση και μονογραφή σε κάθε βιβλίο χωριστά) και παρεδόθη στους εκπροσώπους του Μουσείου Μπενάκη μέρος του υλικού. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με τον ως άνω αδιάβλητο νομικά και επιστημονικά τρόπο τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Μερίδα του ζακυνθινού τύπου, καλύπτοντας το γεγονός με εξόφθαλμα και προκλητικά μονομερή τρόπο, κατηγόρησε με σωρεία ανακριβειών, αναληθειών και ύβρεων, το Μουσείο Μπενάκη και τους εκπροσώπους του (γεγονός για το οποίο επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια) ότι επιχείρησε «λάθρα» να οικειοποιηθεί το υλικό, μεταφέροντάς το στην Αθήνα, στερώντας το νησί της Ζακύνθου από ένα πολιτιστικό θησαυρό.

Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου και προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης, το Μουσείο Μπενάκη, του οποίου η πολιτιστική προσφορά στον τόπο έχει αναγνωρισθεί επανειλημμένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δηλώνει ότι όλες οι ως άνω απολύτως σύννομες ενέργειες στοχεύουν αποκλειστικά στη διάσωση του συνόλου του υλικού, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του κοινωφελούς σκοπού του. Επιπλέον, είναι απολύτως πρόθυμο να συνεργαστεί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και με οποιονδήποτε ερευνητικό-ακαδημαϊκό φορέα έχει αποδεδειγμένα την ανάλογη τεχνογνωσία, επιστημονική επάρκεια και εγκυρότητα για την συντήρηση, διασφάλιση και διάσωση του μοναδικού αυτού Αρχείου και της πολύτιμης Βιβλιοθήκης. Η τύχη, τέλος, του εν λόγω υλικού, μετά τη διάσωσή του, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί προτεραιότητα, απαράβατο στόχο και μέριμνα όλων ανεξαιρέτως, θα καθοριστεί, φυσικά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τους νόμιμους κληρονόμους του υπολοίπου υλικού.

Αθήνα, 14 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails