© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Ελληνικό Δημόσιο














Με μια μεγάλη γιορτή, ανοιχτή σε όλους, ολοκληρώθηκε η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς τον τελικό και μόνιμο ιδιοκτήτη του, το Ελληνικό Δημόσιο και, κατ' επέκταση, την ελληνική κοινωνία, τους πολίτες και καθημερινούς επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ. Στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή της πορείας του έργου, χιλιάδες επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις και τα δρώμενα της ημέρας, επιβεβαιώνοντας με την παρουσία τους ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανήκει σε όλους. 

Την επίσημη τελετή παράδοσης, τίμησαν με την παρουσία τους η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, Πρέσβεις ξένων χωρών, Φίλοι του ΙΣΝ, Μέλη του ΚΠΙΣΝ και πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο ΚΠΙΣΝ από νωρίς, για να συμμετάσχει σε αυτή την ξεχωριστή μέρα.  

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή ενός βίντεο-αφιέρωμα για το ΚΠΙΣΝ ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος και ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθως, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπέγραψε μαζί με την Οικονομική Διευθύντρια του ΙΣΝ, κ. Χριστίνα Λαμπροπούλου, τη σύμβαση δωρεάς της μετοχής του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο, στη σκηνή της κατάμεστης Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο επιχειρήθηκε να διαφανούν τόσο η ποικιλομορφία των εκδηλώσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, όσο και οι τεχνικές δυνατότητες της σκηνής. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σαν ένα μωσαϊκό διαφορετικών εκφράσεων τέχνης, και κορυφώθηκε με την εμφάνιση της διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo, η οποία ερμήνευσε τη διάσημη άρια από την όπερα Νόρμα του Μπελίνι, Casta Diva. Ερμηνείες επί σκηνής, προβολές βίντεο, δρώμενα σε όλες τις γωνιές του ΚΠΙΣΝ, μικρότερα και μεγαλύτερα καλλιτεχνικά σχήματα, συνέθεσαν όλα μαζί, μία γιορτή ελεύθερη, ανοιχτή σε όλους.

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν το Μπαλέτο, η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Ενηλίκων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με το Baroque Ensemble, το Λύκειον των Ελληνίδων, ο Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο, street dancers, roller bladers και ποδηλάτες, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες αναγνώσεις από δημοφιλείς ηθοποιούς σε επιμέλεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του προγράμματος υπέγραψε ο Θωμάς Μοσχόπουλος.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα πάρτυ με μουσική και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου
 «Με την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του Κέντρου Πολιτισμού ’Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει, επαξίως, την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας.  Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο Τόπος και ο Λαός μας, ν’ αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα:  Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την Ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει.  Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, Πνεύμα και Πολιτισμός.  Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο Πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την Ανθρωπότητα, συνέπειες». 

Δήλωση Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα
«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήρθε να προσφέρει, σε μια εποχή που περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν. Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους, εκτιμούν βαθύτατα την τεράστιας σημασίας πρωτοβουλία αυτή.         
Αν όμως η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί σε μια χώρα που ο πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, οι δυνατότητες που δημιουργούνται με αυτό το Κέντρο Πολιτισμού, είναι τεράστιες και πολλαπλασιαστικές.
Όχι μόνο για πολιτιστικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας που θα προβάλλουν την Αθήνα και την χώρα μας. Αλλά και για την προβολή και την στήριξη της εγχώριας πολιτιστικής μας παραγωγής, που από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και αποτελέσματος βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο, αλλά έχει κάθε δυνατότητα να πατήσει σε ακόμα ψηλότερα σκαλοπάτια».

Δήλωση Προέδρου του ΔΣ του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλου
«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για εμάς, γιατί έπειτα από μια πορεία 10 και πλέον χρόνων, παραδίδουμε τα κλειδιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του, την ελληνική κοινωνία. Για όλους εμάς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ αποτυπώνει τις αμέτρητες δυνατότητες και προοπτικές της χώρας μας, για τις οποίες θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία χαραμάδα, όπως θα έλεγε ο Λέοναρντ Κοέν, μέσα από την οποία μπορεί να εισχωρήσει το φως. Ακόμα πιο υπερήφανοι είμαστε για τους εκατοντάδες εργαζόμενους και συνεργάτες από κάθε χώρο, που έκαναν το ΚΠΙΣΝ πραγματικότητα, αλλά και για τη μεγάλη αγκαλιά μέσα στην οποία οι επισκέπτες, όλοι εσείς, ήδη διαφυλάττετε το ΚΠΙΣΝ. Είναι πλέον Δικό Σας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails